Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako uspješno uzgajati začinsko bilje u kuhinji

začinsko bilje u tegli
Foto: Pixabay / Začini

Uzgoj začina u teglama i posudama popularni su iz više razloga. Čak i ako imate velika dvorišta i vrtove, uvijek je prikladno imati i pregršt svježeg bilja i začina u teglama u kući. Začinsko bilje možete uzgajati u tegli. Pročitajte kako. Održavanje biljaka u posudama je lakše, a manje je problema s korovima i štetnicima koji napadaju vaše usjeve.

U posudama možete uzgajati gotovo bilo koju biljku. Međutim, ako miješate bilje u istom loncu, morate biti sigurni da koristite biljke sa sličnim zahtjevima za uzgoj. Na primjer, nekim biljkama treba više vode nego drugima, a nekima treba više svjetlosti nego drugima. Ali dok god osigurate  prave uvjete, trebali biste imati uspješne i svježe začine na dohvat ruke. Vrtlarica vam donosi savjete za uspješnu sadnju začinskog bilja u posudama u domu te koje su biljke najidealnije za ovakav način uzgoja.

Odabir posude za sadnju

U jednoj posudi možete uzgajati onoliko vrsta bilja koliko želite ako imaju iste zahtjeve za suncem, vodom i tlom. Na primjer, ružmarin voli vruće i suhe uvjete, dok peršinu treba stalna vlaga. Stoga ih nije dobro saditi zajedno u istoj posudi.

Također, ne zaboravite da začinsko bilje može poslužiti kao ukrasni element ili zaštita od štetnika u vrtu drugim biljkama, pa ih ljeti možete iznijeti van kako bi se mirisi pomiješali s jednogodišnjem biljem i trajnicama. Opet, budite sigurni da ih kombinirate s biljkama koje imaju slične potrebe i da neće istisnuti drugu biljku u istom spremniku jer neko bilje ima snažne navike rasta.

Za posudu za uzgoj začinskog bilja možete koristiti gotovo sve, pod uvjetom da ima dobru drenažu. Većina začinskih biljaka nema velike korijenske sustave, tako da možete odabrati relativno male tegle.  Ovo se posebno odnosi na bilje kojem više odgovara potpuno suho tlo između zalijevanja. Međutim, što je manja tegla, to je manje tla. To znači da imate manju površinu za zalijevanje.

Neka biljke odlično uspijevaju u posudama od terakote jer vole stalnu razinu vlage. Biljke poput peršina, mažurana i metvice posebno su dobri kandidati za uzgoj u takvim posudama. Ostalo bilje, uključujući  origano, timijan, ružmarin i bosiljak, radije se suši između zalijevanja, tako da su dobri kandidati za plastične posude koje ne zadržavaju vlagu.

Sadnja i briga

Začini će u posudama uspijevati ako im omogućite kvalitetno tlo, izlaganje suncu i gnojivima. Koristite visoko kvalitetno tlo koje omogućuje dobru drenažu. Ovakvo tlo, upareno s drenažnim rupama na posudi, omogućit će vam da nikad ne “utopite” svoje začine.

Štoviše, većini začina potrebno je puno sunca najmanje šest do osam sati dnevno, zbog čega će idealno izgledati i uspijevati ako ih smjestite na kuhinjski prozor koji ima puno dnevnog sunčevog svjetla.

Pazite da svoje začine ne gnojite prekomjerno. Većina začina ne treba puno gnojiva, a neke će biljke jednostavno umrijeti ako ih previše prihranite. Uz to, neka bilja, poput majčine dušice i origana, uspješno rastu upravo tijekom “zanemarivanja” i često nisu toliko ukusne ako im se daje previše hrane ili vode.

Berba začina

Pravilo za branje začinskog bilja je da što više berete, više će rasti. Osim toga, većini začina treba česta berba kako bi postale bujnije i dobro oblikovane. Ali imajte na umu da uvijek prilagodite berbu obrascu rasta biljke. Na primjer, listove bosiljka treba redovito brati, a cvjetne pupove odstraniti.

Začini koji najbolje rastu u posudama

Prilikom odabira biljke za sadnju, razmislite koje začine najviše koristite u kuhinji i koji vam najčešće trebaju u pripremi jela. U nastavku se nalaze neki od najčešće uzgajanih začina koji uspješno uspijevaju u posudama na kuhinjskom prozoru.

Bosiljak

Bosiljak je godišnje biljka toplog vremena i uspijeva kada se uzgaja u loncima i na prozorima. Mnogi se vrtlari bore s uzgojem, ali ako mu omogućite dobro drenirano tlo i puno sunca, nećete imati problema s uzgojem. Kao i većina začina, bosiljak dobro reagira na čestu berbu i nastavit će poticati ​​svježi rast svakim kidanjem listića. Nema sumnje da je jedno od najboljih biljaka za uzgoj začina u posudama. Obavezno uklonite sve cvjetne pupoljke koji se pojave, jer jednom kada bosiljak počne cvjetati, okus lišća je lošiji.

Origano

Sitni listovi origana prepuni su okusa i pogodni su za pripremu domaćih pizza i bruschetta. Grčki origano ima najbolji okus za kulinarsku upotrebu, pa ako imate priliku, odaberite sortu koja će najbolje mirisati.

Ružmarin

Ružmarin je drvenasti grm s aromatičnim, igličastim lišćem koji dodaje određenu dubinu ukusa pečenom krumpiru i jelima od piletine. Postoje mnoge sorte ružmarina, a većina raste uspravno. Pripazite da ga ne zalijevate previše jer ne voli stalnu vlagu.

Timijan

Timijan je jedan od najboljih začina za vrtlarenje u posudama. Ne treba stalno održavanje, otporno je na sušu i ne zahtijeva stalno zalijevanje. Za kulinarsku upotrebu probajte engleski timijan koji ima raznobojne žute i zelene listove te jak miris i okus limuna.

Metvica

Postoji toliko sjajnih vrsta metvice da možete čak posaditi i nekoliko različitih sorti u jednu veću posudu. Listove možete dodavati u ljetna pića, voćnu salatu, a suhe koristiti za pripremu zimskog čaja. Menta voli obilnu vlagu i bogato tlo, a i odličan je borac protiv lošeg zadaha.

Peršin

Ako uzgajate bosiljak, možete mu dodati i peršin. Jedinstvena tekstura lišća kovrčavog peršina također ga čini odličnim partnerom za sadnju ukrasnih biljaka poput geranija, petunija i drugih ljetnih cvjetova. Peršin se vrlo lako uzgaja, ali poput metvice, traži redovitu vlagu i prihranu.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...