Categories: Ishrana

Uz pomoć tamne čokolade otklonite umor

Naučnici iz Velike Britanije su proveli istraživanja nad grupom od 50 odraslih, koja su trajala 8 tjedana, a tema je bila utjecaj tamne čokolade na ljudski organizam.

Naime, spomenutu grupu su hranili sa 45g posebno formulirane tamne čokolade, koja u sebi sadrži 85% kakaa.

Rezultati su pokazali da su učesnici istraživanja bili manje umorni, a sve to zahvaljujući tretmanu s tamnom čokoladom. Dio grupe kojoj su davali placebo, nije dala takve rezultate što samo dodatno potvrđuje teoriju o tome da tamna čokolada otklanja umor tijela.

Moguće objašnjenje takvog efekta je u djelovanju čokolade na neurotransmitere, na primjer serotonina, koji je odgovoran za regulaciju spavanja i raspoloženje. Ovo je prvo istraživanje gdje se sindrom kronične iscrpljenosti pokušao riješiti tamnom čokoladom, a možemo sa zadovoljstvom reći da su rezultati zadovoljavajući.

Kada smo već spomenuli čokoladu, idemo još malo o ovoj slastici. Naime, čokolada je najukusnija ako se konzumira na prazan želudac. Najbolja temperatura za konzumiranje čokolade je između 18 i 20C. Čokoladu nikada ne valja stavljati u hladnjak. Ako se čokolada stavi u hladnjak to će dovesti do razdvajanje kakaa i stvaranje bijelih mjehurića u čokoladi, što će pokvariti okus čokoladi.

Rekli smo da je najbolje konzumirati čokoladu koja ima temperaturu između 18 i 20C, no ako je čuvate za kasnije tada je najbolja preporučena temperatura između 10 i 15C.

Ako želite probati nekoliko različitih vrsta čokolade, uvijek započnite sa onom koja ima najmanje kakaa u sebi, a to je obično mliječna čokolada. Kada jedete tamnu čokoladu, nemojte ju žvakati, pustite da vam se nekoliko sekundi topi u ustima te otpusti svoje prve ukuse i arome. Tek nakon toga ju nekoliko puta lagano sažvačite kako bi se otpustila sekundarna aroma. Nakon toga je još malo pustite u ustima i nakon toga progutajte. Na taj način ćete osjetiti čitav spektar okusa koji nudi dobra i kvalitetna čokolada.

Ako naiđete na čokoladu koja na svojoj površini ima sivi sloj, ili čudnu teksturu, zbog nepravilnog skladištenja, to znači da je čokolada izgubila na kvaliteti i ukusu, pa vam predlažemo da izbjegavajte konzumirati takvu čokoladu, ako ste istinski ljubitelj te namirnice.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago