Što sa kupinama u kuhinji? Iskoristite ovu ljekovitu biljku na mnoge načine, jer osim plodova, i drugi dijelovi biljke su ljekoviti

Zdrave bobice sa bodljikavih grmova rijetko koristimo u kuhinji. Naime, često ih jedemo tek ubrane. Ipak, plodovi kupina znaju biti jako korisni u kuhinji, a ukusna jela od njih će sve ugodno iznenaditi.

Iskoristite ljekovito djelovanje kupine.

Kupina ima antiseptička i protugljivična svojstva, kao i sastojke koji jačaju naš organizam. Osim spomenutog, ova biljka ima svojstvo stezanja, a tu mislimo na stezanje krvnih žila, zbog čega je dobra jer na taj način ona jača naš krvožilni sustav.

Listovi ove biljke upotrebljavaju se za liječenje lakših oblika proljeva, a biljka se dobrom pokazala i kod liječenja bijelog pranja.

Mirisni čaj od ove biljke se koristi u slučaju gripe, prehlade i kašlja. Osim što se čaj pije, on ima i vanjsku primjenu, pa se njime može ispirati upaljeno grlo, kao i usna šupljina u slučaju čireva u ustima ili upale desni.

Pročitajte u nastavku još neke zanimljive stvari u vezi ove ljekovite biljke.

Naučite iskoristiti kupine, jako su ukusne a uz to i zdrave. Evo par recepata za pripremu slastica od kupine…

Kupine s bademom – Bademova slatkoća ublažava žestinu kupine. Maslacem premažite posudu duboku dvadesetak centimetara, i ispunite kupinama do dubine od 3-4 cm. Pospite s dvije žlice šećera. U drugoj zdjeli, pomiješajte 175 g glatkog brašna i 75 g maslaca. Umiješajte 75 g smeđeg šećera i 50 g grubo sjeckanih, prženih badema. Pospite preko kupina i pecite na 200 C oko 30 minuta. Uživajte u zdravom kolaču!

Kupina i jabuka – Pomiješajte kupine u tavi sa četiri oguljene nasjeckane jabuke i četiri žlice šećera. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Provjerite slatkoću i po potrebi dodajte još šećera.

Kupina i kozji sir – Banon je francuski kozji sir koji je umočen u rakiju prije nego što je zamotan u lišće kestena. Da, i mi smo se zaljubili u ideju! Nakon tri tjedna spreman je za konzumaciju, ali ako ga ostavite malo duže oslobodit će se bogate, voćne, drvenaste note koje kupine savršeno nadopunjuju.

Kupine i govedina – Umak od kupina često se poslužuje s patkom i divljači, ali može se poslužiti i s govedinom. Svojim kiselkastim okusom kupina nadopunjuje prirodnu slatkoću mesa.

Kupina i bijela čokolada – Otopljena bijela čokolada u kombinaciji sa tek ocijeđenim sokom i komadićima kupine daje jednostavno savršenu slatko-kiselu kombinaciju!

Pored ljepote okusa kojima kupina obogaćuje spomenuta jela treba znati da su ta ista jela bogatija zdravim tvarima koje kupina nosi u sebi.

Pročitajte malo više o kupini i njezinim ljekovitim svojstvima.

S N

Recent Posts

Kultni horor filmovi koje ne smijete propustiti (pt. 1)

Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…

4 dana ago

Stipe Miočić: Biografija legende koja se oprostila od oktogona

Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…

5 dana ago

Casablanca Film (1942): Klasik koji prkosi vremenu

Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…

5 dana ago

Holistic fest: Najveći sajam holističkog zdravlja u Rijeci 16. i 17. studenog 2024.

Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…

1 tjedan ago

Celijakija: Razbijanje mitova i otkrivanje istine o životu bez glutena

Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…

2 tjedna ago

Slučaj Imane Khelif: Osvojila zlato na OI, a sada otkriveno da ima testise i XY kromosome

Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…

2 tjedna ago