Aromatično bilje – Lovor (laurus nobilis) – Od lovora se mogu spremiti čajevi koji potiču probavu, a ulje lovora pomaže pri iskašljavanju

Mediteranska biljka lovor važan je sastojak marinada, zimnica i drugih glavnih jela. Dovoljno je samo pola lista lovora staviti u jelo da bi ono poprimilo njegov okus.

Riječ je o zimzelenom niskom drvetu, dobro rasprostranjenom na našem obalnom području. List lovora je na kratkoj peteljci, dugoljasto eliptičan, zašiljen, po obodu slabo naboran i kožast.

Sa gornje je strane sjajan i gladak i tamno zelene boje, dok je sa donje strane svjetliji i bez sjaja. Cvjetovi su dvodomni blijedo zelene boje.

Kasno u jesen, od 11. mjeseca dok je biljka u mirovanju sabiru se listovi, koji se suše u hladu na zračnom mjestu u tankom sloju. Prilikom sušenja potrebno je lovorov list češće okretati da se brže osuši. Takvo sušenje traje i do mjesec dana.

Povoljnije je sušenje lista u umjetnoj sušnici kod umjerene topline, do 40C. Kako listovi sadrže eterično ulje, toplina sušenja ne bi trebala prijeći temperaturu od 40C, jer bi se povećanjem topline izgubio sadržaj na ulju zbog čega bi droga postala bezvrijedna.

U kuhinji – Iako se može stavljati kao začin u većinu jela, s lovorom možete pripremiti i ovo jelo s teletinom. Tanko narežite 100 grama mekanog telećeg mesa po osobi. U tavu stavite malo maslaca i maslinovog ulja, češnjaka i list lovora. Češnjake nemojte žutiti, nego samo popržiti, a potom dodajte meso. Nakon što semeso ispeče poslužite ga u tanjuru, a maslac i ulje bez lista lovora nastavite pirjati, te ga potom polijte po mesu.

Ljepota i zdravlje – Za lovor se kaže da se može upotrijebiti na tisuće načina. Listovi lovora iz ormara tjeraju insekte, a ostavljeni među listovima sprječavaju da oni požute tijekom vremena. Od lovora se mogu spremiti čajevi koji potiču probavu, a ulje lovora pomaže pri iskašljavanju.

>> Ljekovita biljka lovor

Koristi se i za suhu i ispucalu kožu, a namakajući dlanove u posudu mlake vode s prokuhanim listovima lovora, oraha celera možete vratiti vlažnost.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago