Većina ljudi koristi peršin kao način liječenja. Ta mala grančica koja se često koristi kao ukras u jelima, važan je prehrambeni čimbenik, ali i lijek. Lako ju je posaditi, uzgojiti i osušiti. Napravite i pijuckajte čaj od peršina ili uključite ovu korisnu biljku u razne lijekove.
Svojstva peršina
Peršin (Petroselinum crispum) ima dugu i cijenjenu povijest u biljnoj medicini i narodnim običajima. Peršin je uzgojen u mediteranskim zemljama u davnim vremenima. Prema Botanicalu, drevni Grci su povezivali peršin s Persefonom, božicom podzemlja. Prvo spominjanje peršina u europskoj književnosti bilo je od strane Linnaeusa, oca taksonomije (imenovanje živih bića). Čini se da je peršin uvezen u Englesku i prvo se uzgajao sredinom 1500-ih godina. U starijim tekstovima, peršin se spominje kao lijek – biljka za liječenje desetke bolesti. Također se lažno vjerovalo da peršin poništava učinke trovanja. Danas, travari pridaju peršinu samo nekoliko karakteristika, ali njegovo korištenje kao kućnog ljekovitog tretmana i dalje se preporučuje.
Bogati izvor iscjeliteljskih hranjivih tvari
Peršin, poput mnogih zelenih lisnih biljaka, iznenađujuće je bogat vitaminima i mineralima. Peršin sadrži više vitamina C od mnogih drugih biljaka, čak 166 mg na 100 grama. Samo da stavimo u perspektivu, ovo je trostruka količina vitamina C, gram za gram, nego kod naranče. Peršin je također bogat izvor minerala i minerala u tragovima koji su neophodni za liječenje, rast i razvoj. To uključuje mangan, željezo, kalcij i kalij.
Diuretska svojstva
Peršin je najčešće preporučen zbog svojih diuretskih svojstava. Diuretik izbacuje vodu iz tijela. Diuretski lijekovi često se propisuju kao prva linija liječenja osoba s visokim krvnim tlakom. Također se izbacivanjem viška vode iz tijela, kroz bubrege, a zatim i urin, izbacuju i bubrežni kamenci i pijesak.
Liječenje želuca
Peršin pomaže i pri zaustavljanju nadutosti i stvaranja plinova. Također je zabilježen kao dobar tretman za trbušnu nervozu. Za njega je utvrđeno i da potiče apetit pa je tako završio kao sveprisutni ukras na restoranskim pladnjevima sa hranom.
Kuhari su ga izvorno uključili u jela kako bi potaknuli apetit i želju za hranom. Pokušajte tijekom sljedećeg obroka u restoranu prvo pojesti ukras kako biste vidjeli da li to zaista funkcionira.
Peršin kao prirodni lijekPeršin u kućnoj apoteci
S obzirom na ta svojstva, nije čudno da su tijekom godina mnogi lijekovi u kućanstvu stvoreni pomoću peršina. To uključuje:
Sok od peršina: Svježi sok od peršina ili sok od peršina pomiješan sa svježe iscijeđenim limunovim sokom i vodom je prekrasan tonik za čišćenje. Oba soka su puna vitamina C i trebaju pomoći tijelu u liječenju. Izvrstan je za liječenje artritisa, reumatizma i zadržavanja vode.
Peršin za modrice: Još jedan kućni lijek za korištenje peršina je za liječenje modrica. Sljedeći put kada se udarite, zgnječite lišće peršina i primijenite na bolno područje. Smatra se da peršin smanjuje modrice i otekline.
Infekcije mokraćnog mjehura i bubrežni kamenci: Budući da peršin djeluje kao diuretik, povećava izlučivanje mokraće, i tako ispire bakterije koje uzrokuju infekcije mokraćnog sustava i materijal koji se skuplja kao bubrežni kamen. Zajedno s brusnicom, peršin često predlažu travari kao pomoć ljudima sklonim infekcijama mokraćnog mjehura. Pijte sok od peršina ili čaj od peršina.
Bolna menstruacija: Rečeno je da peršin povećava kontrakcije maternice. Za žene s bolnom menstruacijom, povećava kontrakcije kao pomoć bolnoj menstruaciji. Pijte čaj od peršina u umjerenim količinama. On također može smanjiti zadržavanje vode povezano s predmenstruacijskom napetosti.
Metode sušenja peršina
Sami sebi osušite peršin, da vam bude pri ruci kao lijek, kada god vam zatreba.
Osušeni peršin
Ako uzgajate vlastiti peršin, znate kako ukusan može biti svjež. Ali ako imate više peršina nego što možete upotrijebiti, isušivanje je odličan način da potpuno iskoristite svoj nasad. Postoji nekoliko načina sušenja peršina. Svaka metoda ima prednosti i nedostatke.
[mks_button size=”medium” title=”Peršin protiv bubrežnog kamenca” style=”rounded” url=”https://alternativa.hr/zdravlje/naucite-otopiti-kamen-u-bubregu-prirodnim-preparatima/” target=”_self” bg_color=”#aaa198″ txt_color=”#0c0c0c” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]
Peršin je korisna gastronomska i ljekovita biljka. Glavna ljekovita uporaba peršina je kao diuretik, ali on je također prirodni lijek protiv želučane nervoze i plinova. Osušeni peršin može se koristiti kao sezonska hrana ili za izradu biljnog čaja.
Najbolje vrijeme za žetvu bilja je ujutro nakon što ispari jutarnja rosa. Prije sušenja peršina ili drugih biljaka, isperite ga hladnom vodom kako biste uklonili površinsku prljavštinu. Nakon ispiranja, protresite biljke da biste uklonili višak vode. Također biste trebali ukloniti svo uvenulo ili oštećeno lišće.
Za svaku metodu sušenja postupak je završen kada se peršin počne mrviti.
Dehidratori
Dehidratori koriste vrući zrak da lagano i polako uklone vlagu iz hrane. Pomoću njih možete sušiti bilje, povrće i voće. Neki dehidratori su u obliku kutije, drugi su zaobljeni. Koristite ih na način da slažete hranu ili ljekovito bilje u jednom sloju na pladnjeve, stavite ih u dehidrator, a zatim postavite vrijeme i temperaturu. Pladnjevi imaju male rupe ili perforacije koje dozvoljavaju da topli zrak cirkulira.
Dehidratori su jednostavni za upotrebu i jedan od najučinkovitijih načina sušenja bilja. Oni su također skupi, međutim, ako namjeravate sušiti puno bilja oni se sami isplate.
Sušenje peršina u dehidratoru: Prethodno zagrijte svoj dehidrator prema preporuci proizvođača. Budući da se strojevi razlikuju, provjerite priručnik sa uputama koji ste dobili s vašim specifičnim dehidratornim uređajem za pravilno vrijeme sušenja. Raširite svježi peršin na pladanj za dehidratore u jednom sloju; nemojte preklapati slojeve jer se neki slojevi peršina neće moći osušiti. Dehidratirajte peršin prema uputama proizvođača. Ovo može potrajati do četiri sata.
Sušenje u pećnici i mikrovalnoj pećnici
Ako nemate pristup dehidratoru ili ne želite plaćati, vaša pećnica je dobra alternativa. Prikladna je i isplativa. No ipak, budite na oprezu, jer su pećnice i mikrovalne zloglasne zbog spaljivanja bilja. Važno je paziti na peršin tijekom cijelog vremena sušenja. Kako biste peršin osušili u pećnici, slijedite ove korake:
Postavite pećnicu na 175 do 180 stupnjeva. Držite temperaturu niskom ili će krajnji rezultat biti izgorjeli peršin.
Raširite peršin u jednom sloju na pladanj za pečenje kolačića, budite oprezni da se grančice peršina ne preklapaju.
Sušite peršin u vremenu od 45 minuta do dva sata s otvorenim vratima pećnice kako biste omogućili protok zraka.
Sušenje u mikrovalnoj pećnici je brzo, ali neki ljudi smatraju da visoka temperatura degradira neke od ljekovitih i kulinarskih kvaliteta bilja. Ipak, mikrovalno sušenje je prikladno i ekonomično. Sušenje peršina u mikrovalnoj pećnici: Prostrite četiri ili pet peteljki od peršina na papirnati pladanj u jednom sloju. Uključite na dvije minute na početku sušenja, a zatim nastavite sušiti u intervalima od 30 sekundi dok ne postane suh i krhki.
Solarno sušenje
Solarno biljno sušenje je jako stari proces. Lako je, učinkovito i ekonomično. Sve što trebate je lijep, sunčan dan, čisti pladanj ili tavu za pečenje i strpljenje. Odaberite razdoblje u kojem prognoza predviđa temperaturu od najmanje 29 stupnjeva, sunčevu svjetlost, nisku vlažnost zraka i nema rizika od kiše ili oluje. Ovisno o tome gdje živite, solarno sušenje možda nije najbolja opcija. Proces zahtijeva manje od 60 posto vlažnosti, ili biljke mogu propasti.
Sušenje sunčevom svjetlosti: Raširite čisto platno na stol i pričvrstite ga ciglama. Alternativno, možete koristiti staru ploču za pečenje, pladnjeve za kolačiće ili posudu za prženje. Stari prozorski zasloni čine najbolje solarne rešetke za dehidriranje jer omogućuju cirkulaciju zraka. Ako imate stari zaslon prozora, postavite četiri cigle na tlo kako biste podržali uglove zaslona. Stavite grančice peršina u jednom sloju na list, posudu ili na zaslon prozora. Stavite u područje koje dobiva izravnu sunčevu svjetlost dio dana. Ako ga stavite na izravnu sunčevu svjetlost cijeli dan, biljke mogu izgubiti boju. Okrenite svaku grančicu od peršina jedanput dnevno sve dok ne postane hrskav i suh. Ovisno o temperaturi i količini sunčeve svjetlosti, to može potrajati nekoliko sati, a može potrajati i nekoliko dana. Svake večeri preselite peršin na neko toplo, suho mjesto, kao što je vaša garaža, tako da ga ne smoči jutarnja rosa.
Sušenje zrakom
Sve biljke se mogu osušiti na zraku na toplom i suhom mjestu. Manje nježno bilje, kao što je peršin, ružmarin, kadulja i timijan, dobro se suše ovom metodom. Dobra mjesta za sušenje suhog bilja uključuju garaže, tavane, vrtne prostorije i ostave. Kuhinja nije idealna jer kuhanje na ploči za kuhanje često proizvodi vlažnost. Glavni nedostatak sušenja zrakom je da može potrajati dugo, često i do nekoliko dana.
Evo kako isušiti peršin: Skupite svježi peršin zajedno u snop. Pomoću kuhinjskog užeta ili gumenih vrpca, svežite svežanj zajedno na kraju stabljike. Objesite snop na odabranom mjestu dok se biljke ne osuše.
Pohranjivanje suhog peršina
Bez obzira na metodu sušenja peršina koju koristite, nakon sušenja morate dobro održavati bilje suhim. Da biste to učinili, slijedite ove korake:
- Operite i osušite ruke
- Raširite novine iznad stola na kojem ćete raditi
- Pazite da imate čist i suh spremnik s uskim poklopcem za pohranjivanje bilja
- Rukama pokidajte suho lišće i odbacite stabljike. Također možete koristiti i mužar sa tučkom
- Prebacite peršin u spremnik
- Označite spremnik i napišite datum
- Za najbolji učinak iskoristite suhi peršin u roku od jedne godine
Peršin je jedna od najkorisnijih biljaka. Ako ste pronašli vremena da ga uzgojite, sušenje je sjajan način za očuvanje te blagodati. Sve metode sušenja su učinkovite. Koliko učinkovite ovisi o tome gdje živite, o materijalu koji upotrebljavate i strpljenju koje imate. Nakon što ste osušili peršin, uživajte u plodovima svog rada sa šalicom čaja od peršina.
Sigurnost: Peršin je siguran za konzumaciju kod većine ljudi, ali zbog svog potencijala da povećava kontrakcije maternice nije primjeren trudnicama ili ženama koje žele trudnoću. Također se izlučuje u majčinom mlijeku i dojilje ga ne smiju koristiti . Kao i uvijek, prije korištenja biljnih tretmana, obratite se svom liječniku kako biste bili sigurni da biljni tretmani nisu u sukobu s bilo kojim lijekovima ili medicinskim stanjem koje ste imali ili imate. Budite oprezni. Prekinite upotrebu odmah ako primijetite pogoršanje bilo kakvih simptoma i posjetite svog liječnika.
Moguće nuspojave peršina
Unatoč činjenici da je jako ljekovit, peršin u nekim situacijama može izazvati neželjeno djelovanje. U svakom slučaju pripazite na dolje spomenute nuspojave.
Glavobolja
Glavobolja se može dogoditi u slučaju pretjerane upotrebe peršina. Glavobolje obično prolaze nakon što se naviknete na peršin, ali ukoliko se nastave, trebat će vam savjet liječnika. Uklanjanjem peršina iz vašeg plana prehrane možete spriječiti ponovnu pojavu ove nuspojave. Razgovarajte s liječnikom ako se glavobolja ne povuče niti nakon prestanka uporabe peršina. To bi se moglo pokazati kao simptom inherentnog zdravstvenog stanja kojeg možda niste svjesni.
Nedostatak ravnoteže
Možete doživjeti gubitak ravnoteže koji može uzrokovati pad. Dok ne stignete do svog liječnika, hodajte dobro osvijetljenim područjima. Iscrpan liječnički pregled može vam omogućiti da shvatite uzrok ovog stanja.
Oštećenje bubrega
Pokazatelji oštećenja bubrega mogu se pojaviti zajedno s korištenjem ovog dodataka. Trebat će vam medicinska pomoć za procjenu zdravlja i liječenje oštećenja bubrega, ako to postane problem. Laboratorijske pretrage i promatranje oštećenja bubrega su slijedeći korak u slučaju da doživite ovu nuspojavu zbog prekomjernog korištenja peršina.
Konvulzije
Konvulzivna aktivnost poput grčeva može se dogoditi zbog prekomjerne potrošnje peršina. Neravnoteža ili anomalija u vašem umu može vas prisiliti da se onesvijestite ili stavite tijelo u fazu nekontroliranog trzanja. Napadaje možete doživjeti, čak i ako nikad prije niste imali napadaj. Ako osjetite konvulzije, brzo posjetite liječnika.
Peršin se može naći u nekoliko konvekcijskih oblika na temelju vaših potreba. Može se naći u organskim pahuljicama, dodatku kapsula, biljnom čaju, uzgoju ili ulju.