Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako se liječe ugrizi insekata kod djece?

U ljetnom periodu je učestalija pojava raznih ugriza insekata. Neki su više opasni a neki manje. Sada je već jesenje doba, no još uvijek se pojavi koji topao dan, koji nas namami da skinemo duge rukave, čime dajemo veću šansu za ugriz.

Ugrizi kod nas nisu posebno alarmantni, no ipak važno ih je prevenirati, pogotovo kada su djeca u pitanju.

Evo nekoliko savjeta kako djelovati  preventivno na ugrize insekata kod djece.

Pazite da na otvorenom (na terasi, izletu, u prirodi) pokrijete svu hranu i odmah obrišite sve što se prolije. Tako ćete izbjeći sakupljanje insekata u području gdje i sami često boravite. Kada god možete nosite odjeću dugih rukava i nogavica koja je lagano stegnuta oko zapešća i gležnjeva. Ovo posebno vrijedi u slučaju da idete u šetnju kroz park ili prirodu. Provjerite dali je vreća ili kanta za smeće dobro zatvorena kako sadržaj ne bi privlačio insekte.

Posebno je važno, ako ste u prirodi da se ne zadržavate dugo pored stajaćih voda, posebno na mjestima gdje se roje razni insekti. Inače, stajaće vode su plodno tlo za komarce. Izbjegavajte parfeme i mirisne losione, sapune i ostalu kozmetiku. Pokrijte bebina kolica mrežom. Tako ćete ih fizički zaštititi od mogućeg ujeda. Ne palite svjetlo u sobi ako su prozori otvoreni, ili zatvoreni bez da ste navukli zastore. Postavite mrežice protiv insekata na prozore. Ukoliko je potrebno, nabavite električne uređaje koji odbijaju insekte. Važno je da ne koristite insekticid sprejeve u blizini djeteta.

Što kada je do uboda ili ugriza već došlo?

U slučaju uboda pčele, ose ili stršljena važno je čim prije ukloniti žalac te potom nadraženo područje kože dobro oprati vodom i dezinficirati. Kako bi što bolje neutralizirali otrov, možete napraviti kremu od soda-bikarbone i vode, a za ublažavanje svrbeži i natečenosti napravite oblog od leda ili hladne vode. Također možete u tankom sloju nanijeti kalaminski losion ili hidrokortizonsku kremu. Kako se ipak radi o djetetu napominjemo da pripazite na alergijsku reakciju te ako vaše dijete pokazuje znakove otežanog disanja ili se osipa ili mu natekne jezik i usnice, odmah nazovite hitnu pomoć!

Kada je riječ o ubodu komaraca, u pravilu nije potrebno posebno djelovati. Mlada dječja koža će se od njih regenerirati u relativno kratkom vremenskom periodu. Tek jako mali postotak komaraca prenosi opasne virusne bolesti, a još manji postotak ljudi koje ugrize zaraženi komarac razvija najopasniji simptom – encefalitis. Ipak, ako primijetite da je vaše dijete ugrizao komarac te da se potom pojavila visoka temperaturu ili da je dijete dezorijentirano ili jako osjetljivo na svjetlo, odmah kontaktirajte svog pedijatra. Obavezno mu napomenite da su se spomenuti simptomi pojavili nakon uboda komarca.

Ako ste na djetetu pronašli krpelja, odmah ga uklonite. Važno je znati kako se krpelj uklanja, a da ne ugrozite zdravlje djeteta još više. Pincetom uhvatite glavu krpelja što bliže koži i povucite polako i nježno. Nemojte čupati krpelja naglo, jer bi ga mogli zgnječiti, i tako osloboditi tekućine koje mogu sadržavati potencijalno zarazne organizme. Također, u slučaju da naglo povučete, možete mu zaglaviti glavu u djetetovoj koži. Ako se to ipak već dogodilo, potrudite se odstraniti je pincetom. U slučaju ujeda krpelja možete nazvati vašeg pedijatra, te se posavjetovati što dalje. Ako vas pedijatar nije zatražio da sačuvate krpelja zbog identifikacije, bacite ga u toalet te obavezno operite ruke. Dio kože na kojem je bio krpelj očistite alkoholom ili nekim drugim antiseptikom. Ukoliko primijetite da se na mjestu ugriza pojavio osip u obliku crvenog prstena ili ako se kod djeteta pojavila temperatura, grčevi u mišićima ili zglobovima, odmah kontaktirajte svog pedijatra.

U slučaju da je vaše dijete ugrizao pauk, područje kože dobro očistite sapunom i vodom. A ukloiko sumnjate da se radi o otrovnom pauku, djetetu na ozlijeđeno područje stavite hladnu kompresu kako bi usporili širenje otrova te odmah nazovite hitnu pomoć.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...