Jabuka je dobro poznata voćka, a tome u prilog najbolje govori činjenica da je riječ o najčešće kultiviranom stablu na svijetu. Još kao divlja biljka, jabuka je rasla u Europi u pretpovijesnom dobu.
Pitoma jabuka podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije, a Grci i Rimljani uzgajali su različite sorte.
Stablo jabuke može biti do 12 metara visoko, s razgranatom krošnjom koju izgrađuju jajoliki listovi. U svibnju cvate blijedo ružičastim do bijelim cvjetovima, a plodovi sazrijevaju od srpnja do listopada, ovisno o sorti jabuke.
Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća koje danas poznajemo. Plodovi su prepoznatljivi po osvježavajućem, kiselo-slatkom okusu i svojstvene arome. Danas imamo brojne sorte jabuke, čak preko 10 000 sorti, koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.
Također, sadrži čak dvanaest materija koje zaustavljaju širenje malignog tkiva, naročito u slučaju raka debelog crijeva.
Naime, jabuke podstiču biološki mehanizam kojim se tijekom procesa fermentacije spajaju u antikancerogene spojeve.
Hrskava poslastica od jabuke
Sastojci: 4 jabuke oljuštene i isjeckane na komadiće, 1/2 žličice cimeta u prahu, 1/2 žličice oraščića, 1 šalica sjeckanih oraha, 1/2 šalice žutog šećera, 1/2 šalice namjenskog brašna, 4 žlice otopljenog maslaca i prstohvat soli.
Priprema: Staviti isjeckane jabuke u posudu za pečenje, pokriti je folijom i peći u rerni zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta. U međuvremenu, pomiješati ostale sastojke i posuti preko jabuka pa peći još 30 minuta bez folije. Jelo služiti toplo.
Jabuke sa brokulom
Sastojci: 350 g brokule iskidane na cvjetove, 2 veće jabuke oljuštene i isječene na kriške, 1 srednja glavica crnog luka sitno isjeckanog, 1 češanj bijelog luka, 100 g sjeckanih badema ili oraha, 50 g otopljenog maslaca, 3 žlice soka od limuna, 1 žličica meda, 2 žlice maslinovog ulja, 2 žlice tople vode i 1/2 žličice krupne morske soli.
Priprema: Obariti brokulu u slanoj vodi, a zatim ga isprati hladnom vodom i ocijediti. U avanu istucati bijeli luk sa malo soli, a potom pomiješati sa maslacem, medom, sokom od limuna i maslinovim uljem.
Na kraju dodati 2 žlice tople vode i miješati dok se ne dobije homogena masa. U veću činiju staviti brokulu, jabuke i orahe, pa dodati preljev od bijelog luka i lagano promiješati.
Ostaviti da odstoji pola sata prije služenja.
Salata od jabuke i rukole
Sastojci: 2 jabuke oljuštene i isjeckane na tanke kriške, 3 veće stabljike celera sitno isjeckane, 250 g rukole, 150 g oraha sitno isjeckanih, 1/4 žličice svježih listića ružmarina, 2 češnja bijelog luka, 3 žlice pavlake, 1 žličica šećera, 1/4 žličice morske soli, 1 žlica vinskog octa i bibera po ukusu.
Priprema: U avanu istucati sol, bijeli luk, ružmarin i šećer, a potom sve pomiješati sa pavlakom, octom i biberom. U činiju za salatu sipati jabuke, rukolu i orahe pa dodati preljev i lagano pomiješati. Ostaviti da odstoji pola sata prije služenja.
Vitaminski napitak
Sastojci: 2 veće jabuke, 1 naranča, 2 veće mrkve i 1 manji komad korijena đumbira.
Priprema: Sve sastojke oprati, oljuštiti i isjeckati na komade, a zatim izblendati. Ostaviti sok u frižideru da se malo ohladi, a po želji se može zasladiti i žličicom domaćeg meda.
Salata sa tjesteninom
Sastojci: 1 pakovanje makarona, spirala ili neke druge tjestenine, 1 veća jabuka oljuštena i sitno isjeckana, 1 veza mladog luka sitno isjeckanog, 3 češnja bijelog luka sitno isjeckanog, sok i naribana kora od jednog limuna, 100 g ribanog parmezana, 1/4 šalice maslinovog ulja, sol i biber po ukusu.
Priprema: Skuhati tjesteninu u slanoj vodi, a zatim je isprati, ocijediti i ostaviti po strani. Zagrijati maslinovo ulje na srednjoj temperaturi pa 3-4 minuta dinstati bijeli i polovinu količine mladog luka, a zatim skloniti sa šporeta. Izblendati preostali mladi luk zajedno sa jabukama, sokom i korom od limuna pa dodati u dinstani luk i još malo prodinstati. Posoliti, pobiberiti i preliti tjesteninu. Lagano promiješati i posuti parmezanom.
Jabuke sa prokeljom
Sastojci: 1 veća jabuka oljuštena i isječena na tanje kriške, 350 g prokelja obarenog i isječenog na četvrtine ili polovine ako su manje glavice, 1/3 šalice pinjola ili sjeckanih oraha, 120 g tofua isječenog na kockice, 2 češnja pasiranog bijelog luka, 2 žlice maslinovog ulja, sok od jednog limuna, žličica javorovog sirupa, sol i biber po ukusu.
Priprema: Potopiti jabuke u činiju s vodom i sokom od limuna. Prodinstati tofu na maslinovom ulju (sipati samo jednu žlicu), sa prstohvatom soli oko 4 minuta. Dodati bijeli luk i javorov sirup, pa dinstati još tridesetak sekundi, a zatim dodati ocijeđene jabuke. Dinstati još nekoliko minuta, te sve izručiti na tanjur i ostaviti sa strane. U isti tiganj (ne mora da se pere) sipati drugu žlicu maslinovog ulja, a kada se zagrije dodati prokelj i malo soli. Dinstati oko 5 minuta, te dodati prethodno izdinstane jabuke i pinjole i lagano promiješati. Pobiberiti i po potrebi dosoliti. Servirati toplo.
Tijekom posljednjeg desetljeća, slovenska online kasino industrija je doživjela značajan rast transformirajući se iz tržišne…
Tema cijena ulaznica za Svjetsko prvenstvo u rukometu ponovno je aktualizirana, posebno u kontekstu usporedbe…
Dukan dijeta je kontroverzna i složena dijeta s niskim udjelom kalorija, ugljikohidrata i masti, ali…
Bavljenje sportom nije samo aktivnost koja pridonosi tjelesnom zdravlju; to je također prilika za razvoj…
Petak na 53. izdanju Kutije šibica donosi pravu nogometnu poslasticu. Na rasporedu je sedam utakmica…
Osnovni obrasci kretanja su klasifikacije vježbi koje predstavljaju temelj za odabir vježbi u treningu. Osnovni…