Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Kaki jabuka: Ukusno voće koje osvježava i liječi probavne tegobe

japanska jabuka

Kaki jabuka je već i kod nas dobro poznato voće. Mnogi je znaju pod imenom japanska jabuka, a riječ je o voću iz porodice Diospyros. Kaki jabuka je osvježavajuće voće posebnog okusa i mirisa. Rado ga jedemo, a pored svega i jako je zdravo.

Kod nas se najčešće uzgaja vrsta Diospyros kaki, koja podrijetlo nosi iz Kine. Boja ploda ovisi od vrste, pa varira sve od žućkastih nijansi do narančaste ili crvene boje. Plodovi su veličine ploda jabuke, a svojim oblikom podsjećaju na plod paradajza.

Japanska jabuka u sebi sadrži znatne količine tanina, koji joj daju prepoznatljiv opori okus. Plodovi japanske jabuke se uberu dok još nisu potpuno zreli, pa ih se čuva da naknadno sazriju. Nakon toga se konzumiraju.

Osim tanina, u kaki jabukama pronalazimo mnogo biljnih vlakana, antioksidanse, proteine, šećer, te malo masnoća. Plodovi su također bogati vitaminima C, B, E i K, te mineralima: kalcij, kalij, željezo, mangan, bakar i fosfor.

Cijenjena je u narodnoj medicini, a najviše se koristi svježi plod biljke, ili svježe cijeđeni sok, koji mogu liječiti zatvor stolice i upalu crijeva, hemoroide, bolesti želuca, ili pomoći u slučaju povišenog krvnog tlaka.

Ljekovito djelovanje kaki jabuke

Od kaki jabuke se ,ože koristiti list. naime, list je jako dobar prirodni adstrigent, a to znači da spojevi koji se nalaze u listu biljke jako dobro zatežu tkivo u ljudskom tijelu.

Plod kaki jabuke ima vrijedan nutritivni sastav pa se može koristiti kao prirodni lijek za različite tegobe. Plod je dobar za liječenje bolesti crijeva, najčešće kronične konstipacije, upalnih stanja i infekcija crijeva. Pored toga, kaki voće je dobro i kod poremećaja u probavi i kod pražnjenja, posebno za vrijeme putovanja ili promjene klime.

Plod kaki jabuke dobro će doći ako patite od prehlade želuca, gastroenteritisa, imate lošu probavu želuca ili općenito nekih problema s probavom. Kaki jabuka se preporučuje osobama koje pate od hemoroida, bolesti jetre i žuči ili ako imate proljev.

Osušeni zreo plod kaki jabuke se koristi kao prirodni lijek za liječenje komplikacija sa bronhima, posebno protiv suhog i upornog kašlja. Mladi izdanci grana također imaju ljekovito djelovanje. Njih koristimo kao prirodni adstrigent i stiptik. Svježe cijeđeni sok kaki jabuke dobar je za liječenje visokog tlaka. Pomoću kaki jabuke moguće je liječiti i bolesti živaca, a dobar je i za jačanje imuniteta.

Svježa kaki jabuka pomaže u liječenju zatvora stolice, a preporučuje se i osobama koje pate od hemoroida koji krvare.

OPREZ: Ne treba pretjerivati u konzumiranju ovog voća jer može izazvati proljev.

Ljekovit sadržaj kaki jabuke

Zbog čega je tako ljekovita kaki jabuka? Kaki jabuka, ili japanska jabuka u sebi ima brojne vrijedne tvari. Plod ovog voća ima oko 78 grama vode, 77 kal, bjelančevina 0,7 grama, i tek 0,4 grama masnoća.

U jednom plodu kaki jabuke pronalazimo skoro 20 grama ugljikohidrata, 6 mg kalcija, 26 mg fosfora, 0,3 miligrama željeza, 6 mg kalija, 174 miligrama natrija, 8 miligrama magnezija, te još neke druge vrijedne elemente.

Ljekoviti čaj od kaki jabuke

Naučite napraviti čaj od kaki jabuke. Ovaj čaj će smiriti želudac i pomoći boljoj probavi.

Čaj se priprema tako da uzmete 1 žlicu suhih usitnjenih listova kaki jabuke i prelijte ih sa 2 decilitra vrele vode. Poklopite da se čaj napravi, oko pola sata. Kasnije procijedite i popijte ga. Možete popiti dvije do tri šalice čaja dnevno.

Japanska jabuka je dobra protiv malokrvnosti

Japanska, odnosno kaki jabuka je dobra za malokrvne osobe. Također, ovaj se plod preporučuje i osobama koje pate od čira na želucu, ili sličnih oboljenja želuca. Kaki jabuka će pomoći kod raznih bolesti crijeva, bolesti kardiovaskularnog sustava, bolesti jetre (masne jetre), slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči, a dobra je i za snižavanje povišene tjelesne temperature, pa tako i u slučaju menopauze i naleta vrućine (valunga).

Svježi sok ove biljke pomaže u liječenju skorbuta, odnosno nedostatka vitamina C.

Uzgoj kaki jabuke

Plod kaki jabuke

Kaki je voće koje voli sunce, ali i podnosi niske temperature. Baš je zbog toga pogodna za uzgajanje u vrtu i u našim predjelima. Sami sebi posadite kaki, da uvijek imate zdravo voće pri ruci.

Kaki jabuku možete posaditi u proljeće ili jesen.

Potrudite se da posadite kaki na sunčano mjesto u vrtu, u rupi dubokoj otprilike pola metra. Zaspite korijen stabla zemljom, i dobro utisnite zemlju, pa preko stavite stajski gnoj. Zalijte tek posađeno stablo vodom, te ga nastavite redovno gnojiti stajskim i mineralnim gnojivom.

Ako ste sve dobro uradili, potrebno je sačekati dvije do tri godine nakon sadnje da stablo urodi plodom.

Kako se jede japanska jabuka?

Radi svoje kore, kaki jabuka se pomalo ipak razlikuje od jabuke na koju smo navikli. Kada kupujete kaki jabuku, ili uberete sa vlastitog stabla, pazite da uzmete plodove koji su zreli.

Ako imate plodove koji nisu sasvim zreli, ostavite ih u zatvorenoj plastičnoj posudi na sobnoj temperaturi uz neko drugo voće (banane, jabuke ili kruške) da sazriju.

Znat ćete da su plodovi zreli i pogodni za konzumiranje kada omekšaju i kada počnu nalikovati na balon ispunjen vodom.

Plod kaki jabuke najbolje je jesti bez kore. Naime, kora u sebi sadrži visoke razine tianina koji uzrokuje slabiju apsorpciju nekih značajnih tvari iz namirnica. Da bi pravilno jeli kaki jabuku potrebno ju je oguliti, narezati na kriške i pojesti unutarnji mesnati dio. Pripazite da ne jedete kaki jabuku na prazan želudac, jer bi mogli dobiti proljev ili neke smetnje sa probavom.

Ukratko, ovako se jede kaki:

  • Provjerite je li plod zreo
  • Jabuke dobro operite
  • Ogulite koru s tankim nožem
  • Narežite ju na kriške ili ploške
  • I pojedite mesnati unutarnji dio ploda

Od kaki jabuke se mogu raditi smoothie napitci ili voćne salate. Jedan recept smo već prije objavili, pa pročitajte kako se radi puding od kaki jabuke i chia sjemenki. Dobar tek!

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...