Categories: Ljekovita biljka

Osvježavajuće koštunjavo voće porijeklom iz Sjeverne Amerike – Acerola

Riječ je o biljci koja dolazi iz područja Južne i Centralne Amerike, Teksasa i Floride. Acerola dobro uspijeva u toplijoj klimi, a zbog svog posebnog okusa i osvježavajućeg sastava ploda, danas je jako rasprostranjena, baš kao i sokovi i namazi od ove voćke.

Acerola predstavlja grmastu ili manju drvenastu biljku koja cvijeta kao bijelo-ružičasti petolisni cvijet, a zreli plodovi izgledaju kao trešnja, svijetlocrveni plod veličine 1-2 cm. Ako bi trebali opisati biljku nekome, najbolje je reći da jako sliči našim trešnjama. Barem svi znamo kako trešnja izgleda.

Kažu stručnjaci da je acerola izuzetno bogata vitaminom C, čak i do 32 puta više od ploda naranče, odnosno 40 puta više od ploda limuna.

Plod acerole uz vitamin C sadrži i mnoge druge sastojke korisne za organizam. Spomenuti ćemo da acerola u sebi ima znatne količine vitamina A, B1, B2, B3 (niacin), kalcija, željeza, bioflavonoida, fosfora, kalija, magnezija, cinka i pantenske kiseline. Osim spomenutih vitamina i minerala, acerola sadrži i šećere dekstrozu, fruktozu i saharozu. Neke analize pokazuju da acerola u svom sastavu ima proteine, biljna vlakna, masti i masne kiseline.

Godinama se acerola upotrebljava kao prirodni lijek, posebno u zemljama Sjeverne Amerike, odnosno u SAD-u i Kanadi. Uz pomoć acerole, odnosno prirodnih lijekova pripremljenih od ovih plodova, liječile su se bolesti poput anemije, prehlade i gripe, te se upotrebljavala kod dizenterije i tresavice. Acerola se kao prirodni lijek koristi za bolji rad srca, kod visoke razine kolesterola, kod narušene funkcije jetre, kod reumatizma, tuberkuloze, kod zacjeljivanja rana, proljeva i urinarnih infekcija. Kod nas nije još ušla u široku primjenu, ali se acerola jako dobro koristi u Sjevernoj americi. Posebno je popularna među žiteljima Sjedinjenih Američkih Država, te sjevernije u Kanadi.

Američki domoroci, odnosno indijanci su koristili ovu biljku na mnoge načine. Najzanimljivije je da su od acerole pravili napitak, te su dobiveni tonik koristili za revitalizaciju i jačanje snaga organizma prije no što bi išli u borbu.

Plodovi ove biljke jako su dobri za čišćenje organizma. Ako pijete svježi sok acerole sigurno ćete učiniti dobro vašem organizmu. Riječ je o snažnom antioksidantu koji zahvaljujući svojim oksidacijskim svojstvima neutralizira takozvane slobodne radikale koji se stvaraju u ljudskom organizmu. Spomenuti radikali jako su štetni jer uništavaju skoro sva tkiva, odnosno stanice, čime se narušava funkcija organizma. Na taj način vitamin C štiti organizam od stanja koji se zove oksidacijski stres. To je stanje koje najbolje možemo opisati kao – stanje kod kojeg u organizmu ima više slobodnih radikala nego antioksidanata.

Acerola ne mora biti tek egzotična biljka iz Sjeverne Amerike. Naime, ona može dobro da uspije i kod nas, uz malo pažnje i truda naravno. Svakako, ukoliko budete u mogućnosti, pronađite sebi sadnicu ove zanimljive i jako ljekovite voćke, da uživate u svježim prirodnim plodovima koji su zaista bogati vitaminom C.

Zna se da vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, karnitina, te nekih neurotransmitera. Također, najpoznatiji vitamin ubrzava oralnu apsorpciju željeza i snaži imunološki sustav. Djeluje zaštitno i na kapilare. Mogli bi još dugo nabrajati i pisati pohvale na račun Vitamina c, ali mislimo da nije potrebno.

Da bi izbjegli naručivanje acerole, ili soka od ove biljke, kupovinu slastica i drugih preparata, mi vam savjetujemo da probate u svom vrtu zasaditi jednu biljku i vidite kako će uspjeti. Na taj način će te uživati u svježim plodovima, koje možete ponuditi i drugima.

U nastavku ćemo napisati još par zanimljivih riječi o malenim plodovima Acerole – Biljke koju u Americi jako dobro koriste

Potreba za vitaminom C nije uvijek ista. Tako imamo povećanu potrebu u slučaju povišene tjelesne temperature, kod zaraznih bolesti, u slučaju čestih krvarenja, kemodijalize, kod anemija zbog nedostatka željeza, kod rana i opeklina koje sporo zarastaju, kod jednolike ishrane, naročito u proljeće i zimi, kod umora i kod dijetalne ishrane siromašne vitaminom C. Tada nam acerola jako dobro dođe.

Vitamin C je neophodan za jačanje imuniteta, posebno u zimskom periodu, kada smo podložni prehladi i gripi. Osobito je koristan kod osjetljive populacije kao što su djeca, trudnice i starije osobe. Sudjeluje u velikom broju metaboličkih procesa u organizmu. Trebamo znati da se vitamin C ne  proizvodi u našem organizmu. Zbog toga je jako važno da ga unosimo hranom ili nadomjescima prehrane u različitim oblicima. Koji je bolji nadomjestak od prirodnog soka acerole, sa pulpom, koji ste sami kod kuće iscijedili? Nema ga…

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

2 dana ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

4 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago