Categories: Razno

Hranjive tvari koje trudnice moraju unositi

Zdravo jesti je značajan faktor zdravlja ljudskog organizma, i to smo uvijek napominjali. To je posebno važno za trudnice, jer se one brinu ne samo za svoje zdravlje, već i za zdravlje svog nerođenog djeteta.

Prehrana uvijek mora biti prioritet, ili barem na listi prioriteta, no tijekom trudnoće ona je možda važnija nego ikad.

Budući da gradimo ljudsko biće od nule, vrlo važno što majka jede, jer će se to odraziti i na dijete. Stoga je posebno važno znati koje sve hranjive tvari su važne za trudnice, a to su kalcij, željezo, folna kiselina, vitamin D i proteini. Postoje, naravno, farmaceutski preparati za to, no puno je bolje te nutrijente unositi iz prirodnih izvora, a koji su to saznajte u nastavku.

Željezo – iznimno važna tvar za svaku trudnicu. Najbolje namirnice bogate željezom su one poput špinata, graha i zobi. Ako trudnica konzumira premalo željeza, tada će joj oslabiti cirkulacija i pasti razina energije, a to će značiti povećani rizik od preranog poroda. Željezo je važno i zbog toga što proizvodi hemoglobin za crvene krvne stanice.

Proteini – meso je najpoznatiji izvor proteina, no postoji i čitav niz drugih opcija pomoću kojih možete zadovoljiti potrebe za tim hranjivim tvarima. Sjemenke bundeve, grah, maslac od kikirikija također su dobri izvori bjelančevina. Tu su i chia sjemenke, koje su doduše dosta skupe u našim krajevima.

Kalcij i vitamin D – znamo da je kalcij tvar od koje su građene kosti. A taj mineral je kritični dio prenatalne prehrane. Osim što gradi kosti i zube, kalcij je od važnosti i za krvotok, moramo ga imati barem u malim količinama u krvotoku. Ukoliko zanemarujemo namirnice bogate kalcijem, tada se izlažemo riziku od slomljenih kostiju i prijeloma. Stoga, mliječni proizvodi su itekako važni.

Folna kiselina – prosječne žene trebaju dnevno unositi 400-1000 mcg folne kiseline dnevno, trudnice i nešto više. Leća, grah i špinat odlične su namirnice za unošenje i ovog važnog nutrijenta.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago