Ako želite da napravite dobar izbor, vjerojatno imate mnogo dilema. Istraživanja su pokazala da su ulja bogata omega-3 masnim kiselinama veoma dobra za zdravlje.
Pored toga što smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, poboljšavaju koncentraciju i pomažu kod smirivanja upalnih procesa u organizmu.
Razinu kolesterola snizit će i omega-6 masne kiseline, međutim budite oprezni, jer ako pretjerate rizik od demencije se udvostručava.
Najčešće unosimo suviše omega-6 (ulja biljnog porekla, piletina i većina industrijski obrađene hrane), a nedovoljno omega-3 (riba, koštunjavi plodovi i svega nekoliko vrsta biljnih ulja).
Dnevni unos ulja ne bi trebalo da prelazi sedam žličica za muškarce, i pet za žene.
Ulje masline – Maslinovo ulje smanjuje rizik od bolesti srca i krvotoka, vjerojatno zbog toga što je bogato nezasićenim masnim kiselinama koje snižavaju razinu kolesterola u krvi, i sprečavaju razvoj raka dojke. Ovo ulje sadrži i antioksidante koji sprečavaju štetan utjecaj slobodnih radikala na organizam.
Sa druge strane, maslinovo ulje ima relativno visoku razinu zasićenih masnih kiselina i nije baš bogato omegom-3. Može se koristiti u pripremi gotovo svih jela europske kuhinje.
Ulje od sjemenki lana – Ulje od sjemena lana je bolji izvor omege-3 nego bilo koje drugo ulje i sjajan je izbor za vegetarijanska jela. Redovna upotreba ove vrste ulja pomaže u snižavanju razine kolesterola u krvi. Sa druge strane, ovo ulje nije baš naročito zgodno za kuhanje jela uobičajenih za Europu, a ako ga ne čuvate na hladnom i tamnom mjestu veoma brzo užegne, odnosno oksidira i postane neupotrebljivo.
Ulje od repice – Ulje od repice je bogato nezasićenim masnim kiselinama, a ujedno ima i manje zasićenih masnih kiselina nego bilo koje drugo jestivo ulje. Ima deset puta višu razinu omege-3 od maslinovog ulja. Može se koristiti za pripremanje hrane na visokim temperaturama. Ovo ulje praktično nema mana, osim što je pomalo bezukusno, tako da nije pogodno za spremanje salata i umaka.
Suncokretovo ulje – Suncokretovo ulje je odličan izvor vitamina E – jedna ili dvije žličice ovog ulja zadovoljavaju dnevne potrebe. Može se zagrijavati do visokih temperatura, tako da je pogodno za prženje.
Sa druge strane, bogato je omega-6 kiselinama, tako da se, ako redovno upotrebljavate suncokretovo ulje, morate se pobrinuti da potrebe organizma za omegom-3 zadovoljite unošenjem drugih namirnica. Ovo ulje se za prženje može upotrebljavati samo jednom. Ukoliko istu dozu ulja koristite za prženje u više navrata, ono postaje veoma štetno.
Ulje od bundeve – Ulje od bundeve ima dobro izbalansiran odnos nezasićenih masnih kiselina, uključujući i omegu-3. Ovo ulje odlično je za pripremanje prženog povrća, pošto se može zagrijavati do relativno visokih temperatura, a odlično je i za salate. Tamnozelene je boje i vrlo lijepo izgleda u preljevima. Ipak, ovo ulje, za razliku od bundevinih sjemenki, ne sadrži naročito visok nivo cinka, željeza i magnezija, a i prilično je skupo.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…