Namirnice koje nas čuvaju od raznih bolesti – Zdrave namirnice su preduvjet dobrog zdravlja

Pojedine namirnice u našoj prehrani imaju veoma pojačano djelovanje na podizanje imuniteta u sezoni gripa i prehlada.

Zdrave namirnice su preduvjet dobrog zdravlja.

Neke su ipak zdravije a neke manje, no ima namirnica koje nikako ne bi trebali konzumirati. Već i sami znate koje namirnice su dobre a koje ne, pa ćemo sada spomenuti namirnice koje dobro djeluju na naše zdravlje.

Odaberite sebi obroke od zdravih namirnica preko dana, da bi pomogli organizmu da radi pravilno i sačuvali vaše zdravlje.

Potrudite se jesti zdravo, i u što većoj mjeri izbjegavajte proizvode koji štete zdravlju. Ovdje prvenstveno mislimo na brzu hranu, previše prženu hranu i grickalice o kojima se lako postaje ovisan. Također, uvijek birajte prirodne sokove ili vodu, umjesto sokova koji popunjavaju sve veći prostor u našim trgovinama.

Navedene namirnice imaju pojačano djelovanje na obrambeni sistem našeg organizma.

Jogurt – Jogurt je jedna od namirnica koju bi trebali da jedete svaki dan, a probiotici pomažu u održavanju vašeg crijevnog trakta i crijeva od bakterija koje uzrokuju bolesti. U švedskoj studiji, radnici u tvornicama koji su pili dnevno dodatak stimulativnog probiotika imali su 33 posto manje bolovanja nego oni koji su dobivali placebo.

Zob i ječam – Još jedna pobjeda za cjelovite žitarice! Ove žitarice sadrže beta-glukan, vlakno s antimikrobnim i antioksidacijskim djelovanjem, za koje je jedna studija pokazala da su snažnije nego biljka ehinacea. One mogu da pomognu da antibiotici djeluju bolje, i oni će vam pomoći da ubrzate proces zacjeljivanja rana. Jedite zdjelu zobenih pahuljica za doručak.

Lubenica – Lubenica sadrži antioksidant glutation, koji može da pomogne u jačanju imunološkog sistema i u borbi protiv infekcija.

Slatki krumpir – Naša koža je prva linija odbrane u borbi protiv bakterija i virusa. Učvrstite prvu liniju odbrane jedući beta-karotenom bogatu hranu, kao što su slatki krumpir i mrkva, koju naše tijelo pretvara u vitamin A, ključnu komponentu u obnovi kože i vezivnog tkiva. Pokušajte da napravite pečeni slatki krumpir umjesto običnog.

Brokula – Bogata u glutationom, brokula stimulira imunitet miševa u laboratorijskim istraživanjima, a mi već znamo da ju treba jesti dva puta nedjeljno za borbu protiv raka. Ostalo tamno zeleno povrće poput kupusa i kelja ima slično djelovanje. Dodajte ih u krumpir i salate!

Bijeli luk – Alicin u bijelom luku pomaže u borbi protiv infekcija i bakterija, a dva sirova češnja dnevno mogu da vam pomognu u borbi protiv bolesti.

Gljive – Studije na životinjama pokazuju da gljive imaju prirodno antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Selen vas može čuvati od gripe, riboflavin, vitamina B i niacin igraju ključnu ulogu u zdravom imunološkom sistemu. Bacite ih u omlet, promiješajte s krumpirom ili dodajte umacima.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago