Kraj ljeta, i lagani uvod u jesen je idealno vrijeme da poradite na jačanju imuniteta i pripremite organizam za borbu protiv viroza i prehlada jer nam je još dostupna hrana bogata prirodnim vitaminima i mineralima.
Najbolje je da pojačate unos antioksidansa, a idealnu kombinaciju za to čine vitamin C i cink. Taj spoj je specifičan jer dosta efikasno djeluje u fazi prevencije, ali i kada se razbolimo, jer skraćuje vrijeme trajanja viroza i prehlada te je vrlo učinkovit u borbi protiv infekcija dišnih putova.
Treći koristan antioksidans je selen. Naime, selen nam pomaže ne samo protiv prehlada nego i niza drugih oboljenja. Svakako gledajte da unosite dovoljne količine selena u organizam.
Vitamina C trenutno u prirodi ima u izobilju. Pronalazimo ga u krumpiru, rajčici, paprikama, brokuli i špinatu, bobičastom voću te jabukama i šljivama. No, trebamo biti svjesni da cinka obično unosimo premalo i korisno ga je dodatno unositi uzimanjem vitaminskih dodataka.
Hrana bogata cinkom – Hrana koja nam je potrebna za odgovarajući unos cinka u organizam uglavnom se nalazi u tragovima, u namirnicama koje su bogate kolesterolom i masnoćama, koje često izbjegavamo u prehrani zbog zdravlja srca i krvnih žila. Zbog toga cink često ne unosimo dovoljno u organizam. Poželjno je uzimati od 11 do 15 miligrama cinka dnevno, s tim da ne bismo smjeli prekoračiti dozu.
Cinka pronalazimo u grahu, sjemenkama bundeve, gljivama te cjelovitim žitaricama, pa u ovo vrijeme treba koristiti te namirnice. S vitaminom C, pak nećete pogriješiti ni ako povećate dnevnu dozu do 1000 miligrama. Zgodno je to što sad postoje i kapsule s prirodnim vitaminom C, pa oni koji možda ne vole citruse, ili ih ne jedu jer im loše sjedaju na želudac, mogu probati s njima.
Treći antioksidans, selen, nalazi se u plodovima mora, ribi (posebno tuni), telećim jetricama, jajima, crvenom mesu i žitaricama. Uoči hladnijih dana, ali i promjenjiva vremena tijekom kojeg haraju viroze, korisno je povesti računa i o unosu vitamina iz skupine B, pogotovo vitamina B2. Njegov manjak može biti razlog za česte upale grla te neugodne raspukline u kutovima usana koje može potaknuti vjetar.
Prirodno ojačajte imunitet medom – Dobar izvor B2 su sve vrste obogaćenoga kruha i žitarice, a ima ga i u mliječnim proizvodima, zelenom povrću, ribi te mesu peradi.
Svakako se preporučuje da u jesen započnemo i s uzimanjem žlice meda uz jutarnji čaj te pogotovo propolisa. Posebno je dobra kombinacija propolisa s C vitaminom, ili s malom dozom ehinacee, što izvrsno djeluje na imunitet i u fazi prevencije, ali i kad se razbolimo.
Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…
Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…
Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…
Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…
Petak na 53. izdanju Kutije šibica donosi pravu nogometnu poslasticu. Na rasporedu je sedam utakmica…
Osnovni obrasci kretanja su klasifikacije vježbi koje predstavljaju temelj za odabir vježbi u treningu. Osnovni…