Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Kako napraviti bečki (bečku šniclu)? Recept direktno iz Beča

bečki bečka šnicla

Danas je teško zamisliti restoran koji u ponudi nema bečki odrezak, a čak su ga i mnogi fast food objekti uveli u svoju ponudu. Razlog je vrlo jednostavan – njegova popularnost i jednostavna priprema, piše lifestyle portal Luda Krava.

No, to što je jednostavna priprema, te što nema kućanice koja na ovaj način nije pripremila glavno jelo za nedjeljni ručak, to ne znači da ne postoje neki trikovi i savjeti koji će vam pomoći da napravite savršenu bečku šniclu.

Kako se radi bečki?

Po recept smo otišli u grad po kojem je ova hrana dobila ime – Beč. Sigurno ima i boljih mjesta, ali šef kuhinje u jednom uglednom restoranu ( Meissl & Schadn) ovog grada pokazuje vam kako se radi originalni bečki odrezak.

“Kad vilicom prođete preko njega i zahrska tako da se naježite, onda je to savršeni bečki odrezak!” – u uvodu će reći Jurgen Gschwendtner, te se baciti na posao koji objašnjava korak po korak.

Recept za originalnu bečku šniclu

“Jako je važno da se bečki odrezak uvijek radi od teletine. Želim imati odrezak u jednom komadu, a to je moguće jedino dobiti ako se reže načinom rezanja koji se zove ‘butterfly’ (leptir).” – objašnjava Jurgen i reže šniclu. Ovu metodu malo je potrebno prakticirati, ali nije komplicirana.

” Klasični bečki odrezak je debeo između 5 i 6 milimetara, a nakon što ga istučemo batom on bude oko 3 do 4 milimetra. Odrezak tučemo da bi meso bilo mekše.”

Sol, glatko brašno, jaja i krušne mrvice

“Za dobru smjesu trebat će vam sol, glatko brašno, jaja i krušne mrvice. Za naš odrezak potrebno je između 5 i 7 jaja, ovisno o veličini. Zašto? Zato što odrezak mora plivati, kao u bazenu.”

“Istucite jaja tako da se još uvijek vidi struktura bjelanjka i žumanjka. Nemojte istući jaja do kraja, zbog toga će se šnicla u pečenju napuhati. To je jako važno.”

Ne pritišćite krušne mrvice

“Odrezak se mora dobro posoliti, inače nema nikakav okus. Meso se uvijek mora posoliti. Jako je bitno da je cijela površina odreska prekrivena brašnom, s obje strane, jer se inače neće dobro primiti krušne mrvice.”

Nakon toga okupajte šniclu u jajima. A zatim ga uvaljajte u krušne mrvice. “Jako je važno da ne pritišćete, samo lagano; jedan, dva, tri puta. Ako ga prejako stisnete, neće se kasnije napuhati.”

Kako staviti meso u vruće ulje

“Razina ulja u tavici mora biti oko 6 centimetara, tako da meso u njemu može lijepo plivati. Kada stavljate meso u vruće ulje, radite to od sebe, kako vas ulje ne bi poprskalo.”

“Idemo! Vidite kako meso poskakuje? Stalno ga držite u pokretu. Okrećite ga i tresite tavu. Vidite kako se već stvaraju mjehurići na njemu. Kada bude gotov, položite ga na papir, da se iscijedi masnoća. Mora biti hrskav, ne mastan.” – objašnjava Jurgen dok poslužuje bečki s limunom.

Video: Evo kako majstor radi bečki

 

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...