Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Anemija: Uzroci bolesti, simptomi i liječenje

anemija
Analiza krvi - Anemija

Anemija je stanje koje je definirano smanjenim volumenom crvenih krvnih stanica u našem tijelu. Točnije rečeno, smanjeni volumen (eritrocita) u cirkulaciji i/ili smanjena količina hemoglobina (proteina koji nosi kisik u crvenim krvnim stanicama) u našem tijelu je stanje koje zovemo anemija.

Kao posljedica gore spomenutih stanja, krv u našem tijelu ima smanjenu sposobnost da prenosi kisik do tkiva, zbog čega se razvija tkivna hipoksija. Svi dijelovi našeg tijela trpe na neki način, posebno ako znamo da je hemoglobin od iznimne važnosti i mora biti prisutan da bi osigurao adekvatnu oksigenaciju svih tjelesnih tkiva i organa.

Dijagnoza stanja – Anemija

Anemiju dijagnosticiramo smanjenim broje eritrocita, hemoglobina ili hematokrita u krvnoj slici. Postoji nekoliko tipova anemija koje se klasificiraju na razne načine. Mogu se klasificirati prema veličini ili obliku eritrocita ili prema mehanizmu koji uzrokuje smanjenje broja eritrocita. Broj eritrocita može biti smanjen ili povećan – smanjeni broj eritrocita zovemo mikrocitna anemija, a povećani broj eritrocita zovemo makrocitna anemija.

Analiza krvi – Anemija

Prava se dijagnoza može uspostaviti analizom kompletne krvne slike, nakon čega je potrebno odrediti razinu željeza u krvi uz sposobnost vezanja željeza (ZIBC, TIBC) te zalihe željeza u organizmu (feritin). U određenim slučajevima potrebno je odrediti razinu vitamina B12 i folne kiseline te ukupni bilirubin i frakcije bilirubina.

Kod žena je potrebno učiniti ginekološki pregled, a kod muškaraca pregled probavnog i mokraćnog sustava. Nekada je potrebno uraditi i analizu koštane srži punkcijom ili biopsijom kosti.

Najčešći uzroci anemije

Postoje razni uzroci anemije, pa ćemo ovom prilikom spomenuti tri glavna, odnosno najčešća uzroka. Prema statističkim podacima s kojima raspolažemo, među tri glavna uzroka anemije spadaju prekomjeran gubitak krvi (hemoragija), prekomjerno uništenje crvenih krvnih stanica (hemoliza) ili nedostatna proizvodnja crvenih krvnih stanica (nedostatna eritropoeza). Ipak, ne treba zanemariti nekvalitetnu ishranu – koja se često povezuje s pojavom anemije.

Najčešći oblik anemije jeste anemija koja se pojavi uslijed nedostatka željeza u krvi. Željezo je neophodno za proizvodnju hemoglobina, što znači da deficit ovog minerala u krvi često dovodi do smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak željeza može da bude rezultat kroničnog gubljenja krvi, pomanjkanja željeza u ishrani, loše apsorpcije željeza u crijevima ili povećane potrebe za ovim mineralom od strane organizma, kao što je to slučaj za vrijeme trudnoće.

Simptomi anemije – Kako se prepoznaje i koje probleme uzrokuje?

Simptomi anemije zapravo se mogu lako prepoznati, ali su nespecifični i često ih povezujemo s nekim drugim problemima – čime zanemarujemo bolest, ne znajući da patimo od anemije. Nespecifični simptomi poput opće slabosti, malaksalosti, brzog umaranja, nedostatka zraka već kod manjih fizičkih napora ukazuju na anemiju. Naravno, ove iste simptome možemo povezati sa mnogim drugim oboljenjima, ili općim umorom od dnevnih zadaća pa često anemija ostane nezapažena. Može se javiti ubrzan rad srca ili pak šum na srcu te bljedilo kože i sluznica. Kod određenih vrsta anemije može se pojaviti žutilo kože i vidljivih sluznica.

Ako osjećate umor, izmorenost i nedostatak energije, ne trebate paničariti, ali bi svakako trebali otići liječniku i tražiti pregled. Tek nakon pregleda, i obavljenih detaljnih pretraga se može uspostaviti dijagnoza. Dakle, definitivna dijagnoza može da se postavi tek nakon detaljne i stručne analize.

Ako se utvrdi anemija uzrokovana nedostatkom željeza, vaš liječnik će vam vjerojatno savjetovati da povećate unos namirnica koje su bogate željezom. Pored toga, moguće je uzimati i dodatke prehrani, koji će povećati unos željeza ili poboljšati njegovu apsorpciju u organizmu.

Najbolji prirodni izvori željeza su meso, ostrige, kapice i žumance jajeta.

Trebate znati: Anemija se može javiti i kao posljedica nedostatka ključnih B-vitamina, naročito folne kiseline i vitamina B12. Ovi vitamini su od iznimne važnosti za zdravlje organizma. Oni sudjeluju u proizvodnji crvenih krvnih stanica, koje se dalje od iznimne važnosti za raspodjelu i apsorpciju hemoglobina u tijelu. Ishrana siromašna bilo kojim od ovih vitamina može da dovede do previše smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca. Jasno je, međutim, da prava kombinacija ishrane i dodataka može da spriječi anemiju.

Vitamini i minerali značajni za prevenciju

Vitamin B12 igra zaista važnu ulogu u sprječavanju pojave anemije. Nekoliko je studija pokazalo da mnogi ljudi starije životne dobi pate od nedostatka ovog vitamina. To dalje dovodi do klasičnih simptome anemije, kao što su izuzetan umor, psihička konfuzija i teškoće u koncentraciji. Na primjer, pemiciozna anemija je kronično oboljenje karakteristično za starije osobe kod kojih želudac prestane da proizvodi enzim potreban za apsorbiranje vitamina B12. Spomenuti vitamin je neophodan za proizvodnju zrelih crvenih krvnih zrnaca, pa je lako povezati njegov nedostatak sa anemijom – lošom krvnom slikom.

Vitamin C će sigurno poboljšati apsorbiranje željeza i na taj način doprinijeti boljoj krvnoj slici. Iako će naš organizam teže apsorbirati željezo iz povrća, voća i žitarica, vitamin C će doprinijeti tom procesu i povećati apsorpciju za velikih 85%.

I folna kiselina spada u grupu B vitamina, a značajna je jer smanjuje rizik od urođenih mana kod novorođenčadi. Zbog toga se gotovo uvijek preporučuje trudnicama, radi pravovremenog nadomjeska. Također, neophodna je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja su važna za prevenciju anemije. Folna kiselina se nalazi u lisnatom zelenom povrću i integralnim žitaricama, a dostupna je i u obliku tableta i kapsula.

Već smo spomenuli željezo, pa još jednom u kratkim crtama da ukažemo na važnost ovog minerala. Naime, željezo je ključni mineral za mnoge procese koji se odvijaju u našem tijelu. Nedostatak ovog minerala dovodi do raznih poremećaja i bolesti u našem tijelu, pa tako i često do anemije.

Naučite liječiti anemiju

Prije svega da ukažemo na oprez – Uvijek trebate postupati savjesno i po uputama liječnika. Anemiju nemojte liječiti sami, kod kuće, bez da ste kod liječnika dobili dijagnozu i terapiju.

Sami kod kuće možete pomoći u liječenju, ali tek nakon razgovora sa vašim liječnikom. U slučaju anemije, liječite zapravo poremećaje koji su doveli do tog stanja. Ako se radi o blažim oblicima anemije možete si pomoći prirodnim preparatima. Ipak, kod težih oblika anemije potrebna je stručna pomoć, pregledi i terapije koje propisuje liječnik.

U slučaju da si želite sami pomoći i popraviti krvnu sliku, možete odabrati namirnice koje su bogate vitaminima i mineralima koje smo spomenuli u gornjem dijelu teksta. Nadoknadite željezo, folnu kiselinu i vitamin B12. Ako imate krvarenja (obilne menstruacije ili hemoroide), svakako to spomenite liječniku i postupite po njegovim uputama. Važno je zaustaviti krvarenje ili liječiti kroničnu bolest već u početku. Anemija je često dugotrajno stanje koje zahtijeva nadzor i liječenje od strane liječnika.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...