Zovu znamo i pod nazivom bazga, a riječ je o iznimno ljekovitoj biljci koju već dugo koristimo. Ljekovita svojstva zove poznata su dugo kroz povijest, a najčešće je koristimo za reguliranje stolice i probave, pročišćavanja krvi i za poboljšanje apetita.
Zova je bogata vitaminima, a ljekovita svojstva su sadržana u svim dijelovima biljke. Cvjetovi zove su sitno bijeli, a ističu se sa ugodnim i jakim mirisom.
Cvjetovi zove u sebi sadrže eterična ulja u kojima ima flavonoida, glikozida, klorogenske kiseline, tanina i pektina. Plod pak sadrži glikozide, tanine, te malo eteričnog ulja. U plodu možemo pronaći i šećer, voćne kiseline i vitamin C.
Osim spomenutog, zova je bogata željezom, natrijem i kalijem. Čaj od cvijeta zove pomaže u slučaju groznice, a dobar je i za stimuliranje znojnih žlijezda. Osim toga, čaj od zove potiče lučenje mokraće, liječi neuralgiju i dobar je prirodni lijek za išijas.
Ako zovi dodamo i kamilicu, lipu i koru vrbe, tada imamo čaj koji ublažava simptome gripe, upale gornjih dišnih putova i reume.
Čaj od zoveU nastavku ćemo spomenuti tri recepta u kojima je zova glavni sastojak.
Uzmite 7 do 8 listića zove i zalijte ih sa 2 decilitra proključale vode. Kuhajte listiće na laganoj vatri tek oko 8 minuta. Nakon toga čaj procijedite, zasladite ga žličicom meda i uživajte u ispijanju. Ovaj čaj je odličan za čišćenje krvi, protiv osipa, bolesti jetre, bubrega, pluća, želuca i crijeva.
Pripremite mješavinu od 30 grama cvijeta zove, 30 grama podbijela, te 20 grama cvijeta bijelog sljeza i 20 grama komorača. Tri žlice ove mješavine poparite sa 4 decilitra ključale vode, a zatim sve poklopite i ostavite da stoji 2 sata. Procijedite tekućinu i pijte ju toplu, svaka dva sata po jednu žlicu.
Četiri grozda cvjetova zove poparite s pola litra ključale vode, te dodajte 50 mililitara alkohola i poklopite. Nakon dva sata procijedite tekućinu. Dobili ste tinkturu. Pola tinkture sipajte u kadu u vodu za kupanje, a pola ostavite za sljedeći put. Kada potrošite, kroz neko vrijeme možete napraviti još tinkture.
Čaj od listova i mladica zove ili bazge koristi se za pospješivanje izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u tijelu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvi.
Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kihavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti.
Kora od grana i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mjehura, lijeći vodenu bolest, razne edeme te tvrdu stolicu. Kod nje su korisni i cvijet, i kora, i plod, i list, i korijen.
OPREZ: Čajevi od kore pomažu kod regulacije stolice i olakšavaju mokrenje, ali se mora pomno i pažljivo dozirati, jer pretjerane količine mogu biti opasne. Upotrebljava se jedna manja, i to ravna (nikako napunjena!) žličica za kavu za pripremu jedne šalice. Tijekom dana smije da se popije samo jedna šalica za kavu ovog čaja, i to u većim razmacima, gutljaj po gutljaj.
Zreli plodovi zove su također vrlo korisni. Pored mnogih drugih za zdravlje važnih tvari, ove bobice, naravno kada su potpuno zrele, imaju više vitamina B nego i jedna poznata namirnica. Plodovi se ne jedu svježi, pa ih najčešće konzumiramo kao kompot, ili kao džem. Ljekovito djeluju protiv nesanice. Sok od svježih boba koristi se u liječenju neuralgije trigerninusa (neurlagija živca na licu), za jačanje, za blago reguliranje stolice, čišćenje krvi, umirenje trbušnih grčeva i crijevnih kolika, za apetit i poboljšanje cirkulacije krvi.
Kultni horor filmovi mnogima su odlična zabava, osobito u vrijeme Halloweena. Ali nakon što ste…
Dana 17. studenog 2024., Stipe Miočić, jedan od najvećih teškaša u povijesti MMA-a, objavio je…
Casablanca film je jedan od onih filmova koje prepoznajete čak i prije nego što ih…
Rijeka će 16. i 17. studenog postati središte holističkog zdravlja, duhovnosti i osobnog razvoja. Ove…
Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira glutenom, proteinom prisutnim u žitaricama kao što su…
Sport i natjecanje na svjetskoj sceni oduvijek su izazivali ne samo interes i uzbuđenje, već…