Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Bijeli luk: utjecaj na zdravlje i ljekovito djelovanje

bijeli luk zdravlje
Foto: Pixabay / Bijeli luk

Bijeli luk je možda i najpoznatija namirnica kod nas, dobra za zdravlje ali i u kuhinji, kao začin i prilog jelima. Da vidimo zašto je bijeli luk tako dobar, i kada nam može pomoći kao prirodni lijek.

Bijeli luk (allium sativum) poznat još i kao češnjak je jednogodišnja zeljasta biljka sa lukovicom (korijenom) u zemlji i stabljikom (sa listovima) visine do jednog metra. U našim krajevima je dostupan za ishranu tijekom cijele godine.

Ispitivanjima je ustanovljeno da bijeli luk sadrži oko 200 aktivnih materija, u koncentriranom obliku, a da ih najviše ima u lukovici, mada se u ishrani koriste cvijet, stabljika i listovi. Bijeli luk je bogat vitaminima i mineralima: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.

Bijeli luk se koristi sirov, kuhan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja.

Kinezi su još prije mnogo stoljeća spravljali mnoge lijekove na bazi bijelog luka. U našoj narodnoj medicini bijeli luk se smatra univerzalnim lijekom za mnoge bolesti.

Bijeli luk je postao univerzalni narodni začin, sirotinjska hrana i preventivni lijek. U narodu bijeli luk je lijek za sve, u njega se ima veliko i nepokolebljivo povjerenje. Za vrijeme raznih epidemija tifusa kolere, kuge, dezinterije, gripa i uopće kad god se javljao veliki pomor naroda od zaraznih bolesti, uvijek je kao preventivno i kurativno sredstvo preporučivan i svakodnevno upotrebljavan, prije svega, bijeli luk.

Bijeli luk se kao lijek koristi sirov ili kuhan, ali i kao dodatak jelima. Pored toga, sok od bijelog luka se upotrebljava za spravljanje tinktura ili za spravljanje premaza ili obloga.

Postoje tablete i kapsule bijelog luka pa ih mogu koristiti i osobe koje ne vole ukus i miris bijelog luka.

Bijeli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno djelovanje, usporedivo sa najboljim antibioticima.

Treba voditi računa o tome da bijeli luk zajedno sa visokim dozama vitamina E, ginka, heparina, aspirina i trentala može izazvati neželjena djelovanja, pa se onda treba posavjetovati sa liječnikom.

Ljekovito djelovanje bijelog luka i kako ga koristiti kao prirodni lijek

Bijeli luk odličan je za naše zdravlje. Pročitajte u nastavku kada ga koristimo i što sve liječi.

Bijeli luk pomaže pri liječenju sljedećih bolesti i tegoba:

akne, alergijski rinitis, apopleksija, arteroskleroza, astma, bolesti srca i krvnih sudova, bolesti usta i organa za disanje, bronhitis, prehlade i gripe, glavobolja, gljivične infekcije, grčevi, gubitak koncentracije, depresija, dječje gliste, difterija, dijabetes, zatvor, infekcije mokraćnih putova, impotencija, infarkt, kandida, kašalj, kolera, mnoge vrste raka, moždani udar, natečeni limfni čvorovi, neplodnost, nervoza, nesvjestica, poremećaj metabolizma, povišeni krvni tlak, poremećaj elastičnosti krvnih sudova, povišeni nivo kolesterola i triglicerida, potištenost, problemi sa vidom, problemi sa probavom, problemi sa jetrom i želucem, problemi sa žučnom kesom, problemi sa živcima, problemi sa pamćenjem, problemi sa cirkulacijom, proljev, povećana perut i opadanja kose, razdražljivost, reguliranje šećera u krvi, simptomi starenja, skleroza, smanjenje apetita, sprečavanje zgrušavanja krvi, stenokardija, stabiliranje crijevne flore, tifus, tromboza, tuberkuloza, herpes, kronični umor i čmičak.

Obloge od bijelog luka

Obloge od bijelog luka povoljno djeluju protiv čireva, otvorenih rana (posjekotine i ogrebotine), bradavica, gljivičnih infekcija kože i mnogih kožnih bolesti.

Bijeli luk povoljno djeluje na kožu, organe za disanje, živce, stomak, crijeva, krvne sudove i imuni sistem.

Lijek od bijelog luka i meda za sve bolesti

Ako imate jak želudac, predlažemo stari narodni recept za impotenciju. Iscijedite sok iz svježeg bijelog luka i pomiješajte sa duplom količinom meda. Zagrijte smjesu dok se malo ne zgusne, ohladite i pijte.

Ljekovita moć bijelog luka i meda odavno je dokazana. Kada se unose u organizam mogu da pomognu u liječenju doslovce svakog oboljenja. Bijeli luk djeluje preventivno na razvoj malignih bolesti, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, snižava kolesterol i krvni tlak, normalizira ubrzan rad srca, podstiče rad jetre, bubrega i prostate. Rame uz rame sa ovom riznicom zdravlja stoji med – čudesni eliksir iz pčelinjih proizvoda, koji krijepi organizam, jača i čisti krv, liječi plućne bolesti.

Bijeli luk za gripu i prehladu

Za bijeli luk važi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada, a posebno gripe za koju sz ljekoviti sastojci poznati od davnina. Preporuke da ga svakodnevno koristite naročito su aktualne u zimskom periodu kada sa svih strana vrebaju virusi.

Najvažniji sastojak bijelog luka je ahoin čiji efekt je bolji od djelovanja aspirina koji djeluje na manje stvaranje tromboksana. Ali, ahoin, osim tog djelovanja, ima i još sedam načina da spriječi sljepljivanje trombocita i stvaranje ugruška.

Za šta je još češnjak dobar

U bijelom luku nalazi se i adenozin koji također djeluje protiv zgrušavanja krvi i to ne samo preventivno, već ima sposobnost da već formirane ugruške rastvori.

Redovnom primjenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi. Odličan je antioksidant, pa štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala.

Dokazano je da ima pozitivan utjecaj na rad želuca, a ima i citostatičko djelovanje.

Generalno, povoljno utiče na imuni sistem, usporava starenje organizma, jača otpornost prema infekcijama.

Jedan je od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika, posebno u borbi protiv ešerihije koli i stafilokoka.

Konačno, koristi se kod bronhitisa, a vanjskom primjenom može da ublaži i reumatične bolove.

Dovoljno je da dnevno pojedete dva do tri češnja bijelog luka, kako bi se postiglo njegovo antitrombotičko djelovanje.

Može se jesti kuhan ili sirov, važno je da ga jedete svaki dan.

Dosta je efikasniji ako ga izgnječite nego isjeckate pošto se gnječenjem oslobađaju enzimi i alicin koji prelazi u ahoin.

Kuhanjem se također oslobađa ahoin i najbolje je da ga kuhate sa paradajzom ili drugim namirnicama koje oslobađaju kiselinu.

Ako se izgnječen bijeli luk prelijete sa malo votke i ostavite par dana da stoji nepokriven, tako će se osloboditi dosta ahoina. Na tome se zasniva ruski narodni lijek za čišćenje krvi.

Popularna grčka salata oslobađa dosta ahoina jer se kod nje gnječen beli luk miješa sa feta sirom i maslinovim uljem.

Zaključak o bijelom luku – Na osnovu najnovijih naučnih ispitivanja i svega navedenog, slobodno se može reći da je bijeli luk jedna od najljekovitijih biljaka. Pročitajte još na temu bijeli luk i zdravlje – Ljekovito djelovanje bijelog luka.

Reference:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...