Pelinkovac je dobro poznat aperitiv, ali i sredstvo koje umiruje stomačne tegobe. Ovo piće, ako se umjereno pije, može blagotvorno djelovati na želudac. S tim na umu, u nastavku ćemo napisati recept da sami sebi napravite – domaći pelinkovac.
Da budemo odmah na početku dovoljno precizni, napisat ćemo dva recepta, pa vi sebi odaberite onaj koji vama bolje odgovara.
Pelinkovac je gorki liker, obogaćen biljkom pelin – po kojoj je i dobio ime, a može smiriti želudac u slučaju da osjećate nervozu u želucu.
Pelin je ne tako privlačna, velika razgranata biljka, srebrnih listova. Ima karakterističan miris, i listove jakog izraženo gorkog okusa. Biljka se od davnina koristi za liječenje, a znamo da je Hipokrat koristio pelin za liječenje bolova, amnezije i reumatizma. Prirodni pripravci biljke iznimno su ljekoviti ako se daju u pravilnim omjerima, dok u većim dozama pelin ima opojno djelovanje. Slavno halucinogeno piće apsint nije slučajno dobilo ovo ime, već zato što je njegov glavni sastojak pelin. Baš mu ta biljka i daje svojstva po kojima je apsint poznat.
Pelinkovac se može pripremiti po ovom receptu: Uzmite 100 litara šire (mošta) i kuhajte na polovinu volumena uz stalno skidanje pjene. Nakon ukuhavanja, rashlađenu širu pretočite u bačvu zapremine 100 litara, koja ima nešto veći otvor s poklopcem.
Kroz otvor na bačvi spustite u bačvu, pomoću špage, vrećicu napunjenu sa 120 grama pelinovog lišća, 80 grama kičice, 30 grama narančine kore, 20 grma limunove kore, 20 grama iđirota, 15 grama cimeta, 5 grama klinčića, 8 grama korijandra, 60 grama slatke (crne) gorušice i 130 grama samljevenog sjemena bijele (gorke) gorušice.
Vrećicu s ovim začinima čuvajte u bačvi (širi) dok sadržaj ne ispusti dovoljno mirisa i arome, a nakon toga dodajte još 2-3 litre šire s vinskim kvascem u punom vrenju. Nakon završetka vrenja, vino trebate otočiti, i po potrebi zasladiti šećerom i dodatno pojačati alkoholom.
Kada ste sve to uradili, dobivenu tečnost pretočite u već pripremljene boce.
Preporuka: Pojačati alkoholom dok se ne dobije koncentracija alkohola 18-20%.
Gorki liker je toliko popularan da ga mnogi prave, a recepti su različiti. Sve ovisi koliko ste spretni, i kakav pelinkovac želite dobiti.
Ovom priliko ćemo napisati još jedan recept za pelinkovac.
Sastojci koji su potrebni:
Upute za pripremu: Stavite šećer u lonac neka se grije na laganoj temperaturi. Dodajte u lonac i 3 žlice pelina (ili grančice) i pustite da se sve karamelizira. Kada ste dobili karameliziranu masu, u lonac natočite 5 dcl vode i kuhajte dok se šećer ne rastopi u vodi. Sklonite lonac sa vatre, i u vruću tekućinu dodajte preostalu žlicu (ili grančicu) pelina. Tek kada se sadržaj u loncu u potpunosti ohladio, za kraj dodajte 3 litre rakije. Pretočite u staklenke ili boce sa poklopcem i dobro zatvorite. Ostavite sadržaj da stoji 7 dana, ali svaki dan dobro promućkajte.
Nakon 7 dana procijedite gotovi pelin u čiste boce. Zatvorite i to je to. Pelinkovac popijte kao aperitiv, ili u slučaju problema sa želucem.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…