Categories: Recepti

Stigla je jesen i većina vas traži recepte za zimnicu

Polako je došla i jesen, a to je pravo doba da se spremimo za zimu. Kako pripremiti kvalitetnu zimnicu po starim provjerenim receptima? Što odabrati za zimnicu, i koje namirnice su nam sada dostupne?

Trenutno je priprema zimnice u punom jeku, a kiseliti za zimu možemo svako povrće koje nam je dostupno.

Neki će pripremati turšiju, dok će drugi kiseliti paprike. Kako god, i koji god izbor bio nećete pogriješiti.

Naime, zimnice poput gore spomenutih su pune vrijednih sastojaka koji će nam dobro doći u hladnim zimskim danima.

Kako se pravi turšija? To smo već napisali pa pročitajte. Postoje i drugi načini, neki su spomenuti u vašim komentarima pa slobodno oprobajte.

Za zimu se može pripremiti i kiseliti paprika, kupus, ili miješana salata od kupusa i povrtnih kultura koje uspijevaju u periodu pred zimu.

Za dobru pripremu zimnice važno je poznavati i neke trikove, pa evo da napišemo koju o načinu kako da ukiselite povrće. Povrće za zimnicu najčešće ukuhavamo u slanoj ili kiseloj tekućini, a ukiseljavamo u octu ili soli. Zimnicu također često zamrzavamo, poput mahuna i graška, što nam omogućava kasnije korištenje u kuhanju. Također, za zimu se jako često pripremaju prerađevine uobičajene za voće, a to su sokovi ili pekmezi te marmelade.

Naučite kako se pravi zimnica, u ovom slučaju turšija

Dva su osnovna načina na koji možemo kiseliti zimnicu. Jedan uključuje stavljanje namirnica u ocat, odnosno u jaku kiselinu, uslijed čega je onemogućen rast većini bakterija, a drugi uključuje stavljanje namirnica u otopinu soli čime se potiče fermentacija, odnosno rast ‘dobrih’ bakterija, a sprječava rast ‘loših’ bakterija.

Kada kiselite za zimnicu važno je koristiti dobro sterilne posude, u većini slučajeva su to staklenke, pa je važno da poklopac staklenke bude dobro zatvoren. Na koji način ustanoviti dali je staklenka dobro zatvorena? E to je još jedan mali ali jako vrijedan trik koji ćemo vam otkriti. U stvari radi se o tri načina kako da to ustanovite. Ako prstom pritisnete središte poklopca, a to središte se po otpuštanju prsta izboči prema van, staklenka nije dobro zatvorena. Drugi način je lagano udaranje žličicom po poklopcu. Ako je zvuk koji pritom nastaje tup, staklenka nije dobro zatvorena. Tup zvuk može ukazivati i na kontakt hrane s poklopcem. Ako udarcem žličice po poklopcu odzvanja zvuk, staklenka je dobro zatvorena. I na kraju, možda i najjednostavnija provjera je promatranje poklopca. Ako je središte poklopca udubljeno, staklenka je dobro zatvorena.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago