Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Klice su živa hrana za savršeno zdravlje – Klice možete sami sebi uzgojiti kod kuće

Klice su najbolja hrana koju možete sami uzgojiti u svom vlastitom domu. Nevjerojatan nutritivni sastav klica čini ih nezamjenjivom namirnicom u prehrani osoba koje teže ka savršenom zdravlju.

Dobrobiti klica spominju se u Bibliji, u knjizi o Danielu. Klice su bile popularne i u Kini još prije 5000 godina.

Naime, liječnici su ih propisivali za liječenje mnogih bolesti i tegoba koje su mučile čovjeka.

Danas je popularnost klica sve više u porastu, što i ne čudi s obzirom na njihovu pristupačnu cijenu i bogatu nutritivnu vrijednost.

Klice možete uzgojiti i sami u svom domu od sjemenki određenih biljaka. Na primjer, za uzgoj klica dobre su sjemenke suncokreta, brokule, kupusa ili mrkve. Klijati možete i mahunarke te orašasto voće.

Njihov blagotvoran učinak na zdravlje može se vidjeti brzo, a studije su razotkrile i zbog čega je to tako.

Naime, sadržaj nutrijenata višestruko se povećava klijanjem. Taj naizgled, tek simboličan proces, obogaćuje biljku vrijednim i po zdravlje dobrim nutrijentima.

Nutritivna vrijednost klica

Vitamini: Sadržaj vitamina drastično se povećava tijekom klijanja. To osobito vrijedi za vitamine A, B, C i E. Vitaminski sadržaj nekih sjemenki, žitarica, mahunarki i orašastih plodova može narasti i 20 puta tijekom klijanja.

Masne kiseline: Sadržaj esencijalnih masnih kiselina također buja prilikom klijanja. Većina ljudi ima manjak esencijalnih masnih kiselina. Redovitim konzumiranjem klica lako možete riješiti taj problem.

Vlakna: Sadržaj vlakana u mahunarkama, orašastim plodovima, raznim sjemenkama i žitaricama znatno se povećava klijanjem. Vlakna su najvažnija za probavu i mršavljenje, jer se vežu na masti i toksine u našem tijelu i olakšavaju njihovo odstranjivanje.

Enzimi: U klicama može biti i do sto puta više enzima nego u svježem voću i povrću. Enzimi su posebne vrste bjelančevina koje djeluju kao katalizatori za sve tjelesne funkcije. Kvaliteta bjelančevina u mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama i žitaricama poboljšava se onog trena kada biljke proklijaju.

Minerali: Tijekom klijanja minerali se vežu za bjelančevine, što tijelu olakšava njihovu apsorpciju. To vrijedi i za alkalne minerale kao što su kalcij, magnezij, željezo, kalij i mangan. Zahvaljujući alkalnim mineralima klice alkaliziraju tijelo. Mnoge bolesti, uključujući rak, povezivane su s viškom kiselosti u tijelu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...