Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovitim čajevima liječite miome na maternici – Donosimo vam par ljekovitih recepata

čaj od pirevine za miome
Foto: Pixabay / Čaj od pirevine

Miomi su dobroćudne izrasline nastale iz glatkog mišićnog tkiva materice i javljaju se najčešće u reprodukcijskom razdoblju kod žena, a često povlače same od sebe po prestanku tog razdoblja. Čaj od pirevine koristimo kao prirodni lijek za miome na maternici. Pročitajte neke recepte koje donosimo u nastavku.

Mogu da rastu u tkivu materice, ispod sluznice materice, na zidu materice, ili su za zid materice pričvršćeni tanjom ili debljom peteljkom.

Oko 20 posto žena do svoje 30-te godine oboli od mioma, a čak i do 50 posto oboli do svoje 50-te godine. Smatra se da svaka treća žena u svom životu dobije miom materice.

Pretpostavlja se da hormon jajnika (estrogen) podstiče rast mioma, pa možemo reći da su to dobroćudni tumori koji su ovisni od estrogena, te da svaka promjena razine estrogena u krvi može utjecati na pojavu i rast mioma. Zbog toga se često dogodi da se miomi sami od sebe povuku po prestanku reprodukcijskog razdoblja i nastanku menopauze.

Prirodni lijek za miome

Pročitajte u nastavku još na temu mioma na maternici, te par ljekovitih recepata koji bi vam mogli pomoći…

Simptomi oboljelih od mioma na maternici su najčešće ovi:

– bol u križima

– produžena menstruacija

– bol u donjem djelu stomaka

– poremećaj stolice i mokraće

Često se desi da trudnice dobiju spontani pobačaj jer se u drugom i trećem mjesecu trudnoće pojačava lučenje hormona estrogena, pa miom naglo počne da raste pod utjecajem veće količine hormona.

Brojni su dokazi da ishrana siromašna vlaknima i bogata mastima pogoduje porastu hormona estrogena u krvi. Nažalost sve veća upotreba antibiotika, pesticida i hormona rasta u hrani, prilikom tova peradi, svinja i goveda, kao i kod krava za mužu, doprinose da se kroz meso i mlijeko, kao i mliječne i mesne prerađevine unose u organizam gore navedene supstance i prilikom metabolizma interferiraju sa ženskim spolnim hormonima u crijevima.

Dokazano je da organski proizvedeno mlijeko i mliječni proizvodi kao i meso, ne djeluju štetno na tkivo materice i grudi. Preveliko unošenje zasićenih masnoća u organizam (maslac, kajmak, kačkavalj, svinjsko meso, jaja…) kao i stres doprinose nagomilavanju viška masnih materija u organizmu, što također nepovoljno utječe na pojavu i rast mioma.

Samo pomoću biljaka pogotovu onih u kojima se nalazi vitamin F (žitarice, klice žitarica, sjemena i plodovi), nerafinirana ulja možemo izbaciti višak masnih materija iz organizma. Moramo izgraditi jak imunološki sistem koji bi nas zaštitio od toksina, virusa i ostalih patogenih mikroorganizama i omogućio našim stanicama pravilnu razmjenu materija radi stvaranja zdravih i normalnih stanica u organizmu, stabilan živčani sistem, dobru cirkulaciju i normalan rad svih endokrinih žlijezda.

Biljna pomoć oboljelim od mioma na maternici

Virak (vrkuta) – Jača zidove materice, štiti od pobačaja, olakšava porođaj, sprečava rast stafilokoka, a agrimonin iz biljke sprečava nastanak tumora pa čak i zloćudnog tumora dojke.

Macina trava – Normalizira hormonski ciklus i lučenje spolnih hormona i time doprinosi smanjenju mioma. Stoljećima se koristila za bobu protiv neplodnosti.

Hajdučka trava – Često nazivana i ženski čaj, zaustavlja krvarenje, smiruje menstrualni ciklus i odličan je antibiotik protiv stafilokoka, ešerije i kandide.

Čuvarkuća – Sok od čuvarkuće koji ima osobinu stezanja, zarastanja, reguliranja prejake menstruacije i bolova, također je izuzetno ljekovit kod mioma.

Recept za oboljele od mioma materice

– Hajdučka trava 100 grama

– Virak 50 grama

– Rastavić 50 grama

– Neven 50 grama

– Očajnica 50 grama

– Kupina 50 grama

– Matičnjak 50 grama

Tri jušne žlice mješavine čaja preliti sa 750 ml ključale vode, poklopiti, ostaviti 40 min, procijediti u staklenu bocu i popiti tijekom dana.

– Donji dio stomaka masirati uljem u kome se nalaze trave kamilica, verem, ivanjsko cvijeće i list maline.

Drugi recept za oboljele od mioma materice

– Petrovac 100 grama

– Kopriva 50 grama

– Uva 50 grama

– Hrast (mladi list) 50 grama

– Orah 30 grama

– Rusa (suha biljka )30 grama

– Macina trava 50 grama

Priprema i upotreba kao kod prethodnog čaja!

U slučaju pojave krvarenja i jakih i čestih menstruacije u ove čajeve dodavati po 100 gr trave rusomače. 2-3 puta tjedno vršiti ispiranje čajem od 100 gr rastavića, 50 gr neprskane zobi i 50 gr hajdučke trave.

Izbjegavati biljke sa estrogenskim djelovanjem poput anisa, crvene djeteline, žalfije, žen šena, vučjeg korijena, kikirikija… jer mogu da stimuliraju prekomjerno lučenje estrogena, a time mogu i doprinijeti povećanju već stvorenih mioma ili pojavi novih.

Osim gore spomenutih, za miome na maternici dobar je i čaj od pirevine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...