Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako postupiti kada vas ubode krpelj?

Šetnje u prirodi koliko god ugodne i zdrave bile, nose sa sobom i neke opasnosti. Ovo se posebno odnosi u proljeće ili ljeto kada samo pod prijetnjom od uboda insekata ili krpelja.

Zajedno s prirodom, kako dolazi ljepše vrijeme bude se i krpelji, negdje u većem a negdje u manjem broju.

Krpelji su najaktivniji u mjesecu svibnju i mjesecu lipnju. Oni imaju posebne usne organe, prilagođene za bodenje kože i sisanje krvi. U svom razvojnom stadiju krpelji prolaze tri preobrazbe, a to su larva, nimfa i odrasli krpelj. Dok krpelj siše krv, pod uvjetom da je zaražen nekim mikroorganizmom opasnim po čovjeka, on može prenijeti neku infekciju. Mogućnost za prijenos je veća što je vrijeme sisanja duže, a najveći rizik nastaje kada krv siše odrasla ženka, koja za nekoliko dana usiše toliko krvi da višestruko premaši svoju veličinu. Za razliku od ženke koja se prepoznaje po crveno narančastom polumjesečastom zatku mužjaci i ličinke su jednobojni, smeđi.

Najveću aktivnost šumski krpelji u našim krajevima pokazuju od svibnja do srpnja, a zatim ponovno ujesen. Hrastove, grabove i bukove šume, bogate šipražjem, travom, paprati, kupinovim grančicama idealno su obitavalište krpelja, ali se on raširio i počeo naseljavati i uređene gradske parkove. Odrasle ženke Ixiodes ricinusa rijetko se nalaze na raslinju višem od 1m, najviše do 1,5 m, larve se nalaze na visini od 30 cm, a nimfe na raslinju manjem od 1 metra. One se obično popnu na vršike trave, grančica ili lista čekajući prolazak plijena. Kad se plijen približi krpelji osjetom toplinskog zračenja i mirisa istegnu prednje nožice i budu pokupljeni od čovjeka ili životinje.

Nakon što ih je žrtva pokupila oni i po nekoliko sati hodaju po njoj u potrazi za mjestom gdje će se učvrstiti. Vole meku i tanku kožu, vlažna i topla mjesta poput prepona, pazuha, unutarnjih strana nadlaktica i bedara, a kod djece se često nađu na vlasištu i oko ušiju. Na mjestu uboda može se kao rezultat djelovanja stranih bjelančevina, koje krpelj unosi u kožu javiti manje crvenilo ili oteklina, koja blago svrbi.

Naučite kako pravilno odstraniti krpelja?

Najbolje je ovom problemu pristupiti smireno. Prije se vjerovalo i govorilo da krpelja treba utopiti u ulju ili ljepilu, no to nije točno. Time možete proizvesti samo još veći problem jer bi se krpelj mogao ugušiti i izbacit otrov u ranu, što može biti itekako opasno.

Kako biste pravilno odstranili krpelja potrebna vam je tanka pinceta. Povlačite ga u različitim smjerovima te izbjegavajte trzanje, gnječenje ili stiskanje.

Pokušajte ga iščupati cijeloga, ali ne paničarite u slučaju da dio ostane. Liječnici tvrde da mala crna točkica koja eventualno ostane nije njegova glava nego oružje za ubod, a njega će koža s vremenom sama izbaciti.

Ubod i ruke operite vodom i sapunom i nakon toga ga dezinficirajte.

Naravno može se dogoditi da ga krivo iščupate pa da ostane veći dio u vašoj koži, u tom slučaju je riječ o njegovoj glavi, pa se potrudite da je izvučete.

Ako primijetite stvaranje crvenog kruga oko uboda odmah se uputite liječniku. Kako simptomi često znaju kasniti, obratite pozornost na ubod čak i četiri tjedna nakon incidenta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...