Na pragu smo sezone gripa i prehlade koja će potrajati sve do sredine proljeća, pa se stoga treba maksimalno usmjeriti na jačanje imuniteta jer je to ključni faktor u rješavanju svih, pa i ovih zdravstvenih tegoba.
Nipošto ne treba ignorirati savjete liječnika koji se tiču prevencije respiratornih bolesti, a to se prije svega odnosi na redovno pranje ruku (najveći broj virusa prenosi se upravo direktnim kontaktom) i izbjegavanje zaraženih osoba.
Po čemu se razlikuje gripa od prehlade? Većina ljudi ne zna razliku između gripe i prehlade, a upravo je to ključno za izbor odgovarajuće terapije. Naravno, liječnik će lako uspostaviti dijagnozu, ali je važno prepoznati prve simptome gripe, naročito kada je riječ o osobama koje pate od kroničnih bolesti.
Za razliku od prehlade, simptomi gripe javljaju se iznenada, u vidu porasta tjelesne temperature, glavobolje, umora i malaksalosti, bolova u zglobovima, mišićima i očima, tople i crvene kože, crvenih i suznih očiju, suhog kašlja i grlobolje. Ukoliko se ne reagira na vrijeme, gripa može uzrokovati bakterijsku upalu pluća, upalu uha i sinusa, dehidraciju i pogoršanje simptoma bolesti kao što su astma ili dijabetes.
Tegobe izazvane prehladom obično počinju upalom grla, koja najčešće prolazi nakon dan ili dva, a nakon toga se javljaju curenje iz nosa i kašalj. U slučaju ovog oboljenja, prvih nekoliko dana iz nosa se izlučuje vodeni nazalni sekret koji kasnije postaje gušći i tamniji. Tamna sluz sasvim je normalna pojava i obično ne znači da se u toj regiji (prije svega sinusima) razvila bakterijske infekcija.
Hrana kao prevencija i kao lijek – U slučaju prehlade i gripe, nutricionisti preporučuju pileću juhu koju zbog ljekovitih svojstava nazivaju i prirodni penicilin. Topla pileća juha (čak i iz kesice) pročišćava začepljene dišne putove, a pruža i dodatnu energiju.
Ako joj se doda mnogo povrća, to će pojačati njena ljekovita svojstva. Hren i ljute papričice, bilo da se koriste kao začin ili se konzumiraju direktno, pročišćavaju bronhije i olakšavaju disanje. Bijeli luk jedan je od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika. On uništava viruse i gljivice, sprječava razmnožavanje bakterija i štiti od prehlade i crijevnih infekcija. Sadrži alicin, vitamine A, B1, B2 i C, čitav niz minerala kao što su cink, kalij, kalcij, magnezij i fosfor, elemente u tragovima poput bakra, kobalta i mangana, a jedan je od najbogatijih izvora selena, moćnog antioksidanta.
Preporučene dnevne doze su od 2 do 5 g svježeg bijelog luka, od 0,4 do 1,2 g bijelog luka u prahu ili od 2 do 5 mg ulja ove biljke. Nikako ne treba zaboravili ni đumbir koji jako dobro pomaže u liječenju kašlja i groznice, koji često prate pojavu prehlade i gripe.
Za pripremu jako ljekovitog napitka dovoljno je da se kašičica do dvije svježe naribanog đumbirovog korijena prelije šalicom ključale vode i ostavi da odstoji desetak minuta.
Na jelovniku oboljelog treba da se nađu riba ili riblje ulje jer sadrže visokokvalitetne proteine i esencijalne omega-3 masne kiseline čiji se nedostatak u organizmu vezuje za kronične upale i različite autoimune bolesti. Omega-3 masnih kiselina najviše ima u tuni, skuši, sardini i lososu.
Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…
Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…
Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…
Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…
Petak na 53. izdanju Kutije šibica donosi pravu nogometnu poslasticu. Na rasporedu je sedam utakmica…
Osnovni obrasci kretanja su klasifikacije vježbi koje predstavljaju temelj za odabir vježbi u treningu. Osnovni…