Categories: Razno

Pomoću origana prevenirajte rak prostate

Origano je jako poznati začin, naročito na pizzi, ali malo tko poznaje činjenicu da je riječ o začinu koji pomaže u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti, srčanih bolesti i ateroskleroze.

Također, origano može zaustaviti rast mnogih vrsta bakterija ili alergijsku astmu, a najnovije istraživanje pokazalo je da origano može muškarce zaštititi i od raka prostate.

Ova ljekovita svojstva origana pripisuju se karotenoidu karvakrolu koji ima protuupalna svojstva i može dovesti do apoptoze stanica raka, odnosno programirane stanične smrti. Prema istraživačima Sveučilišta Long Island, ovaj sastojak može izazvati ‘samoubojstvo stanice’ raka, u ovom slučaju konkretnih stanica raka prostate, no još uvijek ne znaju točno na koji način.

‘Znamo da origano posjeduje antibakterijska i protuupalna svojstva, no njegovi učinci na stanice raka ga zaista podižu na razinu super začina, poput kurkume. Značajna prednost leži u tome što se origano često koristi u prehrani’, tvrdi dr. Supriya Bavadekar, profesorica farmakologije Sveučilišta Long Island, koja je i radila na ovim istraživanjima.

Iako je njeno istraživanje tek u početnoj fazi, ona smatra kako inicijalni rezultati imaju veliki potencijal što se tiče uporabe karvakrola u borbi protiv raka.

Ova ukusna biljka, koja je neizostavna kada pripremate pizzu, sadrži brojne tvari u sebi kao što su vitamin K, mangan, željezo, kalcij, vitamin E, bakar, niacin i beta-karoten, kao i mnoge druge hranjive tvari. Istraživanja su pokazala kako je origano 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuka, 12 puta od naranča i četiri puta od borovnica.

Origano također obiluje antibakterijskim svojstvima, uključujući ulja timol i karvakrol. Istraživanja su pokazala da ova dva spoja zaustavljaju rast mnogih vrsta bakterija, a stručnjaci Medicinskog fakulteta Georgetown Sveučilišta u Washingtonu pokazali su kako karvakrol može zaustaviti rast gljivice Candide albicans.

Koristite ga u obliku svježih listova, kao usitnjeni i mljeveni začin ili kao čaj. Ako ga ukuhavate u jela, ubacite ga pred sam kraj kuhanja.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

2 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago