Foto: Pixabay / Mango
Mango je kod nas još uvijek slabije poznata voćka, no trebate znati da je riječ o jednoj od najranije kultiviranih voćki, koja se uzgaja u Indiji više od pet milenija. Mango nije dobro poznata voćka, kao na primjer neki citrusi, ili jabuke isl… Koristimo priliku da malo bolje predstavimo ovaj plod.
U Indiji danas raste najmanje 500 vrsta manga.
Plod ove biljke može biti okrugao, elipsast ili duguljast, a boja varira od zelene do žuto i narančaste. Prilikom kupnje ploda ove biljke, birajte neoštećene, čvrste plodove. Ako mislite da plodovi još nisu dovoljno zreli, jednostavno ih ostavite tri do pet dana i oni će dozreti na sobnoj temperaturi, a ukoliko ih stavite u frižider, mogu se čuvati i do tjedan dana.
Plod manga može se jesti zreo, ali ga koriste i zelenog, uz dodatak vinskog octa, soja-sosa, soli i bibera. Također, mango se može i zamrznuti, u kriškama ili kao pire. Ako se odlučite za pire od manga uradite sljedeće: voćku oljuštite, izvadite veliku sjemenku, pa ga usitnite u mikseru. Nakon toga, dobivenu kašu stavite u posudu za led, a kockice kasnije premjestite u plastičnu vrećicu. Možete ga zamrznuti i direktno u vrećici ili kutiji.
Ukoliko pak zamrzavate kriške manga, preporučujemo vam da ih stavite u vrećicu, ne dodajući šećer ili vodu, te ih pažljivo zatvorite. U takvom stanju, tako zapakiran i zamrznut plod manga može da se čuva oko godinu dana. Što se tiče sastava, u 100 grama ploda manga ima 255 kJ, odnosno 60 kcal, 84% vode, gram vlakana i 15 grama šećera. Vitamina A u jednom plodu ima 210 mikrograma, vitamina C 53 mikrograma, vitamina B1 – 0,05, B2 – 0,06, a B6 – 0,13 mikrograma i mikrogram vitamina E.
Od mineralnih soli u mangu najviše ima kalija – 221 miligram, mangana – 18, kalcija i fosfora po deset, natrija tri, dušika 0,4, željeza 0,8, bakra 0,12 i cinka 0,3 miligrama.
Zbog specifičnog okusa i mirisa te sastojaka izvrsnih za zdravlje i ljepotu, mango se ubraja u kategoriju super hrane. Ovu tropsku biljku nazivaju kraljem voća. Mango potječe iz Azije, a danas se uzgaja na gotovo svim kontinentima.
Mango u sebi ne sadrži masti niti kolesterol. On je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrži vrlo malo kalorija, što znači da je dobar za dijetalnu prehranu. Mango u sebi sadrži i flavonoid polifenol koji ima svojstva antioksidansa, a štiti od raka dojke i debelog crijeva. Niskokalorična prehrana koja uključuje mango pomaže u sprečavanju pretilosti. Također, takva prehrana smanjuje rizik za nastanak dijabetesa tipa 2, rak i kardiovaskularnih bolesti.
Mango možete jesti svjež ili ga dodati u voćnu salatu. Također, od manga možete napraviti ukusni i osvježavajući sok. Ovaj sok pomiješan s mlijekom daje izvrstan shake, a ovo voće koristi se u pripremi pekmeza, sladoleda i slatkiša.
Mango se koristi kao sastojak u različitim jelima, u kuhinjama svijeta, pošto kod nas još uvijek prolazi kao slabo poznat plod.
Mango je izvrstan izvor vitamina A i C, kalija i beta karotena, koji njeguju kožu, a često se koristi u njezi kože zahvaćene aknama. Osim njege problematične kože, mango je dobar sastojak za domaći piling, masku i balzam za kosu. Pomaže u obnavljanju stanica kože te čini kožu elastičnom i mladolikom.
Mango hidratizira kožu te sprječava nastanak bora i štiti je od oštećenja izazvanih izlaganjem sunčevim zrakama.
Opatija je oduvijek bila oaza zdravlja – mjesto gdje se susreću tradicija liječenja, prirodna ljepota…
Nakon što postane tata, Luka odluči poraditi na odnosu sa svojim ocem. Kako bi otkrili…
Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…
Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…
Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…
Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…