Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Dehidracija – simptomi, uzroci i prevencija

Odmah na početku ćemo objasniti što je dehidracija, kako je prepoznati i zbog čega se javlja. Dakle, dehidracija je stanje koje se pojavi kada tijelo izgubi više tekućine nego što smo unijeli, i na taj se način poremeti osjetljiva ravnoteža minerala u tjelesnim tekućinama.

Dehidracija, iako je tako česta, nije prirodno stanje i naš se organizam želi opskrbiti prijeko potrebnom vodom. Kada pričamo o dehidraciji u stručnom žargonu, često je klasificiramo kao blaga dehidracija, umjerena ili teška dehidracija. Ovakvo rangiranje najviše ovisi o tome koliko je tjelesne tekućine izgubljeno.

Blaga dehidracija se pojavi kada tijelo izgubi oko 1-2% od ukupne tekućine. Umjerena dehidracija se smatra dehidracija u kojoj je tijelo izgubilo oko 5% od ukupne tekućine. Teška dehidracija se pojavi kada tijelo izgubi oko 10% ili više, od ukupne tekućine.

Što uzrokuje dehidraciju?

Dehidraciju može uzrokovati mnogo faktora, no većinom je riječ o tome da u tijelo iz nekog razloga ne unosimo dovoljnu količinu tekućine. Dogodi se često da u kraćem ili dužem razdoblju izgubimo previše tekućine, a ne nadoknadimo izgubljeno, ili kombinacija dva spomenuta razloga.

Ako se nekada javi dehidracija, i kratko traje, ona nije ozbiljno opasna po zdravlje. Ipak, ako se često javlja i ne pazimo na naš organizam – dehidracija može izazvati manje ili teže zdravstvene komplikacije.

Glavobolja se često pojavi ako smo dehidrirali – Naime, kod nekih osoba dehidracija izazove glavobolju i migrenu. Jedno istraživanje na tu temu je dalo rezultate da gubitak tečnosti od 1,4% tjelesne težine može da izazove glavobolju i ćudljivost kod potpuno zdravih žena. Drugo je istraživanje dalo rezultate koji govore da i muškarci mogu osjećati slične tegobe – kod njih je zabilježeno da, restrikcija vode u trajanju od 37 sati, koja dovodi do gubitka 2,7% tečnosti, izaziva glavobolju i lošu koncentraciju.

Srećom, glavobolja koja se pojavi zbog dehidracije brzo će nestati ako nadomjestimo izgubljenu tekućinu u organizmu. To radimo jednostavnim ispijanjem vode.

Treba imati na umu da postoji više vrsta glavobolje, i ne možemo svaku od njih povezati sa dehidracijom.

Da napišemo u kratko na ovu temu: Dehidracija može da izazove glavobolju. Konzumiranjem vode možemo ukloniti glavobolju, samo ako je nastala zbog dehidracije organizma.

Dehidracija izaziva umor i pospanost – Umor i pospanost, odnosno malaksalost mogu imati brojne uzroke, ali se mogu pojaviti i kao simptomi dehidracije. Brojna istraživanja pokazuju da dehidracija dovodi do umora i da može u znatnoj mjeri umanjiti izdržljivost tijekom treninga. Zato je jako važno unositi odgovarajuću količinu vode, prije, tijekom i nakon vježbanja. Važno je napomenuti, umor i pospanost se mogu pojaviti i bez treninga, ako ste dehidrirali. Istraživanja su pokazala da gubitak tečnosti u količini od 1-3% tjelesne težine, što je blaga dehidracija, može da izazove osjećaj umora i pospanosti tijekom uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Istraživanjima provedenim nad mladim, zdravim ženama, rezultati su pokazali da restrikcija vode u trajanju od 24 sata izaziva pospanost, zbunjenost, umor i smanjenu hitrinu. Svi navedeni simptomi su nestali kada je ispitanicama, po isteku 24 sata, dozvoljeno da slobodno piju vodu. Drugo istraživanje je pokazalo da i muškarci mogu osjećati iste ili slične probleme. Otkriveno je da gubitak tečnosti od 1,6% tjelesne težine, značajno pojačava osjećaj umora, kako za vrijeme treninga tako i dok su muškarci fizički slabije aktivni. Ovu količinu tečnosti je lako izgubiti čak i za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti, posebno ako se ne sjetite popiti preporučene količine vode na dan.

Zaključak: Umor i pospanost mogu biti dva znaka da ste dehidrirali. Konzumiranjem vode dajete tijelu potrebne elemente i na taj način vraćate izgubljenu snagu i hitrost.

Promjena elastičnosti kože kao znak dehidracije – Dehidracija može izazvati određene promjene na izgledu i teksturi kože. Koža se sastoji od približno 30% vode, koja je zaslužna za punoću i elastičnost. Kada nedostaje vode, kože izgleda „suha“ i manje elastična. Opisana savitljiva priroda kože je poznata kao turgor kože. Turgor je u stvari elastična napetost, pritisak, nabreknutost, odnosno jedrost tkiva uslijed normalnog sadržaja vode i soli. Kada je organizam dehidriran, tečnost se povlači iz kože i preusmjerava se u najvažnije organe da bi oni normalno funkcionirali. Povlačenje tečnosti iz kože dovodi do toga da ona gubi elastičnost. Da biste provjerili elastičnost kože, uštipnite kožu palcem i kažiprstom. Ako ste dobro hidrirani, koža se treba vratiti u normalan položaj odmah nakon što je pustite. Ako je potrebno nešto vremena (pola sekunde ili više) da bi koža dobila normalan oblik, možda ste dehidrirani. Pored toga, nedostatak tečnosti u koži izaziva suhoću i koža je na dodir hladna i ljepljiva. Međutim ovakve stvari mogu biti i simptomi nekih drugih stanja.

Zaključak za ovaj dio teksta: Smanjeni turgor kože, ili smanjena elastičnost može biti znak dehidracije. Ipak, potrebno je biti oprezan jer ovaj izgled kože može biti znak nekih drugih bolesti. Suha, hladna i ljepljiva koža također može ukazivati na dehidraciju.

Dehidracija može da izazove razdražljivost i konfuziju – Kada naše tijelo bude dehidrirano, to se jako odrazi (u lošem smislu) na funkcioniranje mozga. Istraživanja su pokazala da čak i blagi oblik dehidracije može da izazove razdražljivost i da smanji moždane funkcije. Nekoliko je istraživanja dalo rezultate da se zbog 1–2% manje tečnosti u organizmu pojeve simptomi kao što je anksioznost, ćudljivost, otežana koncentracija i opadanje kratkoročne memorije.

U slučaju da je riječ o težem obliku dehidracije, moždane funkcije toliko se poremete da to dovede do zbunjenosti i smetenosti. Ako se pojavi dehidracija kod starijih osoba, to može da izazove konfuziju pa čak i delirij. Starije osobe su posebno podložne dehidraciji jer se osjećaj žeđi smanjuje sa godinama. Nasuprot tom zaključku, dokazano je da konzumiranje velikih količina vode ima pozitivan utjecaj na bistrinu i funkciju mozga. Istraživanja su pokazala da djeca i odrasli bolje rješavaju zadatke kada su dobro hidrirani. U jednom istraživanju, djeca koja su dobivala dodatne količine vode, pokazivala su bolju kratkoročnu memoriju i bolji uspjeh u školi. S tim informacijama lako je zaključiti da stanje hidriranosti ima značajan utjecaj na mentalne sposobnosti.

Zaključak u ovom kontekstu bi bio: Dehidracija može imati negativne posljedice na moždane funkcije, te može dovesti do simptoma poput ćudljivosti, anksioznosti, loše koncentracije i osjećaja zbunjenosti.

Krvni tlak i promjene tijekom dehidracije – Nizak krvni tlak može biti znak dehidracije. Do toga dolazi jer dehidracija smanjuje zapreminu krvi u organizmu, što dalje dovodi do smanjenja tlaka na zidove arterija. Nizak krvni tlak može da izazove nesvjesticu i vrtoglavicu prilikom prelaska iz ležećeg položaja u uspravni. Do takve pojave dolazi jer srce mora da pumpa brže i jače, da bi dopremilo krv do mozga, što je znatno otežano ako u organizmu imamo manjak tečnosti. Kada osoba stoji, može da potraje nekoliko sekundi dok krv iz donjih udova stigne do mozga. Nizak krvni tlak može dovesti do osjećaja malaksalosti i umora. Međutim, mali pad krvnog tlaka je prilično bezopasan i jednostavno se liječi konzumiranjem vode. Velika pak dehidracija može izazvati opasno nizak krvni tlak. Simptomi poput zamućenog vida, mučnine i gubitka svijesti mogu ukazati na jako nizak krvni tlak, te potrebu za liječničkom intervencijom.

Zaključak: Dehidracija može dovesti do pada krvnog tlaka, uslijed čega osoba može osjećati nesvjesticu, slabost i umor. Ozbiljna dehidracija izaziva i znatan (ozbiljan) pad krvnog tlaka, pa je u tom slučaju neophodna stručna medicinska pomoć.

Ubrzano lupanje i preskakanje srca – Dehidracija može izazvati ubrzano lupanje srca i preskakanje srca (palpitacije). Spomenute abnormalnosti su posljedica otežanog pumpanja jer je krv gusta i teže prolazi krvožilnim sustavom. Kada u našem organizmu nema dovoljno tečnosti, zapremina krvi se smanjuje, a krv bude gušća. To dovodi do potrebe da srce jače radi, što ga dodatno opterećuje i umara (povećava se broj otkucaja u minuti) da bi se osigurala izmjena tvari u našem tijelu. Takvu pojavu možete prepoznati po sljedećim simptomima: srce ubrzano radi, treperi ili se osjeća da zaista jako lupa. Na sreću, većinom se ovaj ubrzani rad srca može smiriti nadoknadom tekućine u našem organizmu.

Međutim, ukoliko dehidracija postane ozbiljnija, srce će biti manje djelotvorno što dalje dovodi do drugih zdravstvenih problema. Ako srce ne može da dopremi krv do organa, oni trpe i mogu da otkažu.

Treba znati da dehidracija nije jedino stanje koje dovodi do ubrzanog rada srca, odnosno da te pojave mogu biti rezultat i nekih drugih, mnogo ozbiljnijih zdravstvenih stanja. Ukoliko se rad srca ne vrati u normalno stanje, nakon što ste popili vode, svakako se obratite liječniku.

Zaključak u kontekstu: Nedostatak tečnosti u našem organizmu smanjuje zapreminu krvi. Srce nadoknađuje taj nedostatak tako što radi jače i brže pumpa krv kroz organizam. To opterećuje srce i može da izazove mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme.

Promjena boje urina i količine – Urin, odnosno boja i promjena količine urina može mnogo toga da kaže o zdravstvenom stanju osobe, pa tako i o stanju hidriranosti. Logično s obzirom da urin sadrži najveći postotak tečnosti koju organizam izlučuje. Promatranjem urina možete možda i na najbolji način da vidite dali je vaš organizam hidriran ili ne. Urin je tekućina koju izlučuju bubrezi, a sastoji se od vode većim dijelom i otpadnih materija koje organizam mora da izbaci. Ako je osoba dehidrirala, postotak otpadnih tvari će biti u većem omjeru što se dalje vidi na promjeni boje urina i njegovoj količini. Ako u organizmu nedostaje tekućine, bubrezi će sačuvati vodu i lučiti će veću koncentraciju otpadnih spojeva kroz mokraću. Na taj način se otpad izbacuje iz tijela, dok voda ostaje radi mnogih važnih bioloških funkcija. Koncentracija urina utječe na njegov izgled. Ako je osoba dobro hidrirana urin treba da bude bistar, svijetložute boje i skoro bez mirisa. S druge strane, urin tamnožute boje prvi je znak dehidracije. Urin koji svojom bojom podsjeća na boju meda ukazuje na blagu dehidraciju, dok je urin još tamnije boje i jakog mirisa znak ozbiljne dehidracije.

Pored toga što kontroliraju koncentraciju urina, bubrezi čuvaju vodu i na taj način izlučuju manju količinu urina. Ako je došlo do ozbiljne dehidracije, bubrezi mogu u potpunosti prestati da luče urin. Međutim, lučenje urina se razlikuje od osobe do osobe. To znači da ne postoji utvrđena količina urina koju osoba treba da izluči tijekom dana. Ipak, ako primijetite znatno smanjenje količine urina, i značajne promjene na boji, lako je moguće da ste dehidrirani.

Treba znati da neke namirnice, lijekovi i zdravstvena stanja također mogu znatno da utječu na promjene koje smo opisali. Ako primijetite promjene u boji urina, ili količini, a smatrate da uzrok nije dehidracija, svakako se obratite liječniku.

Zaključak za ovaj dio teksta: Količina izlučenog urina i boja, mogu da upozore na dehidraciju. Ipak, nekada takve promjene mogu biti znak nekog drugog zdravstvenog problema. Ako vam boja urina nije prirodna, čak i kada pijete dovoljno vode (tekućine), svakako se obratite liječniku i zatražite savjet.

Ozbiljne komplikacije i otkazivanje organa – Veći stupanj dehidracije može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, pa i do otkazivanja organa. Naime, svaki organ u našem organizmu treba imati tečnost za normalno funkcioniranje. Ako organizam osjeti značajan deficit tekućine (dođe do većeg stupnja dehidracije) organi će slabije raditi, a ako stanje potraje duže vrijeme mogu da otkažu. Ozbiljan gubitak tečnosti može izazvati šok koji je potencijalno fatalno stanje. Do šoka će doći ako zapremina krvi bude toliko niska da mozak i drugi organi ne mogu dobiti kisik koji im je neophodan. Šok može dovesti do različitih komplikacija kao što su gubitak svijesti, oštećenje mozga, otkazivanje bubrega ili infarkt. Ako se ovo stanje ne liječi pravovremeno, za posljedicu može imati smrt.

Šok je doduše rijetka posljedica dehidracije i javlja se samo u slučaju ekstremnog gubitka vode u organizmu. Do njega će prije doći ako se tečnost gubi uslijed traume, ozbiljnih opekotina ili dugotrajnog povraćanja i dijareje.

Zaključak: Ekstremna dehidracija može izazvati šok i otkazivanje organa. Ovaj visoki stupanj dehidracije može biti opasan po život, posebno ako se ne liječi na vrijeme.

Povraćanje i proljev – Zapravo su povraćanje i proljev dva najčešća uzroka većeg gubitka vode. Pored ova dva, možemo spomenuti i znojenje, posebno tijekom treninga ili teškog rada, ako ne pijemo dovoljno tekućine.

Zaključak: Ako vježbate ili naporno radite, uvijek se potrudite piti dovoljno tečnosti. Naime, uslijed povećanog znojenja, vaše tijelo gubi tekućinu i lako može dehidrirati. Isto vrijedi i kod povraćanja ili proljeva, no u tom slučaju nekada nije dobro piti vodu, nego je bolje odabrati lagane juhe koje liječe a usput i hidriraju organizam.

Koji su simptomi dehidracije?

Važno je na vrijeme primijetiti dehidraciju, da bi mogli djelovati.

Zanimljivo je spomenuti da se simptomi dehidracije razlikuju ovisno o njenoj težini. Prve reakcije tijela na dehidraciju su žeđ (naše tijelo želi povećati unos vode), smanjeno mokrenje (kada tijelo pokušava sačuvati tekućinu) te tamna boja urina. Sve smo to gore već i napisali, ali možda niste izvukli jedan zanimljiv zaključak – naime, žeđ je pojava koju često osjetimo i olako shvatimo, no to je zapravo prvi znak dehidracije. Mnogi ljudi piju vodu ili neko drugo piće tek kada osjete žeđ, no to nije pravilno. Važno je vodu piti redovno, prije nego se pojavi osjećaj žeđi. Zato se uvijek i napominje da pijemo određene količine vode, bez da se spominje osjećaj žeđi.

Vratimo se simptomima, jer ih ima još. Naime, kako se povećava stupanj dehidracije, pojavljuju se i mnogi simptomi:

  • glavobolja
  • suha koža i usnice
  • suha usta i suh jezik s gustom i ljepljivom slinom
  • grčevi u rukama i nogama
  • suhe oči sa malo ili bez suza
  • smanjeno znojenje
  • povećana tjelesna temperatura
  • brzi otkucaji srca
  • umor ili slabost
  • mučnina i povraćanje

Ako na blagu dehidraciju ne reagiramo na vrijeme, može nastupiti teška dehidracija, što dalje lako može dovesti do teške dehidracije i kome te zatajenja organa i na kraju smrti. Ovdje smo u jednoj rečenici saželi sav tekst, pa malo pretjerano zvuči – ali svakako treba reagirati ovisno o kojem stupnju dehidracije je riječ.

Spriječite pojavu dehidracije

Kada pričamo o dehidraciji, odnosno prevenciji, onda možemo kazati da je prvi korak konzumiranje dostatne količine tekućine tijekom dana. Nema striktno pisanog pravila, jer količina potrebne tekućine ovisi od osobe do osobe, i od dnevnih poslova i obveza. Isto tako, trebamo napomenuti da tekućinu najčešće unosite kada pijete vodu, ali i druga pića mogu hidrirati organizam (sokovi), pa i hrana (kao što je voće i povrće, te juhe i kuhana jela).

Važno je unositi tekućinu na vrijeme, da se ne pojavi osjećaj žeđi.

Ako teško radite, vježbate ili se znojite iz nekog razloga, u tom slučaju povećajte i unos tekućine.

Ako se bavite sportom ili radite na poslu gdje se mnogo znojite, potrudite se piti tekućinu – vodu ili pića koja sadrže dodatne elektrolite. Nastavite piti u redovnim razmacima tijekom aktivnosti, i nastavite nakon što završite s aktivnostima.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...