Ljekoviti šipak čuva vitamin C u sebi i po godinu dana

Ljekovita biljka šipak je odlična za jačanje imuniteta, dobra je protiv kašlja i prehlade pa je zgodno da je preporučimo u ovo jesenje doba godine.

Zbog vrijednih sastojaka, šipak se koristi kao tonik, vitaminski napitak protiv prehlade i gripe, kao blagi diuretik i laksativ.

U ovom periodu godine, kućna apoteka je nezamisliva bez šipka, odnosno divlje ruže (Rosae pseudofruktus) kako je još poznat. Izuzetno je ljekovit i sadrži hranljivo biljno ulje. Plod šipka se bere ručno, krajem septembra i u oktobru, kada sazrijeva, ali i do prvih dana decembra.

Suši se na suncu ili u sušarama, na temperaturi od 80C stupnjeva, nakon toga je tvrd, smežuran, sjajan i tamnocrvene boje. Ima slatko-kiseli ukus i nema miris.

Sjeme sadrži oko 10% masnog ulja, koje je bogato oleinskom, linolnom i linoleinskom kiselinom. Šipak je pun vitamina C i K, karotenoidima likopenom i B karotenom, invertnim šećerom i saharozom, pektinima, taninima.

Zbog vrijednih sastojaka, koristi se kao tonik, vitaminski napitak protiv prehlade i gripe, kao blagi diuretik i laksativ. Džem i marmelada od šipka se kod nas tradicionalno pripremaju, a ono što je možda manje poznato je da se vitamin C čak godinu dana zadržava u ovim slatkim zimnicama. Čaj od divlje ruže djeluje efikasno kod umora, malaksalosti i anemije, pročišćava krv, pomaže organima za probavu, poboljšava izlučivanje urina bez nadražaja bubrega. Sprečava stvaranje pijeska, ublažava upale urinarnog trakta.

Ulje ove biljke se koristi u kozmetici, aktivna je supstanca u preparatima za upalu kože. Primjenjuje se lokalno u terapiji ekcema, akni i psorijaze, a preporučuje se posebno za njegu izrazito suhe i zrele kože. Istraživanja su pokazala da masno ulje divlje ruže blagotvorno djeluje na ćelije epiderma. Najčešće se dodaje losionima za tijelo, kupkama, šamponima, balzamima za usne i kremama za lice i ruke.

Za početak dana savjetujemo vam da uzmete žlicu usitnjenog, osušenog ploda i to prelijte sa dvije šalice vrele vode, te ostaviti pola sata. Ohladite, procijedite, dodajte po želji žlicu meda i popijte prije jela. Savršen je za rasanjivanje i dobro raspoloženje.

Da bi ojačali imunitet uzmite tri žlice usitnjenog, sušenog ploda šipka potopite u 0,5 l hladne vode i ostavite da stoji tri dana. Zatim prokuhajte pola sata, ostavite da se prohladi pa procijedite i pomiješajte sa istom količinom mlijeka, a zasladite žlicom meda. Pijte pred spavanje. Čaj jača organizam, posebno kod starijih osoba.

Suh kašalj i prehlada liječe se šipkom. Žlicu dobro usitnjenog suhog ploda šipka prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite, zasladite kašičicom bagremovog meda i pijte prije jela, tri puta na dan. Ako je nazeb uzrok kašlja, pijte ga češće. Važno je da uvijek bude svježe spremljen, nikako podgrijan.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

1 mjesec ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago

Dinamika online casina u Hrvatskoj: dubinsko ispitivanje

Pojavom prvog legalnog online casina, hrvatska online casino scena doživljava I svoju prvu revoluciju. Ovaj…

3 mjeseca ago