Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Atletsko stopalo: Gljivična infekcija stopala (Tinea Pedis)

atletsko stopalo
Gljivice na nogama - Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je gljivična infekcija koja se pojavi na stopalima, najčešće kod sportaša ali nije isključivo slučaj. Zbog činjenice da se često pojavi kod sportaša, mnogi ovu gljivičnu infekciju stopala nazivaju – sportsko stopalo.

Opisat ćemo u nastavku gljivičnu infekciju stopala, koja se najčešće pojavi na koži, ali može zahvatiti i nokte na prstima. Odmah da napomenemo, iako rijetko, ova se infekcija može proširiti na ruke.

Gljivična infekcija se naziva atletsko stopalo jer se obično pojavi kod sportaša.

Sama infekcija nije opasna po život osobe niti je težak zdravstveni problem, no ipak, teško se liječi jer je riječ o upornoj gljivici koja je otporna na mnoge lijekove – posebno ako se ne primjenjuju pravilno i redovno do potpunog izlječenja.

Važno je spomenuti da osobe koje imaju dijabetes ili inače oslabljen imunološki sustav, a sumnjaju na ovu gljivičnu infekciju – trebaju zatražiti pomoć liječnika.

Što uzrokuje gljivičnu infekciju stopala – Atletsko stopalo?

Gljivice na nogama – Atletsko stopalo

Atletsko stopalo se pojavi kada se između prstiju (obično na nogama) nastani gljivica i kada joj pogoduje okolina i ona se nekontrolirano razmnožava. Gljivicom se možete zaraziti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili dodirivanjem površina koje su kontaminirane gljivicom.

Gljivica se uspješno razmnožava i širi u toplom i vlažnom okruženju. Zbog toga joj tako dobro i pogoduje površina između nožnih prstiju, koja je stalno vlažna i topla, a najčešće je u dodiru sa kontaminiranim površinama kao što su tuš kabine, podovi svlačionica i površine oko bazena.

Svaka osoba se može zaraziti ovom gljivicom, ali netko ima veće šanse za to, ovisno o raznim faktorima.

Faktori koji povećavaju rizik od gljivične infekcije stopala su:

 • posjećivanje javnih mjesta bosonogi, osobito svlačionica, tuševa i bazena
 • dijeljenje čarapa, cipela ili ručnika sa zaraženom osobom
 • nošenje uskih cipela sa zatvorenim nožnim prstima
 • vlažne ili mokre noge
 • znojne noge
 • manje ozljede kože ili noktiju na nozi

Simptomi atletskog stopala

Da bi na vrijeme reagirali i liječili atletsko stopalo, važno je prepoznati samu infekciju. U nastavku ćemo napisati koji su to simptomi gljivične infekcije – atletsko stopalo.

Više je simptoma ove infekcije:

 • svrab, i pucketanje kože između prstiju
 • svrab, i peckanje na stopalima
 • puknuće i ljuštenje kože na nogama, najčešće između nožnih prstiju i na stopalima
 • suha koža na stopalima
 • dijelovi „sirove“ kože na nogama
 • nejasne, podebljane mrvice na nogama
 • nokti na nogama koji se povlače sa nokta

Dijagnoza bolesti

Kako je dijagnosticirana ova gljivična infekcija? Saznajte u nastavku, u par rečenica. Liječnik može dijagnosticirati atletsko stopalo po simptomima, ili se može uraditi laboratorijski test kože, ako simptomi nisu jasni za ovu pojavu. Ispitivanje kalijevog hidroksida na uzorku kože najčešći je test za dijagnozu atletskog stopala. Izvodi se na način da liječnik skida malo površine zaražene kože i stavlja je u kalij hidroksid. Kalij hidroksid uništava normalne stanice i ostavlja netaknute gljivične stanice koje se onda lako vide i prepoznaju pod mikroskopom.

Stopala

Liječenje atletskog stopala

Gljivična infekcija se može liječiti posebnim protugljivičnim (antifungalnim) lijekovima. Ako se ovi lijekovi ne pokažu uspješnim, liječnik tada može propisati lokalne ili oralne lijekove protiv gljivica. Pored toga, vaš liječnik može preporučiti liječenje kod kuće da bi ubrzali i poboljšali liječenje. Najčešće se radi o prirodnim lijekovima koji mogu dobro da pomognu.

Nećemo sada spominjati lijekove na recept i ostale lijekove iz apoteka koje možete kupiti. Najbolje je da ih uzmete po savjetu liječnika ili farmaceuta. Ipak, u nastavku ćemo spomenuti prirodne lijekove koje možete koristiti.

Prirodni lijekovi za atletsko stopalo

Ako želite liječiti atletsko stopalo kod kuće, ovo su neke provjerene i efikasne metode.

Čak će vam i liječnik predložiti neku od metoda kućnog liječenja. U kombinaciji sa lijekovima, određene alternativne metode liječenja mogu ubrzati liječenje ovog gljivičnog oboljenja.

Ulje čajevca se koristi kao alternativna terapija za liječenje atletskog stopala i to sa velikim uspjehom. Znanstvena studija objavljena u kolovozu 2002. godine u australskom časopisu za dermatologiju izvijestila je da 50%-tna otopina ulja čajevca jako dobro djeluje u liječenju atletskog stopala. Terapija se pokazala učinkovitom kod čak 64 posto ispitanika.

OPREZ: Prije nego koristite ovo ulje posavjetujte se sa liječnikom ili farmaceutom. Ulje čajevca može uzrokovati kontaktni dermatitis kod nekih ljudi.

Trebate znati da atletsko stopalo nekada može dovesti do određenih komplikacija. Blage komplikacije uključuju alergijsku reakciju na gljivicu, što dalje može dovesti do pojave mjehura na nogama ili rukama. Također, postoji mogućnost da se gljivična infekcija vraća nakon tretmana.

U slučaju da se infekcija vrati nakon prvotno nepotpunog liječenja, moguće je da se pojave veće komplikacije. Naime, sekundarna infekcija može dovesti do natečenih noga, bolova i vrućice. Također, moguće je da se gljivična infekcija proširi u limfni sustav, što dalje dovodi do zaista opasnih zdravstvenih tegoba. Infekcija kože može dovesti do limfangitisa (infekcija limfnih žila) ili limfadenitisa (infekcija limfnih čvorova). U što god da posumnjate obavezno se javite liječniku.

Tijek bolesti i liječenja

Infekcije nogu mogu biti blage ili teške. Liječenje je obično uspješno uz pomoć protugljivičnih lijekova, no nekada ti lijekovi ne djeluju i gljivice je teško ukloniti. Nekada je potrebno dugotrajno liječenje protugljivičnim lijekovima, posebno da se gljivična infekcija ne bi opet vratila.

Preventivno djelovanje

Ako želite na vrijeme reagirati, i spriječiti da se infekcija pojavi, ovo su neki koraci koje možete poduzeti.

Svakodnevno operite noge sapunom i vodom i temeljito ih osušite, posebno između prstiju.

Noge operite jako toplom vodom (60C stupnjeva) da bi uništili gljivice.

Cipele koje nosite redovno tretirajte (dezinficirajte) pomoću dezinfekcijskog spreja.

Stavite protugljivični prašak za noge redovno, posebno nakon pranja i sušenja stopala.

Nemojte posuđivati (dijeliti) čarape, cipele ili ručnike s drugima.

Nosite sandale u javnim tuševima, oko javnih bazena i na drugim javnim mjestima.

Nosite pamučne čarape, ili čarape izrađene od sintetičkih vlakana koja propuštaju vlagu da ode.

Redovno mijenjajte čarape, posebno ako vam se noge puno znoje.

Oslobodite noge, posebno kada ste kući – hodajte bosi.

Nosite cipele od prirodnih prozračnih materijala – materijala koji su disperzivni.

Potrudite se nositi barem dva para cipela, na način da svaki drugi dan nosite drugi par cipela.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Liječiti se možete kod kuće, no ukoliko ne vidite poboljšanje i nakon 3 tjedna, svakako posjetite liječnika. Ako se ne liječi, gljivična infekcija može uzrokovati pucanje kože, čime se otvara put bakterijama. Također trebate otići k liječniku ako primijetite znakove ozbiljnije infekcije. To su izraženo crvenilo, osjetljivost kože na dodir ili vlaženje kože. Ostali upozoravajući znakovi su otok stopala ili noge praćen vrućicom ili crveni tragovi koji se šire od inficiranog područja.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...