Orašasti plodovi posebna su skupina namirnica, jako su kvalitetni i dobri za naš organizam. U nastavku ćemo napisati kako koji djeluje na naše zdravlje.
Postoji zaista mnogo vrsta orašastih plodova, pa ćemo ovom prilikom spomenuti one nama najviše pristupačne. Napisat ćemo tekst o namirnicama koje možemo pronaći kod nas u trgovinama, ili čak u prirodi gdje rastu u našoj blizini. U članku ćemo spomenuti orah, badem, lješnjak, kesten, kikiriki i pistacije. Svaka od ovih namirnica lako nam je dostupna, kvalitetna i jako zdrava.
Orašasti plodoviRedovno konzumiranje ovih namirnica preporučuje se i to s dobrim razlogom. Orašasti plodovi, ili orašasto voće kako se još zovu, trebaju biti dio našeg svakodnevnog menija. Ako ne baš svakodnevnog, onda barem par puta u tjednu trebamo uživati u ovim namirnicama.
Orašasto voće korisno je za naše zdravlje, jer sastojci ovih prirodnih grickalica pomažu našem organizmu da se izbori protiv raznih oboljenja. Najbolje rezultate postižemo ako ih koristimo preventivno.
Kažu da je orah dobar za vid, srce, kosti i mišiće
Naučnici smatraju da je orah jako dobar za vid, zdravlje srca, kosti i mišiće. Idemo vidjeti zbog čega tako misle.
Naime, čak 95% tvari u orahu korisne su za ljudski organizam. Orasi osiguravaju dovoljnu količinu gotovo svih nama potrebnih vitamina. Izdvojit ćemo znatne količine vitamina A, C, K, E i B. Bogati su i mineralima, kalijem najviše, pa onda i magnezijem, kalcijem i željezom. Pored toga, visoka koncentracija aminokiselina čini ih korisnim za formiranje mišićnog sustava, za zdravlje kostiju, srca, kože i kose.
U 100 grama plodova oraha možemo pronaći i do 10-20 grama bjelančevina, preko 30 grama masti i skoro 15 grama ugljikohidrata. Ove količine su čak i bolje nego što je slučaj kod voća i povrća.
Da bi iskoristili potencijal oraha, smatraju stručnjaci da ga trebamo konzumirati svakodnevno i to svaki dan jednu šaku jezgre oraha. Veće količine od toga nisu preporučljive, najviše zbog debljanja ali i drugih razloga.
Lješnjaci štite srce i krvotok
Smatra se da lješnjaci povoljno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila.
Zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava, lješnjak spada u skupinu namirnica s velikom ljekovitom snagom. U narodnoj medicini koristi se za opće jačanje organizma. Lješnjaci reguliraju metabolizam i djeluju preventivno kada je riječ o srčanim oboljenjima i raznim oboljenjima krvnih žila.
Lješnjak u sebi ima oko 80% masti, 22% bjelančevina, i 4% ugljikohidrata, a bogat je i dušikom, te mineralima i vitaminima. Možemo izdvojiti vitamine B1, B2 i C, te flavonoide, željezo i aminokiseline.
U današnje vrijeme se lješnjaci često koriste u pripremi kozmetičkih preparata, najviše zbog toga što imaju antibakterijsko, antiseptičko i dezinfekcijsko djelovanje.
Osim ljekovitih plodova, ljekovit je i list lješnjaka te kora od ove biljke. Lišće u sebi sadrži znatne količine vitamina C i karotena, dok se u kori nalaze eterična ulja.
Pistacije jačaju kosti i zube, podižu energiju i liječe slabokrvnost
Alternativna medicina cijeni plod pistacije. Isto tako, i naučnici potvrđuju dobro djelovanje ovog ploda na zdravlje kostiju i zuba, te smatraju da pistacije mogu liječiti slabokrvnost i visok tlak.
Pistacije su odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, vitamina i minerala. U ovim malenim plodovima pronalazimo gotovo sve aminokiseline, zbog čega nutricionisti savjetuju njihovo konzumiranje u kombinaciji sa sjemenkama lana, bundeve ili suncokreta.
Od minerala pistacije imaju znatne količine kalcija i željeza. Zbog toga i jesu tako dobre za naše kosti i zube, te za liječenje anemije. Od ostalih minerala, kojih ima u pistacijama, možemo spomenuti kalij, a baš se za njega zna da dobro djeluje kod liječenja povišenog krvnog tlaka.
NAPOMENA: Treba istaknuti da osobe s visokim krvnim tlakom trebaju konzumirati isključivo plodove koji nisu posoljeni.
Badem je odličan za endokrini i živčani sustav
Bademe volimo jesti, što je jako dobro jer su zdravi i cijenjeni u alternativnoj medicini. I naučne studije potvrđuju kvalitetu badema i njihovo blagotvorno djelovanje na ljudski organizam.
Osim u alternativnoj medicini, bademi se često koriste i u kozmetici. Bogati su nezasićenim masnim kiselinama, koje su odlične za smanjivanje razine lošeg kolesterola u našem krvotoku. Te iste kiseline snižavaju krvni tlak, zbog čega su bademi dobri za osobe koje imaju visok krvni tlak. Da bi imali takvo djelovanje, ne trebate komplicirati nego jednostavno pojesti dva badema svaki dan.
S obzirom da stvaraju osjećaj sitosti i da se njihove masti ne apsorbiraju u organizmu, smatramo ih odličnom namirnicom za korištenje u raznim dijetama.
Pored svega što smo spomenuli, bademi obiluju kalcijem i magnezijem. Ovi minerali su iznimno važni za zdravlje kostiju, zbog čega se bademi smatraju odličnim preventivnim sredstvom za osteoporozu.
Tu je i visok udio fosfora, te visoka energetska vrijednost. Maleni plodovi badema su dobri za zdravlje živčanog sustava i korisni su za ljude koji su izloženi velikim intelektualnim naporima.
Divlji kesten je plod koji liječi proširene vene i hemoroide
Ovaj orašasti plod se dobrim pokazao u liječenju proširenih vena i hemoroida. Odličan je i čistač krvi i bubrega, pa da vidimo kako djeluje i zbog čega…
Iako sami plod nije jestiv (poput pitomog kestena), divlji kesten je jako ljekovit. Farmaceutska industrija već dugo koristi ovaj plod za spravljanje preparata protiv venoznih bolesti, najčešće protiv proširenih vena, hemoroida i tromboflebitisa. Djelotvoran je najviše zahvaljujući prisutnosti escina, to jest tvari koja jača zidove kapilara i vena, štiti ih od upalnih procesa i djeluje diuretički.
>> Lijek za proširene vene <<
Kesten u sebi ima visok udio kalija i fosfora, te u manjoj količini kalcija, magnezija, sumpora, klora, željeza, bakra i mangana. S obzirom da je bogat kalijem, a da u njemu gotovo uopće nema natrija, preporučuje se u dijeti osoba s oboljelim bubrezima i krvnim žilama.
I kikiriki je dobar, i to na više načina
Mnogi ne znaju ali kikiriki umiruje živce, poboljšava rad žlijezda i smanjuje loš kolesterol.
Neki neće svrstati kikiriki u kategoriju orašastog voća, no to nije bitno za naš tekst. Važno je napomenuti da kikiriki u sebi ima veliki postotak masnoće, čak i do 60%, što ga čini jako kaloričnim (600 kcal na 100 grama). Od toga je čak 80% nezasićenih masnih kiselina, koje jako dobro djeluju na naše zdravlje. Ove nezasićene masne kiseline snižavaju razinu kolesterola u krvi. Zbog visokog sadržaja bjelančevina, oko 40%, kikiriki stvara osjećaj sitosti, pa je odličan i za upotrebu u raznim dijetama.
On sadrži obilje vitamina B skupine, koji imaju umirujuće djelovanje na živčani sustav, a kosu čine sjajnom. U plodovima kikirikija pronalazimo koncentracije vitamina E, koji stimulira funkciju spolnih žlijezda. Zato i djeluje kao afrodizijak kod nekih ljudi.
Kikiriki se u prehrani može koristiti u sirovom stanju, ali je ne samo ukusniji, već i korisniji ako se ispeče. Nije ga potrebno jesti u većim količinama. Odličan je kao dodatak salatama od voća i povrća, za pripremanje raznih umaka, kaša i slastica.