Centar za sigurnost hrane objavio je veliko izvješće trogodišnjeg nadzora hrane subjekata koji posluju s hranom na teritoriju Republike Hrvatske. Navedena istraživanja provodili su sami subjekti redovito, unutar programa samokontrole, a državne institucije kontrolirale su ih periodično.
Rezultati testiranja su prilično poražavajući i šokantni. Naime, rezultati su ukazali na prisustvo bakterija koje se svrstavaju u indikatore higijene, kao što su aerobne mezofilne bakterije, enterobakterije, te plijesni i kvasci.
Hrvatima se prodaje pljesniva hrana, bogata bakterijama
Da, dobro ste pročitali, hrana koja je testirana, a koja je bila namijenjena našem tržištu, bila je pozitivna na bakterije, plijesan, kvasac i druge stvari koje mogu biti opasne za život i zdravlje pojedinca. Ipak, iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) tvrde kako navedena hrana nikada nije išla u prodaju, jer se zbog toga i rade testiranja.
“To su isključivo rezultati analiza koje redovno provode subjekti u poslovanju s hranom, na hrani koja se još ne nalazi na tržištu. Ako rezultati nisu bili zadovoljavajući sukladno važećem zakonodavstvu, ta hrana nije ni došla na tržište“, odgovorila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, u razgovoru za Index.
HAPIH: Takva hrana nikada nije bila na slobodnom tržištu
U izvješću se navodi kako je u hrani pronađeno i nekoliko patogenih bakterija, kao što su Escherichia coli, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Lysteria monocytogenes, , sulfitoreducirajućih klostridija Bacillus cereus i Pseudomonas aeruginosa, iako, kako tvrde u agenciji, radi se u puno manjem broju uzoraka.
Možda vam neka imena ovih bakterija ne znače puno, s obzirom na to da se radi o manje poznatim bakterijama na latinskom. No nekima ste sigurno prepoznali ime, pa lako možete povezati o kakvim se bakterijama radi i kakve posljedice mogu imati na naše zdravlje.
Kratki rezime istraživanja donosimo u nastavku
Tijekom trogodišnjeg razdoblja (koji nije jasno definiran u izvješću, op. a.), analiziran je ukupno 15.281 uzorak hrane. Konkretnije, svake godine obrađeno je više od 5.000 uzoraka. Najviše je analizirano polugotovih i gotovih jela, a potom slijede proizvodi iz kategorije kolači; žitarice, mlinski, pekarski i konditorski proizvodi i tjestenine; meso i mesni proizvodi; mlijeko i mliječni proizvodi, te bezalkoholna pića, pivo i led.
Sve ostale kategorije hrane analizirane su na godišnjoj razini u broju manjem od 100 uzoraka, te nisu dobili veliku pažnju u ovom izvješću, stoga ćemo se i mi fokusirati na ono što smo dobili od informacija.
Polugotova i gotova jela
U kategoriji hrane Polugotova i gotova jela u kojoj je tijekom tri godine pretražen najveći broj uzoraka, utvrđeno je u različitim godinama 12 %, 5 % i 8 % nezadovoljavajućih uzoraka zbog povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija, te 7 %, 10 % i 8 % nezadovoljavajućih uzoraka zbog kontaminacije enterobakterijama. Utvrđen je i povećan broj plijesni, ali u manje od 1 % uzoraka tijekom tri godine. U 2 % uzoraka iz te kategorije utvrđen je povećani broj bakterije S. aureus koja može predstavljati opasnost za zdravlje, ako je prisutna u broju od 105 i većem, dok se prisustvo manjeg broja ne smatra direktnom opasnosti za zdravlje.
Međutim, s obzirom na mogućnost rasta ove bakterije u hrani i specifičnosti kategorije hrane, jer se ta hrana više neće termički obrađivati prije konzumacije, svako prisustvo povećanog broja bakterija se mora zasebno procjenjivati. Potencijalno patogene bakterije poput salmonela utvrđene su u dva uzorka tijekom tri godine, L. monocytogenes u šest, B. cereus u sedam, a klostridije u dva uzorka tijekom sve tri godine, dok E. coli nije utvrđena.
Mlijeko i mliječni proizvodi
U kategoriji hrane Mlijeko i mliječni proizvodi je ukupno pretraženo oko 1000 uzoraka tijekom tri godine te je najveći udio neispravnih uzoraka utvrđen uslijed povećanog broja kvasaca (7 %, 4 % i 6 %). Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa također je utvrđen povećani broj aerobnih mezofilnih bakterija, plijesni i enterobakterija.
Povećani broj aerobnih mezofilnih utvrđen je u oko 1% uzoraka, plijesni u oko 1,5 % uzoraka, a enterobakterije u oko 3 % uzoraka tijekom različitih godina. Od potencijalno patogenih bakterija, utvrđen je povećani broj S. aureus u oko 2,5 % uzoraka i E. coli u oko 3,5 % uzoraka tijekom tri godine. Povećani broj bakterije L. monocytogenes dokazan je samo u jednom uzorku. Ostale potencijalno patogene bakterije kao što su Salmonella spp., B. cereus, P. aeruginosa i klostridije nisu utvrđene u niti jednom uzorku tijekom trogodišnjeg razdoblja.
Meso i mesni proizvodi
Unutar kategorije hrane Meso i mesni proizvodi je tijekom trogodišnjeg razdoblja pretraženo oko 1400 uzoraka. Najveći broj neispravnih uzoraka hrane unutar kategorije Meso i mesni proizvodi utvrđen je uslijed povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija (27 %, 12 % i 6% uzoraka) i enterobakterija (7 %, 10 % i 4 % uzoraka) tijekom različitih godina.
Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa utvrđena je kontaminacija kvascima, ali u znatno manjem broju (svega četiri uzorka u jednoj godini). Od potencijalno patogenih bakterija, tijekom tri godine utvrđen je povećani broj S. aureus (oko 3,5 %), L. monocytogenes (oko 2,5 %) i Salmonella spp. (oko 1 %). Od ostalih potencijalno patogenih bakterija jedino je E. coli bila prisutna u 19 uzoraka, dok jedne godine nije utvrđena niti u jednom uzorku.
Žitarice, mlinski, pekarski i konditorski proizvodi i tjestenine
Unutar kategorije Žitarice, mlinski, pekarski i konditorski proizvodi i tjestenine je tijekom trogodišnjeg razdoblja ukupno pretraženo oko 1400 uzoraka, a najveći broj neispravnih uzoraka hrane bio je utvrđen uslijed povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija (1,5 %, 5 % i 0,5 %) i kvasaca (< 0,5 % tijekom tri godine.
Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa utvrđena je kontaminacija enterobakterijama tijekom jedne (1 % uzoraka) i plijesnima tijekom dvije godine (1,5 % i 0,5 % uzoraka). Također je u samo jednoj godini utvrđen i povećani broj potencijalno patogenih bakterija kao što su Salmonella spp., S. aureus i B. cereus u vrlo malom broju uzoraka (< 0,5 %).
Kontaminacija ostalim potencijalno patogenim bakterijama kao što su L. monocytogenes, E. coli, P. aeruginosa i klostridije nije utvrđena u niti jednom uzorku unutar ove kategorije hrane tijekom tri godine.
Kolači su puni enterobakterija i bakterija
Unutar kategorije hrane Kolači ukupno je pretraženo oko 1600 uzoraka tijekom tri godine te je najveći broj neispravnih uzoraka utvrđen uslijed povećanog broja enterobakterija (oko 30 %) i aerobnih mezofilnih bakterija (oko 27 %).
Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa utvrđen je povećani broj plijesni, ali u malom broju uzoraka (<2 %). Od potencijalno patogenih bakterija, utvrđen je povećani broj S. aureus u oko 8 % uzoraka tijekom tri godine i B. cereus u manje od 1 % uzoraka tijekom dvije godine. Također je tijekom jedne godine u dva uzorka izolirana Salmonella spp. a u jednom uzorku E. coli.
Ostale potencijalno patogene bakterije kao što su L. monocytogenes, P. aeruginosa i klostridije nisu utvrđene u niti jednom uzorku iz kategorije Kolača tijekom trogodišnjeg razdoblja.
Sladoledi sadrže povećani broj bakterija
U kategoriji hrane Sladoledi je tijekom trogodišnjeg razdoblja ukupno pretraženo oko 300 uzoraka. Većina neispravnih uzoraka utvrđena je uslijed povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija (60 %, 50 % i 35 % uzoraka) i enterobakterija (25 %, 45 % i 30 % uzoraka) što upućuje na potrebu poboljšanja higijene proizvodnje.
Od ostalih indikatora higijene proizvodnog procesa također je tijekom jedne godine utvrđen povećani broj plijesni u jednom uzorku. Od potencijalno patogenih bakterija, tijekom trogodišnjeg razdoblja utvrđena je kontaminacija bakterijom B. cereus u oko 2,5 % uzoraka dok je kontaminacija bakterijom S. aureus utvrđena tijekom dvije godine u oko 4 % uzoraka. Ostale potencijalno patogene bakterije (L. monocytogenes, Salmonella spp., E. coli, P. aeruginosa i klostridije) nisu detektirane u niti jednom uzorku tijekom trogodišnjeg razdoblja.
Kompletan izvještaj možete naći ovdje.