Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Još malo o granat jabuci – Plod nara je bogat zdravim bobicama

Jesen je godišnje doba kada uživamo u prirodnim blagodatima. To je pravo doba za sve ljubitelje voća i povrća.

Bogatstvo boja, oblika i tekstura nahranit će redom sva vaša osjetila.

U cijelom tom nizu jesenskih plodova kao što je kesten, bundeva ili bobe grožđa skriva se i jedna dobro poznata namirnica s toplog juga koja obiluje antioksidansima. Radi se o šipku, odnosno naru. Šipak je poznat i kao mogranj, granat jabuka ili u svijetu po svom latinskom imenu Punica granatum.

Kako smo već rekli, nar obiluje antioksidansima što znači da je riječ o jako cijenjenoj namirnici. Često se takve namirnice svrstavaju u grupu supernamirnica. Šipak nije bez razloga u toj grupi.

Već svojim vanjskim izgledom, ali i raskošnom crvenom utrobom koja je bogata ukusnim zrnjem šipak asocira na zdravlje.

Stari Egipćani povezivali su nar s vječnim životom pa je i ta voćka našla svoje mjesto uz pokojnika. Za Perzijance je on bio simbol plodnosti, a u antičkoj Grčkoj smrti i ponovnog rođenja. Šipak se tako od davnina koristi kao prirodno sredstvo za ublažavanje mnogih tegoba i liječenje bolesti.

Neki ga smatraju i najzdravijom voćkom na svijetu

Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da je šipak jedna od najzdravijih voćki na svijetu. Odličan je izvor C i B5 vitamina, kalija i polifenola (elagitanina i flavonoida). Kliničke studije pokazuju da nar snižava krvni tlak i blagotvorno utječe na kardiovaskularni sustav te pojačava moždane aktivnosti.

Najnovija istraživanja potvrđuju da ekstrakt nara inhibira rast stanica raka dojke, prostate i pluća, te da nar pomaže u prevenciji mnogih tumora jer sadrži tzv. punicičnu kiselinu koja ima jako protuupalno i protutumorsko djelovanje. Ova ukusna voćka također smanjuje rizik od virusnih infekcija, jača imunitet i štiti zdravlje zubi i desni.

Simbol plodnosti i vječnog života

Konzumiranje ploda navodno jača libido, poboljšava kvalitetu sperme i plodnost muškarca. Također, uživanje u plodu i soku nara preporučuje se trudnicama jer pozitivno djeluje na razvoj djeteta u majčinoj utrobi.

Nar je jedna od onih namirnica koje se mogu koristiti kako u slanim jelima tako i u slasticama. No možete ih jesti i svježe: vjerujemo da nema djeteta koje ne voli svojim malim prstićima vaditi ukusno sjemenje. Ako u čišćenju šipka ne vidite radosnu dječju igru nego samo gnjavažu, sjetite se da je vrijedno uložiti malo truda zbog blagotvornog učinka na zdravlje vaše obitelji.

Zdravstveni učinci nara na naš organizam i zdravlje su mnogobrojni, pa da spomenemo neke. Nar snižava krvni tlak, te blagotvorno utječe na srce i krvožilni sustav. On smanjuje rizik od virusnih infekcija i pomaže u prevenciji nekoliko vrsta raka. Šipak štiti od Alzheimerove bolesti, čuva zdravlje zubi i desni, jača imunitet te jača libido.

Još se tu ima toga nabrojati, ali da ne ostane sve samo na tekstu, predlažemo vam da uberete sebi plod šipka i uživate u njemu.

Izvor: klinfo.hr

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...