Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Ananas je jako korisna voćka – Pročitajte kako se može uzgajati u kućnim uvjetima

Ananas je voćka koja potječe iz Srednje i Južne Amerike, gdje ga je 1493. godine otkrio Kolumbo i donio ga španjolskoj kraljici Izabeli. Pročitajte malo i o uzgoju ananasa kod kuće.

Ubrzo se pokazalo da ananas prevenira skorbut, bolest koja je na dugim putovanjima napadala mornare zbog nedostatka vitamina C u ishrani. Od tada je, kad god je to bilo moguće, ananas uvrštavan kao obavezan dio jelovnika posade prekooceanskih brodova. Tek je kasnije otkriven uzrok ove bolesti i o vitaminu C se više saznalo.

Ananas se naglo proširio po čitavom svijetu. Vrlo brzo postao je popularan i u Europi, gdje se danas u staklenicima uzgaja i u hladnijim krajevima. Jedna šalica ananasa izrezanog na kockice sadrži oko 76 kcal. To je niskokaloričan plod bez masnoća. Ima preko 15 vrsta minerala, magnezij, kalij, kalcij i željezo, a naročito obiluje manganom. Osim vitamina C bogat je i vitaminima B grupe. Ananas sadrži enzim bromelin, koji je sličan pepsinu, našem snažnom enzimu za probavu bjelančevina.

Kolut ili dva svježeg ananasa preporučuje se nakon težeg ručka ili večere s mnogo mesa, jer ono ima puno proteina. Djelotvoran je i pri detoksikaciji i čišćenju organizma, te razgranji suvišnih masnoća i mršavljenju.

Ublažava upale i djeluje protiv virusa i bakterija. Svježe iscijeđen sok pomaže kod groznica i visoke temperature jer jača imuni sistem.

Štiti od visokog krvnog tlaka i začepljenja krvnih žila te uklanja višak vode iz tijela.

Prevencija je osteoporozi i lomovima kostiju.

Ananas možete i sami sebi uzgojiti kod kuće

Malo ljudi zna, ali iz peteljke ananasa koja je nalik češeru, možete uzgojiti novu biljku ananasa.

Njega biljke nije zahtjevna pa evo kratkih uputa – Pored ananasa koji se uzgaja na plantažama, postoje i brojne ukrasne sorte. Ukrasni ananas je interesantna sobna biljka. Idealan je za svijetla i topla staništa. Tijekom zime bi temperatura u prostoriji trebalo da bude oko 18C. U tom periodu reducirajte zalijevanje biljke, koje je, inače, obilno kroz preostali dio godine. Tijekom ljetnog perioda pomalo nagnojite, ali ne previše, tek jednom u 14 dana.

Kako se ananas sadi i razmnožava?  Odsijecite vrh ananasa zajedno s listovima, mesnati dio ploda izvadite i preostalu koru ostavite da se sasuši. Zatim škarama odsijecite koru i peteljku stavite na vlažnu zemlju da krene. Svakodnevno pomalo vlažite podlogu, da ananas krene sa razvijanjem i rastom.

Osim ananasa, možete kod sebe doma posaditi drvo limuna, ili čak egzotični kumkvat, o kojem smo pisali.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...