U nastavku ćemo detaljno opisati aroniju, spomenut ćemo ljekovita svojstva biljke te napisati recept za prirodni sok od aronije.
Aronija je jako zanimljivo voće, kako kroz povijest, tako i u suvremenom periodu jer smo uvidjeli i znanstveno dokazali ljekovita djelovanja ove biljke. U narodnoj medicini ove malene bobice aronije predstavljaju moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ili liječenju različitih bolesti. Osim bobica, od bilje koristimo i druge dijelove, ali bobice ipak prednjače – posebno za pripremu soka koji je ukusan i jako zdrav. Postoji više vrsta ovog voća, a nama je najzanimljivija sibirska aronija (sibirska borovnica), o kojoj ćemo i pisati u nastavku.
Ljekovita aronija – Sibirska borovnica
Aronija ili sibirska borovnica je biljka koja je oduvijek bila korištena u ljekovite svrhe, no tek je u zadnjih 20 godina stekla svjetsku popularnost. Istraživanjima smo dokazali mnoga ljekovita svojstva ove biljke, pa se vrlo brzo aronija pronašla na popisu super namirnica. Osim toga, zanimljiva nam je jer se lako uzgaja i odgovara joj naša klima. Ako imate vrt, voćnjak ili neki dio zemlje, slobodno možete zasaditi aroniju i na taj način uživati u prirodnim plodovima, bez sumnje u kvalitetu. Uzgoj aronije ne zahtjeva nikakvu posebnu brigu, zbog čega je pogodna za sadnju u manjim vrtovima i na manje plodnom tlu. Također, aronija nema prirodnih neprijatelja, tako da je nije potrebno tretirati pesticidima.
Aronija pozitivno djeluje na naše zdravlje, najbolje na jačanje čitavog imunološkog sustava, a odličan je i antioksidans. Naučnici tvrde da je aronija toliko snažna, da ima čak i antitumorsko djelovanje.
Pozitivni učinci aronije
Do sada smo otkrili mnoge pozitivne učinke aronije, pa ćemo ih spomenuti u nastavku teksta. Kasnije ćemo se detaljno dotaknuti prirodnog soka od aronije, i upotrebe soka u prevenciji i liječenju.
Dakle, aronija pruža zaštitu od bolesti očiju, odnosno mišićne degeneracije očiju. Ako znamo da je to neizlječiva bolest koja dovodi do sljepoće, onda uviđamo koliko je aronija korisna. Suvremenim istraživanjima smo otkrili da ljudi koji konzumiraju sok od aronije imaju manje šanse da obole od ove bolesti.
Aronija pomaže da rane brže i bolje zarastu. Ova biljka usporava starenje kože i tijela, te sprječava nastanak bora i štiti nas od negativnih UV zraka.
Nismo bez razloga aroniju prozvali „namirnica budućnosti“, posebno kada kažemo da je ovo tek jedan dio ljekovitih sposobnosti ove biljke.
Bobice aronije pročišćavaju naše tijelo od štetnih tvari i teških metala. Zbog toga se aronija koristi kao preventiva protiv malignih oboljenja. Istraživanja su pokazala da aronija ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku „uništava“ maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre.
Prirodni antioksidans
Odličan je prirodni antioksidans, što znači da sprječava stvaranje slobodnih radikala i „napad“ na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi. Time se usporava proces starenja organizma i sprječava razvoj kroničnih bolesti.
Kao antioksidans, aronija djeluje daleko bolje od na primjer borovnice i ostalih bobičastih plodova, za koje znamo da su jako dobri prirodni čistači organizma. U aroniji pronalazimo ogromne količine tanina i flavonoida (gdje glavnu ulogu ima antocijanin), što čini ovu voćku najjačim poznatim antioksidansom današnjice.
Mnogobrojnim suvremenim istraživanjima smo otkrili da ova biljka tamnih bobica može znatno da poboljša cirkulaciju, a svakodnevnim konzumiranjem soka ili svježih bobica možemo regulirati kolesterol i trigliceride, i na taj način zaštititi kardiovaskularni sustav.
Aronija može ublažiti migrene i glavobolje, može biti prirodno sredstvo za snižavanje krvnog tlaka, te biti lijek koji blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. Pored svega spomenutog, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, te omogućava i bolji rad žuči i jetre.
Ljekovite bobice aronije su oporog okusa, koje se nakon sazrijevanja na grmu mogu održati i dva mjeseca. Bobice sazrijevaju krajem kolovoza i u rujnu. Ako ste posadili aroniju, osim što možete jesti bobice, potrudite se napraviti i sok.
Zdrave bobice aronije
Bobice aronije možete i osušiti ili samljeti i tako ih kombinirali s mesom i brašnom. Svježe plodove možete jesti ako imate želučanih problema, proljev, gripu ili prehladu, a od listova se može pripremiti čaj koji omaže cijeljenje rana. Biljka najbolje uspijeva u hladnoj klimi gdje zime traju 5-6 mjeseci, i gdje su ljeta blaga (gdje temperature ne prelaze 20C stupnjeva).
Zreli plodovi i prirodni sok su najzdraviji preparati od ove biljke. Bobice ili iscijeđeni sok u sebi sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma. Spojevi iz bobica (ili soka) reguliraju rad gušterače i razinu šećera u krvi. To znači da se aronija može koristiti u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma, zbog čega se često i preporučuje dijabetičarima.
Koristi se kod nepravilnog rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena.
Aronija u našem tijelu stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti.
Što pronalazimo u aroniji pa je tako zdrava?
Aronija je prava riznica biološki aktivnih spojeva – ima ih preko 300.
U aroniji pronalazimo vitamine poput vitamina C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, te minerale: cink, željezo, kalij, kalcij, mangan, fosfor i jod. Još su mnogi elementi zastupljeni u aroniji, i nikako nećete pogriješiti ako se počastite zdravim zalogajima ove voćke, ili ako opijete čašu prirodnog soka na dan.
Za djelotvoran učinak možete konzumirati svježe bobice – dovoljno ih je pojesti oko 200-300 grama dnevno. Ako želite da vam bobice budu dostupne tijekom cijele godine, možete ih zamrznuti, osušiti, ili od njih napraviti marmeladu, sok, sirup, kompot ili neku drugu slasticu za koju se odlučite.
Prirodni ljekoviti sok od aronije
Kada se govori o aroniji, te njezinom ljekovitom djelovanju, u kontekstu se najčešće spominje prirodni sok.
Sok se preporučuje hladno cijeđen, koji je dovoljno piti jednom dnevno na tašte i to jednu rakijsku čašicu. Kako nismo svi u mogućnosti imati uvijek spremne bobice za cijeđenje soka, možete si kupiti kvalitetan sok od aronije, ili si napraviti više soka – da ga pijete kroz duži period.
Sok od aronije koristi se za pročišćavanje krvi, ublažavanje migrene i glavobolje, te ima blagotvoran učinak na želudac i crijeva, zaustavljanje proljeva i snižavanje krvnog tlaka. Sok sprječava bakterijske i virusne infekcije te osnažuje čitav imunološki sustav. Mnoga su istraživanja pokazala da ova biljka poboljšava cirkulaciju krvi, i da svakodnevnim konzumiranjem smanjujemo razinu kolesterola i triglicerida, štiteći tako kardiovaskularni sustav.
Sok od aronije ima blagotvoran učinak na jetra, te mokraćni i žučni mjehur. Važno je spomenuti da ovaj sok regulira izlučivanje i ispravan rad hormona štitnjače i gušterače. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, prirodni sok od aronije sprječava rak, uništava njegove stanice i pomaže u liječenju drugih malignih bolesti, kao i Alzheimera.
Recept za hladno prešani sok od aronije
Prirodni sok od aronije
Recept za pravljenje soka od aronije jednostavan je, i ne zahtjeva posebne vještine. Od 1 kilograma svježih bobica aronije možete dobiti oko 0,7 litara soka – nekada i manje.
Ako sami radite sok evo jedan savjet: Nakon što sakupite sazrele bobice, očistite ih, osušite i stavite u škrinju da se zamrznu. Zamrzavanje nema negativan utjecaj na kvalitetu soka, čak naprotiv, jednom zamrznute bobice postat će još sočnije kada se odmrznu, nego su bile onako tek ubrane – svježe.
Kada ste odmrznuli bobice, prešajte ih ili koristiti stroj za mljevenje mesa da bi dobili pravi domaći hladno prešani sok. Potrudite se da ne koristite konzervanse niti sladila. Najbolje bi bilo da radite količinu soka koju možete potrošiti kroz par dana. Ostatak bobica neka stoji zamrznut, pa odmrzavajte onu količinu koja vam je trenutno potrebna.
Pazite: jednom odmrznuto voće nemojte ponovno zamrzavati.
Sok od aronije recept
Trebat će vam 2 kilograma sakupljenih bobica aronije, malo vode, šećera i sok od limuna.
Sastojci:
- 2 kg bobica aronije
- 1 litra vode
- 800 grama šećera
- 1 svježe cijeđeni limun
Priprema soka: U odgovarajuću posudu stavite vodu i dodajte šećer, te stavite na štednjak dok ne zavrije. Kad voda proključa, dodajte 2 kg svježih bobica aronije. Stalno miješajte dok smjesa ne počne kuhati. Dok miješate sirup, pritišćite bobice tako da otpuste što više soka. Kada se postigne točka ključanja, potrebno je pričekati nekoliko minuta, a zatim izvaditi sirup i pustiti da se ohladi.
Procijedite sadržaj i vratite ga na štednjak da zavrije još jednom. Nakon što proključa, sklonite poklopac i dodajte sok od jednog cijeđenog limuna. Promiješani sok ulijte u staklene boce koje ste prethodno sterilizirali i zatvorite boce. Čuvajte sok na tamnom i hladnom mjestu te konzumirajte po potrebi. Ako želite, razrijedite ga s malo vode.
Ostatak bobica možete koristiti za ukusni pekmez od aronije. Napunite hladnjak domaćim sokom od aronije i svaki dan uživajte u punom okusu tamne bobice.
Kako i u kojim količinama piti sok od aronije?
Stručnjaci preporučuju da se dnevno pojede oko 300 grama svježih bobica aronije. Čisti, hladno prešani sok od aronije pije se u količini od 1 do 3 čašice za rakiju dnevno. Za zdrave ljude preporučena doza je samo jedna čašica, ujutro na prazan želudac. Ljudi koji su skloni obolijevanju, trebali bi konzumirati jednu čašicu prije svakog obroka. Sok je potrebno piti barem pola sata prije obroka da bi iskoristili više korisnih svojstava ovog domaćeg soka.
Naučite sami posaditi Aroniju
Aroniju možete i sami posaditi i uzgajati u svom vrtu. To je zapravo i poželjno, pogotovo ako imate vrt i mogućnosti za sadnju aronije.
S obzirom da je tako ljekovita i cijenjena biljka, vrijedi je posaditi i uživati u blagodatima njezinih plodova.
Aronija ne zahtijeva posebnu njegu, što znači da se lako uzgaja. Poželjno je povremeno prorjeđivanje grana (opljevanje) da joj se omogući bolji rast i veći prinos plodova. Aronija traži primjernu vlažnost tla, ali raste u gotovo svakoj vrsti tla, samo da tlo nije previše kamenito, previše plitko ili močvarno. Pošto je biljka otporna na sol, Aronija se može posaditi i uz cestu, kao živu ogradu.
Ako želite zasaditi više grmova aronije, najbolje je da posadite grmove na udaljenost od 2 metra. Kada narastu, grmovi aronije će doseći visinu od 2-3 metra, i bogato će roditi u mjesecu rujnu. Aronija ne zahtjeva prskanje, jer je zaista dobro otporna biljka.
Kada se posadi u vrtu, u našem podneblju, Aronija će imati cvatove već druge godine, a nakon cvjetanja će dati plodove. Bogatiji prinos plodova možete očekivati ako je zasađena, i rasla u plodnijem tlu. Svake sljedeće godine Aronija će davati više plodova jer je ojačala, ali nakon 3-4 godine valjalo bi tlo dodatno obogatiti prirodnim gnojivom.
Obrezivanje aronije
Obrezivanje aronije potrebno je raditi svako par godina, ovisno koliko je izrasla i kako je razvila grane. Biljke starije od 10-ak godina treba malo jače orezivati svakih 4-5 godina, da bi se regulirao rast stabla u visinu i prinos plodova. Ovisno o vrsti zemljišta u kojem biljka raste, i drugih faktora, Aronija može narasti do 8 metara u visinu i približno toliko u širinu. Da bi imali maksimalan prinos ploda, aroniju možete čuvati na visini od nekih 2-3 metra. Kada biljka ima toliku visinu jednostavnija je i berba.