Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Kvas će ojačati vaš organizam – Piće kvas je sličan kefiru, kiselom mlijeku, kumisu i acidofilnom jogurtu

Po djelovanju na ljudsko tijelo, piće kvas je sličan kefiru, kiselom mlijeku, kumisu i acidofilnom jogurtu.

Više od tisuću godina u Rusiji se proizvodi bezalkoholni napitak kvas.

Pravi se od raženog ili ječmenog slada, kvasca, vode i šećera, ili, još bolje, meda, a potiče i normalizira procese razmjene materija u organizmu. Po djelovanju ovo je piće slično kefiru, kiselom mlijeku, kumisu ili acidofilnom jogurtu. Kao svaki produkt vrenja kiselog mlijeka, i kvas regulira rad želudačno-crijevnog trakta, sprječava razmnožavanje štetnih bakterija, podiže tonus organizma te povoljno utječe na kardiovaskularni sistem.

Spomenuta ljekovita svojstva mogu da se objasne prisutnošću mliječne kiseline, vitamina, slobodnih aminokiselina, različitih šećera i mikro elemenata. Pored toga, kvas poboljšava apetit te ima veliku energetsku vrijednost zbog čega se i na Zapadu javio veliki interes za ovim pićem.

Višestoljetno iskustvo je pokazalo da kvas ima sposobnost da čuva zdravlje i povećava radnu sposobnost, naročito zato što smanjuje umor i vraća snagu, a to njegovo svojstvo potvrdili su i liječnici. To je i razlog zašto se preporučuje sportašima, pošto uz spomenute osobine, kvas potpomaže i povećanje mišićne mase. Bakteriolozi, infektolozi i stručnjaci za higijenu utvrdili su da kvas ima i antibaktericidna svojstva. Priprema kvasa po starim receptima je dosta delikatan i dugotrajan posao koji traje i sedamdesetak dana, ali se isplati. No, umjesto toga, može da se pije i onaj industrijski.

Za pripremu ječmenog kvasa potrebno je 2 kilograma ječma, 600 grama šećera, 400 grama pivskog kvasca, deset litara vode i kim. Ječam treba dobro propeći, dok ne postane svijetlosmeđ, a zatim ga zaliti vodom i kuhati na tihoj vatri sat do sat i pol. Nakon toga treba ga procijediti, dodati šećer i kim te ohladiti. Poslije izvjesnog vremena dodati ohlađeni odvar kvasca i ostaviti sve na toplom 48 sati. Prevreli kvas pretočiti u boce i staviti na hladno mjesto. Može da se pije kroz tri dana.

Sastav slada – Ako se kvas pravi od slada, jako je važno znati da on u 100 grama sadrži 80 miligrama kalcija, 340 miligrama fosfora, do 13 miligrama željeza, 1.8 miligrama bakra, do 8 miligrama mangana, 5 miligrama molibdena, 3.5 miligrama cinka i 11 misligrama kobalta. Tu je i osam nezamjenljivih aminokiselina poput vamina, leicina, izoleicina, fenilalamina, metionina, triptofana, lizina i treonina.

Od vitamina tu pronalazimo po 0,2 miligrama vitamina B1, vitamina A, piridoksina, vitamina B2, 1.2 miligrama vitamina PP, 0,3 miligrama vitamina H i 1.9 vitamina E.

Litra kvasa sadrži dva grama bjelančevina, 50 grama ugljikovodika, tri grama organskih kiselina i spomenute vitamine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...