Recepti

Azuki grah recepti: Pripremite ukusna i zdrava jela

Niste čuli za azuki grah? Vrijeme je da se upoznate s ljekovitim grahom iz Kine koji može postati važan dio vaše svakodnevne prehrane.  U nastavku stižu recepti sa ovom namirnicom. Azuki grah je vrsta graha idealna za detoksikaciju, osobito proljetnu, a to posebno cijene Japanci kojima je azuki grah najraširenija mahunarka nakon soje.

Azuki grah se najviše koristi u istočnoj Aziji, gdje je već više od dva tisućljeća jedna od najpopularnijih sjemenki, osobito zbog njene ljekovitosti. Ova je jednogodišnja zeljasta biljka podrijetlom s Himalaja, a najomiljenija je mahunarka u Kini i Japanu.

Nakon što pročitate sve što trebate znati o ovoj izvrsnoj namirnici iskušajte neke od recepata koje smo pripremili za vas. Slijede azuki grah recepti…

Male tajne i ljekovitost azuki graha

Azuki grah je tamnocrvene ovalne boje, s jedne strane prošaran bijelim rubom. Veličina zrna je oko pola centimetra pa je riječ o manjem zrnu graha. Osim tamnocrvenog azuki graha postoje i bijeli i crni azuki grah.

S obzirom na to da je stabljika graha niska i ne naraste više od jednog metra može se vrlo lako uzgajati, gotovo isto kao i obični grah. Mahune se također beru kad postanu tamnosmeđe i suhe, ali ga je malo teže čistiti jer je sitniji od normalnog graha.

Azuki grah nije mahunarka koja se koristi samo u slanim jelima. Dapače, vrlo se često koristi u izradi slastica, a od njega se radi i ljekoviti sok.

Ovaj je grah idealna namirnica za makrobiotičku kuhinju jer ima visok udio bjelančevina i jako mali udio masnoće. Također je bogat i ugljikohidratima koji daju energiju. Osim toga azuki grah je dobar izvor vitamina i minerala, osobito magnezija i kalija. Također je dobar izvor vitamina B.

Zašto koristiti azuki grah?

  • Poboljšava cirkulaciju krvi
  • Čisti organizam od štetnih tvari
  • Ima diuretička svojstva pa pomaže izbaciti višak tekućine u tijelu
  • Niskokaloričan je pa pomaže u regulaciji tjelesne težine
  • Snižava krvni tlak
  • Dobra je alternativa mesu i životinjskim bjelančevinama
  • Bogat je vlaknima koje pomažu u čišćenju probavnog sustava

ZANIMLJIVOST – azuki grah je vrsta graha koja ne samo da ne uzrokuje nadutost i stvaranje plinova, on pomaže otklanjanju tih tegoba probavnog sustava! Zbog toga su nam posebno zanimljivi Azuki grah recepti.

Azuki grah recepti slijede u nastavku

Azuki grah se može pripremiti na mnogo načina, i u slanim i u slatkim jelima. Ako niste sigurni kako ga pripremiti iskušajte jedan od odličnih recepata u nastavku članka.

VARIVO OD AZUKI GRAHA

Sastojci: 200 g graha, polovica male muškatne tikve, velika glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 mrkve, celer po želji, korijen peršina po želji, lovorov list, sjemenke kumina, povrtna kocka za temeljac

Namočiti grah preko noći. Prokuhati ga i baciti vodu. Kuhati ga u novoj vodi u koju ste dodali par sjemenki kumina. Kuhati cca 1 h, u ekspres loncu oko 20 minuta.

Prepržiti sjemenke kumina na maslinovom ulju, dodati sjeckani luk i češnjak. Kad luk omekša dodati narezanu mrkvu, peršin i celer, posoliti i popapriti. Pirjati desetak minuta pa dodati muškatnu tikvu nasjeckanu na male kockice. Nastaviti pirjati 10 minuta i zalijte s vodom u kojoj ste kuhali azuki grah.

Dodati još vode i povrtni temeljac te dodati kuhani grah i lovorov list u lonac. Tada će većina povrća već biti gotovo do kraja kuhana, a grah će se povezati s ostalim sastojcima.

Ako vam je varivo ispalo prejušno samo dodajte malo jako sitne kuhane integralne tjestenine ili zobenih pahuljica.

POVRTNA JUHA OD AZUKI GRAHA

Sastojci: pola šalice azuki graha, 1 crveni luk, četvrtina glavice kupusa, 1 šalica kockica bundeve, 1 stabljika celera, manja limenka zrna kukuruza, par žlica ječmenog misa , peršin, kombu alge

Na dno posude stavite kombu algu i ocijeđeni grah koji se namakao preko noći. Dodati vodu i pustiti da zavri pa smanjiti i kuhati oko 40 minuta na najmanjoj vatri. Ne skuhati do kraja, već samo da omekša. Tada treba dodati povrće, pojačati da sve zakuha i smanjiti nakon toga da se kuha dok i grah i povrće ne omekšaju.

Odvojite malo vode iz juhe i u nju stavite miso (pastu od soje i ječma) da se otopi, pa ga pomiješajte s vodom. Umiješajte tekućinu natrag u juhu, ali ne smije proključati. Ukrasite peršinom i pustite da odstoji.

VARIVO OD AZUKI GRAHA I GLJIVA

Sastojci: 200 gr graha, 60 g leće, 2 češnja češnjaka, 1 mala glavica luka, 1 poriluk, 1 mrkva, 1 žlica koncentrirane rajčice, smeđi šampinjoni, soja sos, povrtna kocka, peršin, sol, papar, mljevena crvena paprika

Stavite grah da se namače preko noći.  Idući dan ga kuhajte u vodi oko 40 minuta, s malo soli i kombu algom. Ocijedite ga i maknite algu.

Staviti sjeckani luk i češnjak na maslinovo ulje i pirjajte dok ne omekša pa dodajte nasjeckane gljive. Kad ispari voda od šampinjona dodajte mrkvu, poriluk te dobro posolite i popaprite. Propirjajte pa dodajte rajčicu, crvenu papriku i malo đumbira u prahu.

Dodajte povrtnu kocku i zalijte vodom. Obogatite okus soja sosom te pojačajte vatru. Kada voda proključa kuhajte još petnaestak minuta dok mrkva ne omekša. Dodajte leću i ugasite varivo kad je leća kuhana. Pospite varivo sjeckanim peršinom.

SLATKI NAMAZ OD AZUKI GRAHA

Sastojci: 500 grama kuhanog graha, sol, 100 grama eritrita (prirodni zaslađivač od kukuruza)

Azuki grah skuhati kao i obični grah. Staviti ga u lonac s eritritom i prstohvatom soli. Pirjajte na laganoj vatri i istovremeno miješajte i gnječite grah tako da se dobro poveže sa šećerom. Gnječenjem ćete pretvoriti grah u pire i nakon 10 minuta ćete dobiti ukusnu i slatku pastu, idealnu za palačinke.

Ako vam smeta kožica od graha možete propasirati pastu. Pasta je dosta gušća nego klasični namazi, ali mnogo zdravija i jednako ukusna!

SALATA OD AZUKI GRAHA

Sastojci: 1 šalica azuki graha, 3-4 mrkve, polovica korijena celera, mladi luk po želji, bučino ulje, jabučni ocat, himalajska sol

Mrkvu i celer narezati na štapiće ili trakice kako bi salata izgledala atraktivnije i kako bi se sastojci bolje povezali s grahom. Izblanširati ih cca 2 minute. Luk narezati na standardne kolutiće. 

Pomiješati sve sastojke i začiniti po želji. Servirati na listovima mladog špinata.

Ova je zdrava salata vrlo ukusna i jednostavna za pripremu. Slatkasti grah se odlično slaže sa lukom i jabučnim octom.

Azuki grah recepti nisu ništa zahtjevniji za pripremu od pripreme “običnog” graha. Svakako isprobajte.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

6 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago