Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Kako se boriti protiv osjećaja gladi?

Glad je nepoznanica. Neki dan jedete sve što je na vašem tanjuru i siti ste, dok drugi dan nakon obilnog obroka ste i dalje gladni. To može biti zbunjujuće. Takva se situacija dešava jer se organizam bori s gladi (fizičkom potrebom da trebate jesti) i apetitom (željom za jedenje).

Često se zbog toga događaju promjene u težini. Kako bismo vam pomogli dešifrirati što vaše tijelo i mozak govore u vezi gladi, potrebno je naučiti razliku između različitih vrsta gladi i razlikovati onu stvarnu od one na koju utječu dosada i stres.

Prava glad je najvažnija vrsta i govori vam kada morate jesti. Ona se očituje u niskoj razini šećera u krvi, glavobolji, kada posjedujete malo energije te kada želudac daje znakove da je gladan. Sve se više javlja takozvana TV glad, odnosno potrebi da kada gledate televiziju da nešto jedete. Stoga prije nego što uključite televiziju, razmislite o tome jeste li gladni. Ako niste nemojte da vas televizija natjera na konzumiranje hrane.

Jedna od najčešćih stvari koju ljudi rade kada im je dosadno je da odu nešto pojesti. To se događa kako bi prikratili vrijeme i ispunili to vrijeme s nečim. Da bi spriječili jedenje prilikom dosade pokušajte se maksimalno opustiti i meditirati.

Poslijepodnevna glad pojavljuje se oko 15 sati kada radni dan polako završava. Tada je vaša količina energija najmanja. Najbolja stvar koju možete učiniti je da unaprijed isplanirate što ćete onda pojesti, dobar izbor su proteinski snackovi ili voće.

Glad uzrokovana stresom je vrlo česta u današnjem modernom načinu života. Stručnjaci kažu da smo manje izbirljivi oko hrane kada smo pod stresom. Za oslobađanje od stresa najbolje je duboko udahnuti i opustiti se.

Postoje je još neke vrste gladi poput PMS gladi, one na proslavama, glad očiju. Da bi spriječili neželjenu glad potrebno je dobro isplanirati sve obroke u danu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...