Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući. Da budemo precizniji, treba vam korijen biljke koji mnogima služi kao začin ili sastojak raznih ljekovitih receptura.
Ovaj maleni korijen ima brojna ljekovita svojstva – podsjetite se – Ljekoviti korijen đumbira.
Đumbir je tropska začinska biljka. Može narasti od 100 do 150 cm u visinu. Ima listove kopljastog oblika, dugačke pa nas najviše podsjeća na trsku. Ipak, nama je od ove biljke najzanimljiviji njezin korijen. On je mesnat i debeo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatičan. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a okus je slatkasto pikantan i osvježavajući.
Svježi đumbir i sušeni đumbir su sasvim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.
Svježi korijen se koristi za pojačanje znojenja te izbacivanje toksičnih tvari iz organizma.
Sušeni korijen se koristi za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj i neke druge.
Ljekovita svojstva đumbirovog korijena zaista su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja. Korijen đumbira uspješno će pojačati imunitet, poboljšati cirkulaciju i spriječiti nastajanje ugrušaka u krvi. Djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripe.
Đumbir poboljšava pamćenje, i djeluje kao blagi afrodizijak. Smanjit će mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, što znači da efikasno uništava mikroorganizme. Zbog nutritivnog sastava ovaj korijen se često koristi protiv iscrpljenosti i umora.
Đumbir u sebi sadrži tvari koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.
Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5 g dnevno.
Recepti od đumbirovog korijena
Spomenut ćemo par jako dobrih recepata koji vam mogu dobro poslužiti. Krenimo onda…
Odličan preventivni lijek za prehladu
Đumbir se najviše koristi kao lijek za prehladu i za bolju cirkulaciju. Naime, kada se osjeti jeza, drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.
Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira nareže na tanke kriške i doda u proključalu vodu. Stavite oko 10 kriški đumbira na pola litre vode. Kuha se desetak minuta, a zatim se procijedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.
Za bolju probavu i detoksikaciju organizma
Pivo od đumbiraNapravite sami bezalkoholno pivo koje je istovremeno osvježavajuće i dovoljno jako da obilne obroke provarite bez potrebe za alkoholnim pivom, ili nekim drugim alkoholnim pićem. Ovo pivo je odličan napitak za detoksikaciju.
Recept za pivo od đumbira:
- ½ šalice grubo naribanog đumbira
- ¼ šalice soka od limuna
- Korica od limuna, ribana s tim da ste limun prethodno dobro oprali
- 5 žlica smeđeg šećera
- 4 šalice mineralne vode
Grubo naribajte đumbir i limunovu koricu pa ih pospite šećerom. Iscijedite sok od limuna i prelijte đumbir te dodajte vodu. Ostavite 10-ak minuta, pa zatim procijedite u velike krigle za pivo. Poslužite sa puno leda i nekoliko listova svježe nane.
Umjesto mineralne vode možete staviti i običnu vodu. Ovaj napitak od đumbira s običnom vodom sobne temperature, bez leda i s medom umjesto šećera je ujedno i ljekoviti napitak protiv prehlade i gripe. Najbolje ga je popiti na prvi znak prehlade.
Uz svaki obrok pojedite mali komadić svježeg đumbira. To će poboljšati probavu, te pomoći organizmu da izbaci nakupljene toksine.
Topla čokolada sa svježim đumbirom
Trebat će vam ovi sastojci:
- 100 ml vode
- 10 g svježeg đumbira
- 70 g čokolade za kuhanje
- 30 g gorke čokolade (70% kakaa)
- 200 ml slatke pavlake
Đumbir očistite, izrežite na tanke kolutiće, stavite u proključalu vodu i kuhajte na tihoj vatri 10 minuta poklopljeno. Ocijedite, pa u vruće sastojke umiješajte isjeckanu čokoladu i slatku pavlaku. Zagrijavajte uz miješanje dok ne zakipi.
Napomena: Toplu čokoladu služite odmah.