Ljuti feferon u sebi sadrži kapsaicin koji daje ljutinu, ali i posebna ljekovita svojstva ovoj zanimljivoj namirnici. Danas se ljute papričice smatraju jako zdravima, baš zbog kapsaicina koji se nalazi u njima.
Ova namirnica jako dobro djeluje protiv upala zahvaljujući kapsaicinu. Tako je, čili ima protuupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redoviti unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa.
Ako ih koristite kao prirodni lijek, papričice će vam pomoći da ublažite ili u potpunosti uklonite bolove. Najnovija istraživanja potvrđuju da čili učinkovito smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.
Dobre su se pokazale i za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Tijekom mnogih istraživanja na temu ljutih papričica, došlo se do zaključka da ova namirnica smanjuje razinu kolesterola i triglicerida te sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju puno manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.
Iako ih ne valja jesti u velikim količinama, ako se jedu umjereno ljute papričice će pomoći probavnom sustavu. Ljuti okus ovih papričica stimulira apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine.
Mnogi stručnjaci vjeruju da ljuta papričica može prevenirati rak prostate. Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin djeluje kao pravi “ubojica” stanica raka. Nakon četiri tjedna terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Da bi djelovali preventivno, preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta tjedno.
>> Kapsaicin
Dobre su i kao pomoć pri mršavljenju. Ljuti okus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu, odnosno stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.
Još su tu mnoge prednosti, a kao što se može i zaključiti, većina njih dolazi od kapsaicina, kojim ove papričice obiluju. Pročitajte u nastavku još par redaka na temu ljutih papričica.
U kuhinji – S feferonima se može napraviti ukusni kozji sir. Potrebno je narezati kozji sir na kriške koje ćete uz feferone staviti u posudu. Dodajte još i komade paprike, češnjak, origano i crni papar. Sve zalijte maslinovim uljem, te zatvorite i okrenite naopako kako ne bi izašao zrak. Ulje dodajte sve dok sir ne bude potpuno pokriven. Kozji sir s ljutim feferonima može se konzervirati 2-3 tjedna.
Ljepota i zdravlje – Biljka pospješuje probavu, širi krvne žile, a nekad se i smatrala afrodizijakom. Ima stimulativna svojstva, a za vanjsku upotrebu koristi se za tople i vlažne obloge koji na koži izazivaju osjećaj topline. Od feferona se pripremaju melemi za rane kod liječenja reumatizma, artroze i prozeba. Svakodnevna konzumacija poboljšat će cirkulaciju i utjecati na kapilare vlasišta i učvrstiti kosu.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…