Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Liječenje sinusa

eterična ulja za sinuse
Foto: Pixabay / Sinusi

Glavobolja je siguran znak da imate upalu sinusa, no jako teško je razlikovati upalu sinusa od prehlade ili alergijskog rinitisa. U liječenju upale sinusa dobro će vam pomoći eterična ulja ravensare i čajevca. Eterična ulja odlična su za sinuse.

Rhinosinuitis je stručni naziv za upalu sluznice koja oblaže sinuse, i obično nastaje kao posljedica prehlade, virusne infekcije ili alergije. Također, ova upala se može javiti i kao posljedica bolesti zuba te mehaničke ventilacije ili krvarenja iz nosa.

Sinusitis je česta bolest u zimskom periodu, a može pogoditi svaku odraslu osobu ili dijete s alergijom, prehladom, gripom ili bakterijskom infekcijom gornjih dišnih putova. Činjenica je da bakterije uzrokuju 70 posto akutnih sinusitisa u odraslih i 20 posto u djece.

Zbog narušene prirodne ravnoteže sluznice dolazi do zastoja transporta sluzi i bakterija do gnojenja, a potom i do glavobolje jer se zbog njega stvara povećani tlak u sinusnim šupljinama. Upalu sinusa prate visoka temperatura, malaksalost, sluzav i gnojni iscjedak, suzenje očiju, kihanje i slično. Mogu se pojaviti i bolovi različitog intenziteta u obrazima, korijenu nosa, čela ili u zatiljku. Kko koristiti eterična ulja za sinuse?

Akutni sinusitis

Akutni sinusitis je svaka upala u sinusu koja traje do 30 dana. U ranoj fazi se simptomi teško razlikuju od simptoma obične prehlade ili alergijskog rinitisa, a zajednički su im glavobolja, povišenje temperature i pulsa. Ovisno o prohodnosti ušća začepljenog sinusa nije rijedak gnojni iscjedak iz nosa. Rjeđi simptomi su postnazalni iscjedak, kašalj, promuklost i odsutnost osjeta mirisa.

Ako se bolest ne izliječi, kod dugotrajne nosne začepljenosti i kašlja učestala je visoka temperatura i uporan gnojni iscjedak iz nosa koji curi u ždrijelo i dugotrajna povišena temperatura. Među brojne načine liječenja kronične upale sinusa i upale sluznice nosa alergijskog podrijetla, poznato stanje kao alergijski rinitis, u novije vrijeme se uvodi i takozvana rhinofotobioterapija (RPT), koja se može kombinirati s terapijom klasičnim lijekovima, a to je osobito važno kod ljudi koji ne žele ili ne smiju uzimati lijekove, poput trudnica ili aktivnih sportaša. No stvar može riješiti i aromaterapija, i to već jednim jedinim udahom. Aromaterapeuti naglašavaju da treba izbjegavati kontakt sa zaraženim ljudima, no ako morate boraviti u istoj prostoriji, osim prozračivanja prostora, korisno je “animirati” prostor ljekovitim eteričnim uljima.

Aromalampice

Aromalampice nisu najbolji odabir jer vruća voda izaziva procese razgradnje eteričnog ulja, a time se smanjuje njihova ljekovitost. Bolja je opcija difuzer koji raspršuje eterično ulje u sitne kapljice pa ne dolazi do odvajanja spojeva. Sitne kapljice eteričnog ulja direktno prodiru do alveola u plućima i pospješuje se ljekovito djelovanje eteričnog ulja.

Kod sinusitisa se preporučuje uljna mješavina koja se nanosi na kožu, a sastoji se od biljnih ulja poput sezamova, te eteričnih ulja ravensare (Cinnamomum camphora ct lineol) i čajevca (Melaleuca alternifolia). Mješavina se nanosi na područje čela. Za intenzivniji osjećaj hlađenja i otvaranja sinusa, odlično je eterično ulje paprene metvice (Mentha piperita).

I prirodne kapi za nos uvelike pomažu. Spravljene su od izotoniziranih i dvostruko sterilno filtriranih hidrolata paprene metvice, čajevca ili eukaliptusa globulusa.

Preporučuje se i upotreba tradicionalne biljke echinacee purpuree koja je odlična za kronične bolesti dišnog sustava jer pojačava fagocitozu, odnosno razgradnju bakterija i stranih tvari u organizmu.

Pomoći može i vruća kupka (37-38 stupnjeva Celzijevih) s imunostimulirajućim eteričnim uljima, poput čajevca, ravensare ili kajeputa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...