Kupusnjače su odličan izvor vitamina – Koje su to namirnice?

Kupus, kelj, prokelj, keleraba, karfiol i kineski kupus preporučuju se za ishranu tijekom hladnih dana, kad treba unositi što više vitamina.

Sve te vrste su zapravo varijeteti obitelji Brasicae. Sve su dvogodišnje biljke čije se sjeme i mlade stabljike teško raspoznaju. Tek kada malo porastu, mogu se uočiti njihove karakteristične osobine.

Ove biljke se kod nas uzgajaju kao rani proljetni ili kasni jesenji usjevi. Bogate vitaminima i mineralima, kupušnjače su slične po hranjivosti. Kupus, recimo,sadrži više kalcija od ostalih biljaka koji se koriste u ljudskoj ishrani (oko 2440 mg / 100 g), zatim željeza, sumpora, magnezija i fosfora, a vitamina C ima koliko i limun ili naranča.

Tu su još vitamin B, provitamin A i drugi. Kelj je hranjiviji od kupusa glavičara, ali za razliku od njega ne može da se kiseli. Njegov ukus je blag i prijatan. Kelj se prepoznaje po naboranom lišću jake izražene nervature, pa stoga njegove glavice nisu nikad čvrste i zbijene kao kod kupusa. Bolje podnosi mrazeve, sušu i visoke temperature od ostalih kupusnjača.

Koje su namirnice na koje se misli kada kažemo kupusnjače?

Prokelj ili kelj pupčar je izuzetno hranjiv, prijatnog ukusa i od njega se spremaju raznovrsna jela kao što su salate, čorbe, a može i da se poha, kiseli ili zamrzava.

Po mnogima, najljepši među kupusnjačama je karfiol sa svojom “ružom” – bijelom glavicom, koju obrazuju skraćeni i zbijeni dijelovi cvasti. Osim izgleda, on je i po ukusu i hranjivoj vrijednosti ispred ostalih kupusnjača. Preporučuje se kao dijetalna hrana djeci i bolesnicima. Od karfiola se spremaju brojna ukusna jela, a dobar je i u turšiji.

Poput karfiola i cvast brokule se svrstava u delikatesno povrće koje se priprema na sličan način.

Lisnati kupus, poznatiji kao raštan, sve se više nameće svojim specifičnim ukusom. Koristi se za kuhana jela.

Kineski kupus, koji se u istočnoj aziji masovno uzgaja, sve češće se može vidjeti i kod nas, mahom u restoranima s kineskom kuhinjom. Lako se prepoznaje po izduženim i zbijenim glavicama, mada ima i onih koje ne formiraju glavicu već, poput salate, imaju izdužene tamnozelene listove.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

10 sati ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago