Saznajte sve o sirutki, odnosno surutki kako je neki zovu

Sirutka, ili surutka je zeleno-žuta tekućina koja nastaje kao sporedni proizvod tijekom proizvodnje sira, odnosno u koagulaciji kazeina.

Od 10 litara mlijeka možemo dobiti 1 kilogram sira i 9 litara sirutke.

Činjenica je da je ova namirnica poznata dugo koliko i sam sir, no tek je u novije vrijeme poznata njezina kvaliteta. Još do nedavno, ova dragocjena tekućina se bacala, da bi se nakon toga koristila kao krmivo, a danas je sve popularnija, i to s razlogom kao jako kvalitetna namirnica za čovjeka.

Primjena sirutke u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je ona odličan izvor visokovrijednih proteina. U početku su se dobivali proteini sirutke sa 10-15% proteina, a danas već sa 90-94% proteina. To je razlog zbog kojeg je sirutka danas u dijetoterapiji namirnica broj jedan. Sirutku danas preporučuju i liječnici i dijetetičari jer ona ima ljekovita svojstva, ali i jako djelovanje u slučaju potrebe za mršavljenjem.

Sirutka je idealna namirnica za jačanje imuniteta – Ono što sirutku čini izuzetno zdravom su prije svega, bjelančevine, koje ovdje imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta. Zbog toga je sirutka nezamjenjiva kod osoba koje imaju smanjeni apetit, pogotovo nakon bolesti ili kod starijih osoba. Osim što podiže imunitet, zbog čega je glavni sastojak sportskih i drugih formula za jačanje, koristi se i u proizvodnji hrane za bebe te je i pravi izvor proteina u prehrani trudnica. Naime, uočeno je da sirutka trudnice opskrbljuje bjelančevinama, što je jako korisno s obzirom da se u stanju trudnoće kod žena potreba za bjelančevinama poveća za čak trećinu.

Sirutka se preporučuje i kod osoba koje su pod stresom – Preporučuje se svima koji su pod stresom jer luči serotonin, odnosno hormon zadovoljstva, te eliminira umor i grčeve u mišićima. Još jedna velika dobrobit proteina iz sirutke za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da spriječe osteoporozu. Kako su pokazale studije provedene na Bostonskom sveučilištu, nedovoljan unos bjelančevina u starijim godinama dovodi do značajnog razrjeđenja kostiju, posebno bedrene kosti i kičme, a sirutka ih može nadoknaditi, čak i osobama koje su alergične na laktozu. Sirutka čisti krvne žile od kolesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regenerira i čuva jetra. Uz to, proteini iz sirutke direktno se prerađuju u mišićnom tkivu, omogućujući brzi oporavak mišića nakon napornog treninga. Sve druge proteine, kao što je poznato, prerađuje jetra. Sirutka sadrži i sve za organizam neophodne esencijalne aminokiseline. Ona je prirodni antiseptik, jer liječi upalu grla i dišnih putova. Sirutka se već u ovom dijelu teksta dokazala kao super namirnica, ali to nije sve. Nastavite čitati.

Sirutka je pravi eliksir za crijeva – Terapije pomoću sirutke poznate su u liječenju crijevnih poremećaja, poput neredovite stolice, hormonalnih problema, gojaznosti i problema s cirkulacijom, te kod začepljenih arterija. Sirutka u sebi sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svježem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale poput natrija, kalija, fosfora, magnezija, cinka, bakra, kobalta, mangana i molibdena, kao i veliku koncentraciju mliječne kiseline i mliječnih enzima. Mliječne kiseline održavaju nisku PH vrijednost u crijevima i uništavaju prekomjeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno potiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad crijeva. Poput kiselog mlijeka i jogurta, i sirutku treba uzimati redovito, pogotovo kod nadutosti, neredovitih stolica, divertikulitisa, kolitisa i kronične upale crijeva. Proteini iz surutke pomažu pri mršavljenju jer oni izazivaju osjećaj sitosti utječući na povećanje razine hormona koji smanjuje apetit.

Sirutka nas štiti od raznih bolesti i upala – Bjelančevine iz sirutke iste su kao i u majčinom mlijeku, a među njima je najzastupljenija bjelančevina alfa-laktalbumin. Ova bjelančevina je izvor osnovnih aminokiselina, veže kalcij i jača kosti i zube, podiže raspoloženje i liječi depresiju. Osim alfa-laktalbumina, sirutku čine i imunoglobulini (oko 10% sirutke), kao i laktoferin (oko 2% bjelančevina u sirutki), a igraju vrlo važnu ulogu u sprječavanju upala. Patogene bakterije i gljivice koriste željezo kako bi se širile i rasle, a pošto laktoferin veže željezo, time uspješno zaustavlja rast patogena. Laktoperoksidaza je također bjelančevina iz sirutke, a poput laktoferina, ona sprječava rast bakterija. Sirutka je glavna kod podizanja imuniteta i brani nas od upala. Svakodnevno uzimanje sirutke odlično štiti od bolesti i čuva zdravlje. Ako se uzima oralno, stavlja se mala ili velika žlica sirutke u čašu vode i pije se uz svako jelo. Ovakav način konzumiranja ove super namirnice će regulirati izlučivanje kiseline iz želuca i pomoći debelom crijevu. Sirutka se može naći u tekućem obliku i u vidu praška.

Najznačajnija stvar u vezi sirutke jeste da ona jako dobro regenerira jetra – Možda i najznačajnija stvar kod sirutke jest ta da ona regenerira jetra. Jetra je najveća žlijezda u našem organizmu i jedini unutarnji organ koji ima moć regeneracije. Bolesti jetre su česti uzročnici smrti, pa je vrlo važno da se brinemo o njoj tijekom života. Jetra obavlja veliki broj složenih i važnih funkcija u našem organizmu. Ona ima ključnu ulogu u preradi hrane koju unosimo u tijelo, važna je u detoksikaciji organizma, pa nas tako štiti i od raznih toksina kojima je naše tijelo izloženo. Kemijski proizvedeni lijekovi, koje kupujemo u ljekarnama, opterećuju jetra jer sadrže strane i neprirodne tvari za organizam. Baš zbog toga preporučuje se konzumirati sirutku u slučaju duže i jače terapije komercijalnim lijekovima. Terapija se provodi tako da se u dužem periodu svakodnevno pije od pola litre do jedne litre sirutke dnevno, te pri tom izbjegava masna hrana, alkohol, cigarete i druge tvari koje oštećuju jetra. Kako bi se postiglo što bolje i brže izlječenje poželjno je u isto vrijeme redovito u prehrani upotrebljavati i mladi sir.

Najbolje ga je jesti za doručak, na prazan želudac.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

6 sati ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago