Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Kaki jabuka: Ukusni i zdravi recepti od japanske (kaki) jabuke

kaki
Zreli plod kakija

Svježi plod ili sok kaki jabuke koristimo za liječenje zatvora stolice i upale crijeva, hemoroida, bolesti želuca, a može nam pomoći i kod visokog krvnog tlaka.

Kaki jabuka je prirodni antihelmetik, antimutagenik, antitusik, aperitiv, adstrigent, ekspektorant, febrifug, laksativ, stomahik i stiptik. Kaki jabuku zovemo još i japanska jabuka, kakijevac i kakijev dragun.

U nastavku ćemo napisati recepte za neke slastice od kaki jabuke, koje će prijati ako ih dobro napravite. Prije toga, napisat ćemo par rečenica o ljekovitom djelovanju kakija.

Zreli plod kakija

Ljekovito djelovanje kakija

List kaki jabuke prirodni je adstrigent (ima svojstvo stezanja tkiva), pa se koristi za liječenje raznih tegoba.

Plod ovog voća ima veliku nutrititivnu vrijednost i dobra prirodna ljekovita svojstva.

Preporučuje se kao prirodni antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik. Dobar je kaki i za mršavljenje.

Svježi plod ili sok kakija koristimo za liječenje:

 • bolesti crijeva – kronične konstipacije, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja posebno za vrijeme putovanja ili promjene klime
 • bolesti želuca – kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, loše probave
 • hemoroida – sprječava tvrdu stolicu i djeluje povoljno na pražnjenje crijeva
 • bolesti jetre i žuči – uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči
 • proljev – kuhani plod kaki jabuke dobar je protiv proljeva
 • suhi kašalj – kada se osuši plod kakija, koristimo ga za liječenje komplikacija sa bronhima, posebno kod suhog kašlja (uzima se prašak od suhog kakija)
 • visok krvni tlak – svježe istisnuti sok kakija koristimo za liječenje povišenog tlaka
 • bolesti živaca – kaki umirujuće djeluje na živce (relaksira ih i jača)
 • imuniteta – u slučaju da je imunitet oslabio, jedite kaki ili pijte svježi sok od kakija
 • parazita u crijevima – oguljeni zreli plod kakija, kada se ostavi preko noći, poprimi bijelu boju izvana. Takav se koristi za liječenje raznih parazita u crijevima (antihelmetik), za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik), za liječenje kašlja (antitusik) i za liječenje visoke tjelesne temperature ili navale vrućine u glavu ili tijelo (valunzi)

Istraživanja potvrđuju ljekovitost kakija

Suvremena istraživanja potvrdila su ljekovita djelovanja kaki voća. Danas znamo da kaki dobro djeluje na metabolizam masnoća (kolesterol i trigliceride), a uočena su i neka antikancerogena djelovanja.

Osim dole napisanih recepata, od kakija se može napraviti rakija posebnog aromatičnog okusa. Sjemenke mogu poslužiti za pripremu posebne kave, a osušena kora od ploda kakija se samelje i služi nam kao prirodno sladilo. Pročitajte i recept za puding od kaki jabuke.

Recepti od kakija

U nastavku ćemo napisati 2 jako zanimljiva recepta od kakija. Naučite kako se pravi smoothie napitak od kaki voća, i ukusni džem od kakija.

Smoothie od kakija

Ukusni i osvježavajući smoothie od kaki jabuke i kokosa.

Potrebni sastojci:

Recept za  pripremu: Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U slučaju da ste dobili smoothie koji je previše gust, dodajte još malo mlijeka.

Recept za džem od kaki jabuke

Ukusni namaz (džem) od kaki jabuke.

Sastojci:

 • 2 prezrele kaki jabuke
 • sok od 1 klementine
 • 40 g šećera od breze ili običnog bijelog kristal šećera
 • pola mahune vanilije ili ½ žličice ekstrakta vanilije
 • 1 žlica kokosovog ulja u krutom stanju
 • 20 g aru praha (napisat ćemo kasnije što je aru prah)

Priprema: Unutarnji dio (pulpu) kaki jabuke izvadite, i stavite u manji lončić. Dodajte sok od klementine i šećer pa stavite lončić na laganu temperaturu. Lagano promiješajte, pa dodajte mahunu vanilije i kokosovo ulje, i pustite da se zagrije sve dok se šećer ne rastopi. Dodajte aru prah, pri tome pazeći da ga dobro umiješate, pa pustite da se džem kuha na laganoj temperaturi 2-3 minute. Nakon toga, još dok je vruć, džem pretočite u sterilnu staklenku i zatvorite. Pustite da se ohladi i pospremite. Jednom kada otvorite staklenku, džem potrošite unutar 7 dana, jer nće moći stajati duže.

Da objasnimo što je aru prah – aru prah (arowroot powder) je prah koji se dobije korijena tropske biljke a služi kao zdravija alternativa za zgušnjavanje variva, umaka, pudinga i sličnog. Obzirom da je po sastavu škrob, možete ga zamijeniti s krumpirovim škrobom ili drugim zgušnjivačem kojeg koristite u svojoj kuhinji. i često se koristi u bezglutenskoj prehrani. Može se zamijeniti želatinom ili gustinom.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...