Vrijesak je mala drvenasta, grmolika višegodišnja biljka. To je grm koji raste u divljini na suhim krečnjačkim zemljištima. Vrijesak se koristi kao prirodni lijek za mnoge probleme, najčešće za liječenje rana na koži, gljivičnih infekcija i sličnih problema.

Vrijesak se često uzgaja i kao začin, a prepoznatljiv je po jakim, sjajnim, uskim listovima i malenim bijelim cvjetovima sa roza bojom na završetcima.

Vrijesak cvjeta i u drugim bojama ali to je uzgajani vrijesak.

Vrijesak kao prirodni lijek

Za liječenje kao i za začin koristi se cvijet od vrijeska koji cvjeta rano u proljeće i bere se odmah po cvjetanju. Za liječenje, od cvijeta ove biljke možete praviti čaj i u daljoj obradi esencijalno ulje. Esencijalno ulje od vrijeska sadrži karvakrolom i timolom te druge monoterpene. Sastav materija zavisi od toga kakvo je vrijeme i koje je godišnje doba.

Vrijesak svoja blagotvorna djelovanja najviše duguje esencijalnom ulju. Vrijesak se uobičajeno koristi kao okrepljujuće sredstvo zbog svog djelotvornog utjecaja na našu probavu. Koristi se i kao sredstvo za umirivanje grčeva u stomaku, a dobro liječi i gljivične te bakterijske infekcije. S obzirom na svoja antiseptička svojstva vrijesak se koristi u vanjskoj upotrebi za manje ranice na koži, gljivične infekcije kože, te liječenju ranica u usnoj šupljini, upala u ustima i grlu.

Japanski stručnjaci su krajem dvadesetog stoljeća ustanovili da vrijesak snažno djeluje protiv HIV-a tipa 1.

Vrijesak se može uzgajati i doma u loncima, ili u vrtu. Možete posijati sjemenke vrijeska u lončić ili zemljište koje je rastresito i po mogućnosti alkalno.

Vrijesak se koristi za liječenje podrigivanja, nadimanja i proljeva, a kako točno, pročitajte u nastavku.

Ljekoviti čaj od biljke vrijesak

Napravite sebi čaj od vrijeska, odnosno cvjetova vrijeska tako što ćete 20 grama cvjetova vrijeska staviti u jednu litru vode koja kuha. Skinuti posudu sa temperature i ostaviti da odstoji 10 minuta, pa procijediti i piti 2-4 šalice dnevno.

Za liječenje rana na koži i usta također možete koristiti gore navedeni čaj od vrijeska. Za liječenje bronhitisa i cista koristi se esencijalno ulje od vrijeska ali obavezno uz nadgledanje stručnjaka. Za liječenje gljivičnih infekcija potopite pamučnu tkaninu u čaj od vrijeska i držite na oboljeloj koži dva puta dnevno po 30 minuta.

Važna napomena: Trudnice ne smiju koristiti lijekove od vrijeska. Također, za korištenje bilo kojih biljnih pripravaka svakako se trebate posavjetovati sa vašim liječnikom.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

16 sati ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago