Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Ispiranje vagine (bijelog pranja) irigatorom

ispiranje rodnice sodom bikarbonom
Foto: Pixabay / Bijelo pranje

Ovom prilikom ćemo napisati kako se ispire vagina, pomoću pumpice, da bi se riješili bijelog pranja. Navest ćemo par otopina koje će efikasno izbaciti bijelo pranje, i suzbiti pojavu novog. Kako se obavlja ispiranje rodnice sodom bikarbonom? Pročitajte u nastavku.

Prije nego krenemo sa pisanjem o ispiranju bijelog pranja, spomenut ćemo neke razlike koje morate znati.

Što je zapravo bijelo pranje, i kada se trebate obratiti ginekologu?

Bijelo pranje nije uvijek znak za uzbunu. U tijelu žene postoji normalna pojava bijelo pranje, koje će raditi probleme tek kada se u organizmu dogodi neki poremećaj ravnoteže, i kada bakterije ili gljivice jako uznapreduju.

herpes

Normalno je da žena ima bijelo pranje. To je sekret, bez krvi iz otvora stidnice. Sekret dolazi iz vagine, grlića materice, same materice, a ponekad iz jajovoda. Iscjedak može biti obilan, a često je prozirne ili bijele boje. Može se nekada pojaviti iscjedak žučkaste ili pak sivkaste boje, a da opet bude sasvim normalna pojava. Važno je utvrditi boju iscjetka, njegovu gustoću i količinu, jer po tome liječnik može uspostaviti preciznu dijagnozu. Iscjedak iz vagine može biti i bez pojave mikroba u njemu. Takav vaginalni iscjedak je sasvim normalna pojava – fiziološko lučenje sekreta iz vagine i grlića materice.

Bijelo pranje koje upućuje na infekciju prepoznat će liječnik ginekolog i propisat će vam terapiju. Ljudsko tijelo puno je mikroba, posebno prirodne šupljine u našem tijelu. Neki mikrobi su nam od koristi, dok drugi pak znaju raditi zdravstvene tegobe. Mikrobi postaju posebno opasni kada se neumjereno (agresivno) razmnožavaju. Tada nastaje borba između mikroba i obrambenih mehanizama u našem organizmu. Kao produkt takve borbe pojavi se bijelo pranje, najčešće sirasti gusti iscjedak.

Zanima vas zbog čega je bijel i grudičast?

Naime, mikroorganizmi koji prijete našem zdravlju, u ovom slučaju gljivice, dolaze u sukob sa prvom obranom našeg organizma – bijelim krvnim zrncima. Djelomično uništena bijela krvna zrnca (stradala od bakterija) tvore tu bijelu grudičastu masu, koja je često neprijatnog mirisa.

Infekciju zapravo i prepoznajemo po neugodnom mirisu, pa kasnije laboratorijskim nalazima potvrđujemo prisutnost patogenih klica. Bijelo pranje koje smo definirali kao infekciju često imaju neugodan miris, i rijetko su čiste bijele boje. Infekciju prati nadražaj, peckanje, svrbež i moguće bolovi u donjem dijelu trbuha.

Ako smatrate da imate infektivni iscjedak iz vagine, svakako se obratite liječniku ginekologu. Uradite pregled i laboratorijske analize. Nemojte bolest liječiti kod kuće, sami, bez da ste se prethodno posavjetovali sa vašim liječnikom ginekologom. Važno je obaviti pregled, da bi liječnik sa sigurnošću potvrdio o kojoj je bolesti riječ. Nekada se slični simptomi pojave kod mnogo ozbiljnijih oboljenja.

Vaginalno ispiranje – ispiranje vagine (bijelo pranje)

Kada ste potvrdili da imate infekciju bijelo pranje, i dok ste pod terapijom, da bi ubrzali liječenje, možete koristiti irigator za ispiranje vagine i rodnice.

Prvo da napišemo: Što je vaginalno ispiranje?

Vaginalno ispiranje je danas jako popularan postupak pranja vagine, uz pomoć posebno dizajnirane pumpice koju zovemo irigator. Ispiranje irigatorom se radi pod blagim pritiskom, uz pomoć kojeg se tekućina za ispiranje ubrizgava u rodnicu. Unaprijed pripremljena tekućina za ispiranje prirodnim putem izlazi iz vagine, odnoseći sa sobom nakupljeno bijelo pranje u tijelu žene. Najčešće se koristi čista filtrirana voda, sa određenim ljekovitim sastojkom.

Ispiranje vagine irigatorom je dosta učinkovita metoda, a mnogi će preporučiti tretman povremeno, prevencije radi. Dakle, čak i ako nemate bijelo pranje, blagom otopinom možete s vremena na vrijeme ispirati rodnicu.

Prirodne otopine za ispiranje vagine, u slučaju bijelog pranja.

Ispiranje vagine vodom i jabučnim octom

Jabučni ocat je efikasan prirodni lijek protiv bakterija i gljivica. Dobro će doći kao sastojak za pripremu tekućine kojom isperete rodnicu.

U jednu šalicu mlake filtrirane vode stavite žličicu domaćeg jabučnog octa. Promiješajte tekućinu u s njom napunite irigator. Uz pomoć ove prirodne mješavine isperite vaginu. Ponavljajte postupak 3-4 dana.

Jabučni ocat posebno je efikasan jer prirodno zalužnjuje vodu, pa tako i sredinu u kojoj se nalazi. To uzrokuje neutralizaciju pH razine u rodnici, i vraća prirodni balans.

Ispiranje vodenom otopinom i sodom bikarbonom

Još jedna dobra otopina pomoću koje možete ispirati vaginu. Iskoristite čistu, filtriranu vodu i sodu bikarbonu. Ispiranje rodnice sodom bikarbonom može biti jako efikasno.

Uzmite 2 čajne žličice sode bikarbone i pomiješajte ih u 4 šalice mlake filtrirane vode. Ovom otopinom, uz pomoć pumpice, ispirite vaginu kontinuirano u periodu od 2 tjedna. Soda bikarbona može uništiti kvasce, koji se pojave kod vaginalnih infekcija. U gotovo svakoj apoteci možete kupiti već gotovu otopinu sode bikarbone, posebno pripremljenu za ispiranje vagine.

Ispiranje vodenom otopinom i bornom kiselinom

Još jedna otopina koja uništava gljivične infekcije vagine i tjera ih van. Irigator napunite ovom otopinom i lagano aplicirajte u rodnicu. Sve će gljivice izaći van, a otopina će suzbiti njihovo ponovno širenje.

Otopina ve već pripremljena, a ispiranje se izvodi kontinuirano u periodu od 14 dana, 2 puta na dan.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...