Categories: Prirodni lijekovi

Ovo su prirodni lijekovi protiv bolova koje možete pronaći u svojoj kuhinji

Ako vas boli glava, zub, zglobovi ili mišići, pomoć potražite u prirodnim lijekovima koje vjerojatno imate kod sebe doma, u kuhinji.

Olakšanje od svih gore spomenutih bolova mnogi će prvo potražiti u tabletama, a to je pogrešno.

Da bi izbjegli uzimanje tableta savjetujemo vam da isprobate neke prirodne lijekove, koje ćemo predstaviti u daljnjem tekstu. Vjerujemo da će vam biti od pomoći.

Naime, tablete nam pomažu i dobro ih je piti ako liječnik tako propiše, no ipak ne treba uvijek na prvu pojavu bolesti piti što god vam se nađe u tom trenutku. Pokušajte prvo sa odabirom namirnica koje jedete, jer hrana koju svakodnevno koristite u vlastitoj kuhinji može djelovati poput prirodnog, a time i puno zdravijeg analgetika. Evo kratkog osvrta na tu temu. Doznajte koje su to namirnice koje vam mogu pomoći u slučaju bolova.

Kurkuma je jako poznat začin, no treba znati da je kurkuma i odličan prirodni lijek u mnogim slučajevima – Poznat i kao indijski šafran, kurkuma pomaže u borbi protiv raznih vrsta upale, kronične boli, bolnih leđa i mišića, zubobolje, artritisa, uspješno obnavlja tkiva te je odličan za detoksikaciju kao i za poboljšanje ukupnog zdravlja. Možete ga dodati raznim jelima, ali i čaju, smoohtiju i sokovima. Najbolje ga je kombinirati uz crni papar jer je indijski šafran tada najviše učinkovit.

Đumbir je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova protiv bolova – Ova iznimno ljekovita biljka pomoći će vam ublažiti kroničnu bol u zglobovima te artritis. Đumbir možete dodati čaju, jelima pripremljenima u woku, juhama, desertima i smoothijima. Neki ljudi su vrlo osjetljivi na đumbir pa se preporučuje da ga se lagano dodaje prehrani.

Čili papričice pored svog začinskog djelovanja imaju i jako ljekovito djelovanje na ljudski organizam – Za blagotvorno djelovanje čili papričica zaslužan je glavni sastojak kapsaicin koji oslabljuje signale da vas nešto boli koje tijelo šalje u mozak. Uspješno liječi bol u zglobovima, fibromialgiju, kožni osip, migrene i glavobolje. Možete li podnijeti okus, stavite tri žličice kajenskog papra u čašu vode i popijte za trenutno olakšanje.

Češnjak je već svima dobro poznati prirodni lijek za mnoge tegobe – Zubobolja, upala uha i artritična bol uspješno se liječe češnjakom. Napravite vlastito ulje od češnjaka tako da tri usitnjena češnja češnjaka dodate u pola šalice maslinovog ulja i pustite da vrije na laganoj vatri dvije minute. Procijedite i ostavite da odstoji u hladnjaku do dva tjedna. Tako pripremljeno ulje zagrijte i nježno utrljajte u bolne zglobove ili mišiće. Imate li upalu uha, nakapajte dvije kapi toplog ulja. Boli li vas zub napravite smjesu od zdrobljenog češnja češnjaka i prstohvata soli i nanesite na zub.

Klinčić je jedno od najjačih prirodnih sredstava protiv bolova, a posebno protiv zubobolje – Zubobolju, kao i bolne desne, snažno svladava i klinčić. Najbolje ga je žvakati pri čemu će klinčić ispuštati svoj moćni sastojak s analgetskim djelovanjem, eugenol. Ne možete li podnijeti njegov oštar okus, napravite jaki čaj od klinčića.

Trešnje osim što su ukusne, služe i kao prirodni lijek protiv bolova – Možda najukusniji analgetik pomaže kod artritisa, kostobolje i kroničnih glavobolja. Za protuupalno i analgetsko djelovanje trešnji zaslužan je antioksidans antocijanin kojim obiluje ovo sočno voće. Antocijanin eliminira enzime koji uzrokuju upalu tkiva i bol.

Jabučni ocat se i u ovom slučaju dokazao kao dobar – Patite li od žgaravice pomiješajte jednu žlicu jabučnog octa u čaši vode i popijte prije jela ili polagano pijuckajte nakon obroka kako biste izbjegli žgaravicu. Jabučni ocat pomaže u boljem izgaranju masnoća i bjelančevina koje uzrokuju neugodan osjećaj žarenja u predjelu trbuha.

Borovnice kao lijek protiv infekcije mokraćnih kanala – Najbolji su prirodni lijek za liječenje i prevenciju infekcije mokraćnih putova. Pune su tanina, prirodnog organskog spoja koji efikasno ubija bakteriju koja uzrokuje upalu mokraćnih putova.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

4 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago