Categories: Ishrana

Uz pomoć tamne čokolade otklonite umor

Naučnici iz Velike Britanije su proveli istraživanja nad grupom od 50 odraslih, koja su trajala 8 tjedana, a tema je bila utjecaj tamne čokolade na ljudski organizam.

Naime, spomenutu grupu su hranili sa 45g posebno formulirane tamne čokolade, koja u sebi sadrži 85% kakaa.

Rezultati su pokazali da su učesnici istraživanja bili manje umorni, a sve to zahvaljujući tretmanu s tamnom čokoladom. Dio grupe kojoj su davali placebo, nije dala takve rezultate što samo dodatno potvrđuje teoriju o tome da tamna čokolada otklanja umor tijela.

Moguće objašnjenje takvog efekta je u djelovanju čokolade na neurotransmitere, na primjer serotonina, koji je odgovoran za regulaciju spavanja i raspoloženje. Ovo je prvo istraživanje gdje se sindrom kronične iscrpljenosti pokušao riješiti tamnom čokoladom, a možemo sa zadovoljstvom reći da su rezultati zadovoljavajući.

Kada smo već spomenuli čokoladu, idemo još malo o ovoj slastici. Naime, čokolada je najukusnija ako se konzumira na prazan želudac. Najbolja temperatura za konzumiranje čokolade je između 18 i 20C. Čokoladu nikada ne valja stavljati u hladnjak. Ako se čokolada stavi u hladnjak to će dovesti do razdvajanje kakaa i stvaranje bijelih mjehurića u čokoladi, što će pokvariti okus čokoladi.

Rekli smo da je najbolje konzumirati čokoladu koja ima temperaturu između 18 i 20C, no ako je čuvate za kasnije tada je najbolja preporučena temperatura između 10 i 15C.

Ako želite probati nekoliko različitih vrsta čokolade, uvijek započnite sa onom koja ima najmanje kakaa u sebi, a to je obično mliječna čokolada. Kada jedete tamnu čokoladu, nemojte ju žvakati, pustite da vam se nekoliko sekundi topi u ustima te otpusti svoje prve ukuse i arome. Tek nakon toga ju nekoliko puta lagano sažvačite kako bi se otpustila sekundarna aroma. Nakon toga je još malo pustite u ustima i nakon toga progutajte. Na taj način ćete osjetiti čitav spektar okusa koji nudi dobra i kvalitetna čokolada.

Ako naiđete na čokoladu koja na svojoj površini ima sivi sloj, ili čudnu teksturu, zbog nepravilnog skladištenja, to znači da je čokolada izgubila na kvaliteti i ukusu, pa vam predlažemo da izbjegavajte konzumirati takvu čokoladu, ako ste istinski ljubitelj te namirnice.

S N

Recent Posts

Holistic fest u Opatiji: Dva dana zdravlja, duhovnosti i pozitivne energije

Opatija je oduvijek bila oaza zdravlja – mjesto gdje se susreću tradicija liječenja, prirodna ljepota…

2 mjeseca ago

Svjetska premijera filma “Biti u rodu s Johnom Malkovichem” na Filmskom festivalu u Krakovu

Nakon što postane tata, Luka odluči poraditi na odnosu sa svojim ocem. Kako bi otkrili…

2 mjeseca ago

Istraživanje uloge online kasina u slovenskom gospodarstvu: Studija CasinoRIX stručnjaka

Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…

5 mjeseci ago

Rukometno SP: Za koga su ove cijene, publiku ili VIP goste?

Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…

6 mjeseci ago

Dukan dijeta: Sve što trebate znati o kontroverznoj dijeti bogatoj proteinima

Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…

6 mjeseci ago

Sport i Wazamba Casino Online: dinamična kombinacija rekreacije i uzbuđenja

Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…

6 mjeseci ago