Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Liječenje sinusa

eterična ulja za sinuse
Foto: Pixabay / Sinusi

Glavobolja je siguran znak da imate upalu sinusa, no jako teško je razlikovati upalu sinusa od prehlade ili alergijskog rinitisa. U liječenju upale sinusa dobro će vam pomoći eterična ulja ravensare i čajevca. Eterična ulja odlična su za sinuse.

Rhinosinuitis je stručni naziv za upalu sluznice koja oblaže sinuse, i obično nastaje kao posljedica prehlade, virusne infekcije ili alergije. Također, ova upala se može javiti i kao posljedica bolesti zuba te mehaničke ventilacije ili krvarenja iz nosa.

Sinusitis je česta bolest u zimskom periodu, a može pogoditi svaku odraslu osobu ili dijete s alergijom, prehladom, gripom ili bakterijskom infekcijom gornjih dišnih putova. Činjenica je da bakterije uzrokuju 70 posto akutnih sinusitisa u odraslih i 20 posto u djece.

Zbog narušene prirodne ravnoteže sluznice dolazi do zastoja transporta sluzi i bakterija do gnojenja, a potom i do glavobolje jer se zbog njega stvara povećani tlak u sinusnim šupljinama. Upalu sinusa prate visoka temperatura, malaksalost, sluzav i gnojni iscjedak, suzenje očiju, kihanje i slično. Mogu se pojaviti i bolovi različitog intenziteta u obrazima, korijenu nosa, čela ili u zatiljku. Kko koristiti eterična ulja za sinuse?

Akutni sinusitis

Akutni sinusitis je svaka upala u sinusu koja traje do 30 dana. U ranoj fazi se simptomi teško razlikuju od simptoma obične prehlade ili alergijskog rinitisa, a zajednički su im glavobolja, povišenje temperature i pulsa. Ovisno o prohodnosti ušća začepljenog sinusa nije rijedak gnojni iscjedak iz nosa. Rjeđi simptomi su postnazalni iscjedak, kašalj, promuklost i odsutnost osjeta mirisa.

Ako se bolest ne izliječi, kod dugotrajne nosne začepljenosti i kašlja učestala je visoka temperatura i uporan gnojni iscjedak iz nosa koji curi u ždrijelo i dugotrajna povišena temperatura. Među brojne načine liječenja kronične upale sinusa i upale sluznice nosa alergijskog podrijetla, poznato stanje kao alergijski rinitis, u novije vrijeme se uvodi i takozvana rhinofotobioterapija (RPT), koja se može kombinirati s terapijom klasičnim lijekovima, a to je osobito važno kod ljudi koji ne žele ili ne smiju uzimati lijekove, poput trudnica ili aktivnih sportaša. No stvar može riješiti i aromaterapija, i to već jednim jedinim udahom. Aromaterapeuti naglašavaju da treba izbjegavati kontakt sa zaraženim ljudima, no ako morate boraviti u istoj prostoriji, osim prozračivanja prostora, korisno je “animirati” prostor ljekovitim eteričnim uljima.

Aromalampice

Aromalampice nisu najbolji odabir jer vruća voda izaziva procese razgradnje eteričnog ulja, a time se smanjuje njihova ljekovitost. Bolja je opcija difuzer koji raspršuje eterično ulje u sitne kapljice pa ne dolazi do odvajanja spojeva. Sitne kapljice eteričnog ulja direktno prodiru do alveola u plućima i pospješuje se ljekovito djelovanje eteričnog ulja.

Kod sinusitisa se preporučuje uljna mješavina koja se nanosi na kožu, a sastoji se od biljnih ulja poput sezamova, te eteričnih ulja ravensare (Cinnamomum camphora ct lineol) i čajevca (Melaleuca alternifolia). Mješavina se nanosi na područje čela. Za intenzivniji osjećaj hlađenja i otvaranja sinusa, odlično je eterično ulje paprene metvice (Mentha piperita).

I prirodne kapi za nos uvelike pomažu. Spravljene su od izotoniziranih i dvostruko sterilno filtriranih hidrolata paprene metvice, čajevca ili eukaliptusa globulusa.

Preporučuje se i upotreba tradicionalne biljke echinacee purpuree koja je odlična za kronične bolesti dišnog sustava jer pojačava fagocitozu, odnosno razgradnju bakterija i stranih tvari u organizmu.

Pomoći može i vruća kupka (37-38 stupnjeva Celzijevih) s imunostimulirajućim eteričnim uljima, poput čajevca, ravensare ili kajeputa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...