Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Maslačak liječi rak, hepatitis, jetra, bubrege i želudac

maslacak
Cvjetovi maslačka

Maslačak je odličan prirodni lijek za bolesti kao što je rak i hepatitis, a dobro će doći i u slučaju bolesti bubrega i želuca.

Poznat je po svojim diuretičkim osobinama, no osim toga maslačak potiče stvaranje žuči, pomaže očistiti jetra, a dobar je i protiv alergija, kao i za smanjivanje kolesterola. Maslačak se također preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi.

Na samom početku proljeća livade su ukrašene jarkim žutim bojama cvjetova maslačka. To je najbolje vrijeme za branje i sakupljanje ove biljke. Najbolje bi bilo da se zaputite negdje izvan grada, i da u prirodi sakupite cvjetove ili druge dijelove biljke koji vam trebaju.

Cijelu biljku najlakše će te ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete ju zajedno sa korijenom. Čitava biljka je zapravo ljekovita i svaki dio će dobro doći.

Ljekoviti listovi maslačka

Listovi maslačka

Kada pišemo o maslačku možemo kazati da su nama ipak najviše dostupni listovi ove biljke. Njih je najlakše iskoristiti, jer se mogu jesti kao ukusna i osvježavajuća proljetna salata. Pisali smo već na tu temu pa pročitajte – Proljetna salata od maslačka. Salata od maslačka osvježava i daje ugodan okus jelima. Dobro će poslužiti u kombinaciji sa kuhanim jajima, krumpirom, ili nekim jelom po vašoj želji. Po vitaminskim kvotama, salata od maslačka kvalitetnija je od špinata ili rajčice. Osim što ima diuretska svojstva, ova salata će potaknuti stvaranje žuči, pomoći očistiti jetra, pomoći će kod alergija i smanjit će kolesterol. Maslačak se preporučuje i kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi.

Zanimljivo: Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.

Ljekovita svojstva stabljike maslačka

I stabljike maslačka su jako ljekovite. Ove duguljaste, šuplje stabljike mogu nam itekako pomoći. Malo tko zna, ali stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam i pomažu nam pročistiti krv. Dobro djeluju i na naš želudac, a u narodnoj medicini se stabljike najčešće koriste protiv dijabetesa. Mlijeko koje curi kada stabljiku prelomimo jako je efikasno za uklanjanje bradavica.

VAŽNO: U narodu postoji uvjerenje da je mlijeko maslačka otrovno – To nije točno. Istina je potpuno drugačija – ovo mlijeko je ljekovito, posebno ako ga se zna pravilno iskoristiti.

Cvjetovi maslačka imaju ljekovita svojstva

Cvjetovi maslačka

Na samom početku teksta smo spomenuli da je čitava biljka zdrava. Svaki dio maslačka može se iskoristiti u ljekovite svrhe, pa da napišemo kako nam cvjetovi mogu pomoći.

Od cvjetova maslačka možemo dobiti sirup. Sirup od maslačka neki zovu med od maslačka, no kako god, treba znati da je ovaj pripravak ljekovit i vrijedi ga napraviti.

Sirup od maslačka čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Ukusan je i svakako preporučujemo da ga sebi napravite.

Recept za sirup od maslačka smo već napisali, ali nije zgorega ponoviti – u kratkim crtama.

Recept: Sakupite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata da stoji, a nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice pa prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i kuhajte sat i pol nakon što tekućina proključa, uz često miješanje. Trebali biste dobiti gušći sirup.

Nakon toga smanjite vatru i dobiveni vrući sirup pretočite u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali pa zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom.

Ovaj prirodni sirup dobar je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa i drugih smetnji. Uzima se po jednu žlicu, a dobar je i za djecu, da ga uzimaju svakodnevno po jednu žlicu. Ako želite izbjeći korištenje šećera, umjesto toga iskoristite biljku stevia.

Za kraj, da ne zaboravimo. U ovoj našoj objavi imate detaljno objašnjeno kako i kada možete iskoristiti korijen maslačka.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...