Categories: Ljekovita biljka

Ljekovita biljka cikla – Radi boljeg okusa u naribanu ciklu ili sok može se umiješati sok od mrkve, naribani hren, sjemenke kima i med

Ova biljka liječi bolesti krvi, jetre, sprečava infekcije, pomaže kod niskog krvnog tlaka. O ljekovitim svojstvima cikle piše homeopat i autor mnogih knjiga na ovu temu, Ivan Lesinger.

Cikla koja se danas uzgaja nastala je od divlje cikle (Beta vulgaris L. var. maritima L.), nakon mnogih eksperimenata povrtlara.

I danas na obalama Sredozemlja i Crnoga mora raste divlja cikla, koja je kao lijek poznata već dvije tisuće godina, kao i ljekovitost njezina lista i tvrdoga korijena.

Kako cikla sadrži veliko bogatstvo raznovrsnih visokovrijednih sastojaka, osobito onih koji obnavljaju krv i jačaju organizam, morala bi biti na jelovniku svakog kućanstva, da i ne govorimo o uzimanju cikle kao lijeka kod brojnih bolesti. To su ponajprije bolesti krvi, kao što su svi oblici anemije, arterioskleroza, masnoća u krvi, jer cikla sprečava taloženje kolesterola i triglicerida na arterijama, onemogućuje slobodne radikale da uništavaju stanice, sprečava infekcije i štiti od slabokrvnosti, bolesti jetre, i to masne jetre, žutice, tvrde jetre, ciroze, kod kojih su rezultati vidljivi već nakon kraćeg terapijskog uzimanja soka cikle.

Cikla je toliko zdrava da mnogi stručnjaci smatraju kako pomaže i kod tumora

Betain ima važnu ulogu u mobilizaciji neutralnih masti iz stanica jetre te se preporučuje kod masne jetre.

Cikla također pomaže u liječenju benignih tumora, leukemije te raka (grudi, jednjak, žlijezde, glave, crijeva, noge, usne, pluća, prostata, izlazno debelo crijevo, slezena, želudac, maternica), reume i gihta, a osobito kod povišene mokraćne kiseline, potom bronhitisa, upale pluća, gripe i prehlade, kod bolesti mozga i živaca, bolesti kože, bolesti krvnih žila, posljedica zračenja, a pripisuje joj se moć zaštite od radioaktivnosti i od X-zraka.

Betain i betacian čine ciklu izvrsnim lijekom za učvršćivanje krvnih žila, smanjenje kolesterola u krvi, potiče izmjenu tvari, kao i funkcije jetre kod arterioskleroze zbog prisutnosti joda te dobro djeluju i kod demineralizacije kostiju i zuba.

>> Odlična namirnica za zimske dane

Autocijan je topla crvena boja korijena cikle koja je u narodu izazivala uvjerenje da ta krvavo crvena boja cikle ujedno stvara krv, što nije daleko od istine (pojedini navodi ističu antikancerogeno i antitumorno djelovanje autocijana, itd.). Cikla zatim uspješno regenerira oštećene stanice i pozitivno djeluje na promjene stanica zahvaćenih karcinomom. Zbog sadržaja joda, dobro djeluje i kod demineralizacije kostiju i zuba, a zbog visokog sadržaja željeza pomaže u obnavljanju i aktivnosti crvenih krvnih tjelešaca. Također uspješno otklanja posljedice pušenja, tj. trovanja nikotinom. Sok sprečava i starenje organizma.

U pučkoj medicini cikla je lijek za krv, to jest liječenje slabokrvnosti, ali i lijek za niz drugih bolesti. Ciklom se može liječiti i nizak tlak jer ga uspješno regulira. Sok cikle snižava visoku tjelesnu temperaturu. Sjeme cikle rabi se za terapijsko liječenje tumora genitalija i crijeva.

Nakon dugotrajnog uzimanja cikle u većim količinama mogu se javiti neki zdravstveni problemi. Radi boljeg okusa u naribanu ciklu ili sok može se umiješati sok od mrkve, naribani hren, sjemenke kima i med. Kad kupujete ciklu, birajte tamnije crvenu, duguljastu, jer je bolja od plosnate ili spljoštene.

Stefan Nedeljković

Recent Posts

Utjecaj 5G tehnologija na korištenje mobilnih telefona

Posljednjih desetljeća svjedočimo nevjerojatnom razvoju mobilnih tehnologija, od prvih koraka u svijetu mobilnih komunikacija do…

5 sati ago

Igra koju vole svi od 7 do 77

Malo je zabavnih igara na sreću koje može igrati svatko. Igra se online ili offline,…

3 tjedna ago

Festival Svjetla: Zagreb bilježi povećan interes turista; 19% više dolazaka i 15% više noćenja

Zagreb se ponovno potvrdio kao nezaobilazna destinacija za ljubitelje svjetlosnih spektakala, kako domaćih tako i…

1 mjesec ago

VIP programi lojalnosti: Luksuzne nagrade u bosanskim online kasinima

U živahnom svijetu online kockanja, VIP programi lojalnosti predstavljaju svjetionike prestiža i raskoši, nudeći elitnim…

2 mjeseca ago

Može li ChatGPT zamijeniti trenere za planiranje treninga? Evo što kaže studija

U današnje vrijeme, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u razvoju sportskih performansi. Jedno od najnovijih…

2 mjeseca ago

Češnjak za zdravlje: TOP 8 benefita koje donosi

Češnjak, često slavljen zbog svoje kulinarske moći u poboljšanju okusa, krije tajnu izvan svoje ukusne…

2 mjeseca ago