Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Kako smanjiti kolesterol? Koja je uopće uloga kolesterola u našem organizmu?

Istraživači su utvrdili da grickanje pistacija (otprilike šaka ovog jezgrastog voća dnevno) tijekom jednog mjeseca može sniziti ukupni kolesterol u prosjeku za 6,7%, a loš kolesterol (LDL) za čak 11,6%.

Optimalna razina kolesterola u krvi svima je od velikog značaja. Za održavanje zdravlja svakako trebate pročitati i na temu razine kolesterola.

Što je kolesterol? Trebate znati da je kolesterol prirodni lipid, odnosno jedan od osnovnih sastojaka našeg organizma.

Kolesterol ima svoju funkciju u organizmu, da budemo precizni, više funkcija a to su: sastavni je dio stanične membrane i osigurava normalno funkcioniranje svake stanice u organizmu, ishodni je spoj iz kojeg nastaju mnogu hormoni, uključujući spolne hormone, hormone mineralokortikoide koji upravljaju prometom vode i natrija, glukokortikoide koji imaju brojne funkcije poput regulacije metabolizma i imunološkog sustava, vitamin D koji je neophodan za pravilan metabolizam kalcija, te je ishodni spoj za žučne kiseline koje su neophodne za probavu masti i apsorpciju vitamina topivih u uljima.

Ukratko rečeno, kolesterol je neophodan za funkcioniranje našeg organizma.

Ipak, kolesterol nekada može biti opasan po naše zdravlje

Za zdravlje organizma važna je ravnoteža i prirodni balans tvari unutar čitavog tog sustava. To znači da određena razina svih gradivnih i energetskih molekula, poput šećera, lipida i aminokiselina, bude uravnotežena u zdravom organizmu da osigura normalan rast i funkciju.

Ukoliko ijedna od tih tvari iz nekog razloga bude smanjena ili povećana, dolazi do opterećivanja biokemijskih reakcija u stanicama što može rezultirati bolešću.

Isto vrijedi i za kolesterol, jer pretjerane količine kolesterola opterećuju stanice koje sudjeluju u njegovom transportu i metabolizmu, a najosjetljivije stanice na povišenu razinu kolesterola su stanice koje se nalaze na unutrašnjoj strani krvnih žila. Zovemo ih endotelne stanice. Zbog toga je povišen kolesterol prepoznat kao rizični faktor za nastajanje krvožilnih i srčanih bolesti.

Logično, redukcija razine kolesterola od velike je koristi: smanjenje ukupnog kolesterola za 7% umanjuje i rizik od srčanih oboljenja za 14%. Inače, pistacije su jedan od najboljih izvora biljnih sterola, materija za koje je utvrđeno da reducira apsorpciju kolesterola.

Ipak, imajte na umu kaloričnost ovog jezgrastog voća: 30 g sadrži 160 kalorija. Dakle, kada ih koristite za salatu, umiješajte manje ulja ili preljeva, a kada ih jedete pržene, neka to bude u količini koja može da stane u šaku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...