Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Ananas je jako korisna voćka – Pročitajte kako se može uzgajati u kućnim uvjetima

Ananas je voćka koja potječe iz Srednje i Južne Amerike, gdje ga je 1493. godine otkrio Kolumbo i donio ga španjolskoj kraljici Izabeli. Pročitajte malo i o uzgoju ananasa kod kuće.

Ubrzo se pokazalo da ananas prevenira skorbut, bolest koja je na dugim putovanjima napadala mornare zbog nedostatka vitamina C u ishrani. Od tada je, kad god je to bilo moguće, ananas uvrštavan kao obavezan dio jelovnika posade prekooceanskih brodova. Tek je kasnije otkriven uzrok ove bolesti i o vitaminu C se više saznalo.

Ananas se naglo proširio po čitavom svijetu. Vrlo brzo postao je popularan i u Europi, gdje se danas u staklenicima uzgaja i u hladnijim krajevima. Jedna šalica ananasa izrezanog na kockice sadrži oko 76 kcal. To je niskokaloričan plod bez masnoća. Ima preko 15 vrsta minerala, magnezij, kalij, kalcij i željezo, a naročito obiluje manganom. Osim vitamina C bogat je i vitaminima B grupe. Ananas sadrži enzim bromelin, koji je sličan pepsinu, našem snažnom enzimu za probavu bjelančevina.

Kolut ili dva svježeg ananasa preporučuje se nakon težeg ručka ili večere s mnogo mesa, jer ono ima puno proteina. Djelotvoran je i pri detoksikaciji i čišćenju organizma, te razgranji suvišnih masnoća i mršavljenju.

Ublažava upale i djeluje protiv virusa i bakterija. Svježe iscijeđen sok pomaže kod groznica i visoke temperature jer jača imuni sistem.

Štiti od visokog krvnog tlaka i začepljenja krvnih žila te uklanja višak vode iz tijela.

Prevencija je osteoporozi i lomovima kostiju.

Ananas možete i sami sebi uzgojiti kod kuće

Malo ljudi zna, ali iz peteljke ananasa koja je nalik češeru, možete uzgojiti novu biljku ananasa.

Njega biljke nije zahtjevna pa evo kratkih uputa – Pored ananasa koji se uzgaja na plantažama, postoje i brojne ukrasne sorte. Ukrasni ananas je interesantna sobna biljka. Idealan je za svijetla i topla staništa. Tijekom zime bi temperatura u prostoriji trebalo da bude oko 18C. U tom periodu reducirajte zalijevanje biljke, koje je, inače, obilno kroz preostali dio godine. Tijekom ljetnog perioda pomalo nagnojite, ali ne previše, tek jednom u 14 dana.

Kako se ananas sadi i razmnožava?  Odsijecite vrh ananasa zajedno s listovima, mesnati dio ploda izvadite i preostalu koru ostavite da se sasuši. Zatim škarama odsijecite koru i peteljku stavite na vlažnu zemlju da krene. Svakodnevno pomalo vlažite podlogu, da ananas krene sa razvijanjem i rastom.

Osim ananasa, možete kod sebe doma posaditi drvo limuna, ili čak egzotični kumkvat, o kojem smo pisali.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...