Što sa kupinama u kuhinji? Iskoristite ovu ljekovitu biljku na mnoge načine, jer osim plodova, i drugi dijelovi biljke su ljekoviti

Zdrave bobice sa bodljikavih grmova rijetko koristimo u kuhinji. Naime, često ih jedemo tek ubrane. Ipak, plodovi kupina znaju biti jako korisni u kuhinji, a ukusna jela od njih će sve ugodno iznenaditi.

Iskoristite ljekovito djelovanje kupine.

Kupina ima antiseptička i protugljivična svojstva, kao i sastojke koji jačaju naš organizam. Osim spomenutog, ova biljka ima svojstvo stezanja, a tu mislimo na stezanje krvnih žila, zbog čega je dobra jer na taj način ona jača naš krvožilni sustav.

Listovi ove biljke upotrebljavaju se za liječenje lakših oblika proljeva, a biljka se dobrom pokazala i kod liječenja bijelog pranja.

Mirisni čaj od ove biljke se koristi u slučaju gripe, prehlade i kašlja. Osim što se čaj pije, on ima i vanjsku primjenu, pa se njime može ispirati upaljeno grlo, kao i usna šupljina u slučaju čireva u ustima ili upale desni.

Pročitajte u nastavku još neke zanimljive stvari u vezi ove ljekovite biljke.

Naučite iskoristiti kupine, jako su ukusne a uz to i zdrave. Evo par recepata za pripremu slastica od kupine…

Kupine s bademom – Bademova slatkoća ublažava žestinu kupine. Maslacem premažite posudu duboku dvadesetak centimetara, i ispunite kupinama do dubine od 3-4 cm. Pospite s dvije žlice šećera. U drugoj zdjeli, pomiješajte 175 g glatkog brašna i 75 g maslaca. Umiješajte 75 g smeđeg šećera i 50 g grubo sjeckanih, prženih badema. Pospite preko kupina i pecite na 200 C oko 30 minuta. Uživajte u zdravom kolaču!

Kupina i jabuka – Pomiješajte kupine u tavi sa četiri oguljene nasjeckane jabuke i četiri žlice šećera. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Provjerite slatkoću i po potrebi dodajte još šećera.

Kupina i kozji sir – Banon je francuski kozji sir koji je umočen u rakiju prije nego što je zamotan u lišće kestena. Da, i mi smo se zaljubili u ideju! Nakon tri tjedna spreman je za konzumaciju, ali ako ga ostavite malo duže oslobodit će se bogate, voćne, drvenaste note koje kupine savršeno nadopunjuju.

Kupine i govedina – Umak od kupina često se poslužuje s patkom i divljači, ali može se poslužiti i s govedinom. Svojim kiselkastim okusom kupina nadopunjuje prirodnu slatkoću mesa.

Kupina i bijela čokolada – Otopljena bijela čokolada u kombinaciji sa tek ocijeđenim sokom i komadićima kupine daje jednostavno savršenu slatko-kiselu kombinaciju!

Pored ljepote okusa kojima kupina obogaćuje spomenuta jela treba znati da su ta ista jela bogatija zdravim tvarima koje kupina nosi u sebi.

Pročitajte malo više o kupini i njezinim ljekovitim svojstvima.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago